Casper Nirvana F500 İnceleme

Mainstream kullanıcılar, beyaz yakalılar ve öğrenciler için ilgi çekici bir laptop model olan Casper Nirvana F500’ü inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Intel işlemci ile yüksek performans
  • Dahili grafik kartı
  • Yüksek RAM kapasitesi
  • Premium görünen tasarım
  • Hafif ve ince
  • Akıllı batarya ile uzun pil ömrü

Casper Nirvana serisinden bugüne kadar pek çok model inceledik ve özellikle Intel’in yeni seri işlemcileriyle beraber gerek bir dizüstü bilgisayardan günlük işlemlerde faydalanmak isteyenlere, gerek üst seviye oyun oynamak için bir dizüstü bilgisayar arayanlara, gerekse de profesyonel kullanımlar doğrultusunda hem güçlü hem maksimum mobilite amaçlayanlara iyi modellerin sunulduğunu gördük. Bugün yakından bakacağımız Casper Nirvana F500 de, şirketin yeni seri modellerinden biri. Peki, bu laptop kimlere göre?

Casper Nirvana F500, hem mainstream kullanıcıları hem kurumsal sektör çalışanlarını hem de lise ve üniversite öğrencilerini mutlu edecek bir dizüstü bilgisayar. Fazlasıyla kompakt yapıda tasarlanmış olması sebebiyle her an el altında bulundurabileceğiniz yapıda olan laptop, kalbinde Intel’in yeni seri işlemcisine yer vermesiyle de performans bakımından gayet etkili bir model. İşlemci ve buna bağlı olarak yer alan grafik kartı performansından dolayı beyaz yaka çalışanlarının ve genç öğrenci kitlesinin kullanabileceği gerekli donanıma sahip bir model olan Casper Nirvana F500, ince profili ve yalnızca 1.7 kilogram hafifliğinde olması bir yana, 8 saate varan pil ömrüne sahip olmasıyla da maksimum mobilite deneyimi yaşatıyor.

Casper Nirvana F500, tasarımıyla oldukça güzel tasarlanmış. Gövdesinin sadece 19.9 mm inceliğinde olmasıyla çantada her zaman kendine yer bulabilecek olan Casper Nirvana F500, hafif yapısıyla da her yere kolayca taşınabilir yapıda. Laptop’ın iç yüzünü açtığınızda 15.6 inç büyüklüğünde bir ekran ve altında uzanan geniş klavye ve touchpad bölgesiyle karşılaşıyorsunuz. Laptop’ın kompakt yapısına karşın 15.6 inç büyüklüğünde tam boy ekrana yer verilmiş olması bir hayli sevindirici. Bunu, demode kalın ekran çerçeveli modellere kıyasla 8.3 mm inceliğinde zarif bir ekran çerçevesine yer vererek sağlayan Casper, böylece çok daha modern bir görünüme imza atmış. Böylece aynı zamanda kompakt gövdede daha geniş bir görüntü alanı da sağlanmış. Benzeri konu klavye ve touchpad için de geçerli. Kasa ve klavyenin Metalik Uzay Gri renk uyumu ile Premium bir görüntü sağlayan Casper Nirvana F500, klavyesinde numerik tuş takımı bulundurması ve çok daha geniş bir touchpad’e sahip olmasıyla da kullanım kolaylığı yaşatıyor.

Casper Nirvana F500’ün 15.6 inç büyüklüğündeki ekranı IPS panel teknolojisine sahip. Full HD çözünürlüğündeki bu IPS ekran gayet güzel görüntü üretiyor, renk skalası bir hayli geniş ve böylece canlı görünüyor. 250 nit parlaklık değerine sahip olması yanı sıra bu ekranda Anti Glare yansıtmasız panelin kullanılmış olmasıyla, çalıştığınız yerde çevre ışıklarından dolayı ekranı görmekte zorlanmıyorsunuz.

Şimdi gelelim Casper Nirvana F500’ün üst seviye güç sağladığı Intel işlemciye. Intel’in 11’inci nesil Tiger Lake işlemci ailesinden Core i5-1135G7’nin yer aldığı laptop’ta, günlük kullanımlar bir yana iş yapmak da çok kolay. 4 fiziksel çekirdek ve 8 iş parçacığının yer aldığı Core i5-1135G7’de selef modellere kıyasla MHz başına önemli bir artış mevcut. Bu, Tiger Lake’in eski nesil Ice Lake ve Comet Lake ürün ailelerine kıyasla çok sayıda güçlü yönlerinden sadece biri olurken, çift kanallı DDR4-3200 veya 4 kanallı LPDDR4x-4267 RAM ile uyumlu yapıda olması da bir diğer artısı. Öte yandan 10nm üretim süreci sayesinde enerji verimliliği de sağlıyor.

Core i5-1135G7, 4.20 GHz turbo frekansa sahip. Yük altında çalıştığında üst gömlek performans üretebiliyor ve böylece profesyonel kullanımlarda ihtiyaç duyulabilecek gücü üretebiliyor. Pek tabii ki öğrenciler de ödev ve projelerini bu laptop’ta yaparken herhangi bir rahatsızlık yaşamayacaklar. Bunun yanı sıra boş vakitlerde oyun oynama konusunda da beklediklerini alabilecekler. Casper Nirvana F500’de Valorant ve Overwatch gibi popüler oyunlarda 60 fps’lik bir grafik yakalayabiliyorsunuz. Bunun arkasında da laptop’ta yer alan Intel Iris Xe G7 grafik işlemci yatıyor. Böylece harici bir GPU ünitesine ihtiyaç kalmıyor. Bunu mini bir kıyaslama ile anlatacak olursak, Core i5-1135G7 işlemcide bulunan Intel Iris Xe G7 ekran kartı, Nvidia GeForce MX230 ekran kartına göre yüzde 99, Nvidia GeForce MX350 2GB ekran kartına göre ise yüzde 17 daha fazla performans gösteriyor.

Casper Nirvana F500’un elimizde bulunan modelinde tam 64 GB yer alıyor. Böylece bellek konusunda da azami bir performans sağlayan laptop’ta depolama alanı olarak ise tam 1 TB kapasitesinde SSD kullanılmış. M.2 NVMe SSD, hem geniş depolama alanı sunması hem de yüksek okuma ve yazma hızları üretebilmesiyle bilhassa önemli. Standart kullanılan depolama bileşenlerinin aksine Nirvana F500’ün barındırdığı bu disk, 2.5” SSD’lerin ortalama 550 MB/s performansına kıyasla 4000 MB/s’ye kadar yüksek hız üretebiliyor.

Casper Nirvana F500, mobil platformda yüksek performans amacıyla üretildiği için pil ömrü de bu şartları sağlayacak şekilde optimize edilmiş. Laptop, tam 8 saate varan pil ömrü gösterebiliyor. Böylece tam bir çalışma gününü şarja ihtiyaç duymadan tamamlayabiliyor. Bunda elbette az önce bahsettiğimiz gibi kullanılan Intel işlemcinin de büyük faydası var. Öte yandan Casper da Nirvana F500’de yer verdiği bataryayı Smart Battery özelliğiyle donatmış. Smart Battery, laptop’taki bataryanın uzun ömürlü olmasını sağlayan bir özellik. Tamamen dolana dek yüksek akımla şarj olan normal bataryalara kıyasla Casper Nirvana F500’ün bataryası şarj olurken, bataryanın doluluğu kontrol ediliyor ve belirli seviyeye geldiğinde akım düşürülerek düşük akımla dolum işlemi tamamlanıyor. Yani batarya şarj olurken sürekli yüksek akıma maruz kalmadığından Casper Nirvana F500’ün bataryası, diğer rakiplerine göre çok daha uzun kullanım ömrü sağlayabiliyor. Bu da laptop’ı uzun yıllar boyu kullanabileceğiniz anlamına geliyor.

Evet, buraya kadar pek çok yönüyle Casper Nirvana F500’ü tanıdık. Ancak son birkaç noktayı da atlamayalım. İlk olarak Casper Nirvana F500’de güncel Windows 11 işletim sisteminin kullanıldığını söyleyelim. Hep söylüyoruz: Bir cihazda en yeni işletim sisteminin kullanılması, güvenlik için elzem. Burada da Windows 11’in bulunması, güvenlik anlamındaki endişeye mahal bırakmıyor.

Bir diğer konu ise, laptop’ta yer alan portlar. Casper Nirvana F500, bağlantı açısından zengin bir laptop. Çevresinde 2 adet USB 3.2 Gen 1 portu, 1 adet USB 2.0 portu bulunduran laptop, ayrıca tam boyutlu HDMI, kart okuyucu, kulaklık ve mikrofon girişlerine de sahip. HDMI portu sayesinde, laptop’ın ekranını 2’inci bir ekrana kolaylıkla genişletebilirsiniz.Ses konusunda da iyi bir model olmuş Casper Nirvana F500. Laptop’ın üzerinde 2 adet 1 watt’lık hoparlör yer alıyor ve böylece bu segment için dengeli bir ses üretebiliyor.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirecek olursak, Casper Nirvana F500 sahip olduğu özelliklerle gayet güzel bir laptop modeli olmuş diyebiliriz. Özellikle güçlü Intel işlemcisi ve bağlı olarak yer alan Irix Xe grafik birimiyle beraber her kesimden kullanıcının ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak yapıda olan Casper Nirvana F500; Premium görünen tasarımı, maksimum mobilite sağlaması, akıllı bataryası ile uzun pil süresi, güçlü işlemcisi ve dahili grafik kartı ile birlikte tam bir paket olmuş. Böylece başta da söylediğimiz gibi mainstream kullanıcılar, profesyonel kullanımı gözetenler ve iyi performans sağlayabilecekleri bir dizüstü bilgisayar arayan öğrenciler için gayet uygun bir model. Fiyatı ise 8588 TL’den başlıyor, elbette seçeceğiniz konfigürasyon seçeneklerine göre bu fiyat değişiyor. Casper’ın web sitesi üzerinden temin edebiliyor ve özelleştirme seçeneklerinizi de yine buradan belirleyebiliyorsunuz.

Ön incelemedir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper Nirvana F500
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
90
USB 2.0 1 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 11
İşlemciIntel Core i5-1135G7
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç inç
Ekran PaneliIPS LED
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciIntel Iris Xe G7
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)64 GB
SSD1 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.12 adet
USB Type-C1
HDMIYok
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuYok
Ağırlık1.7 kg. kg