Casper Nirvana X500 İnceleme

Casper'ın yeni ultra ince ve ultra hafif dizüstü bilgisayarı Nirvana X500'ü inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Ultra ince & ultra hafif
  • 180 derece ekran
  • 32 GB RAM, 1 TB SSD, 1 TB HDD
  • Konfigürasyon seçenekleri
  • Bağlantı zenginliği

Bundan yaklaşık 5 – 6 ay kadar önce, yaz aylarında, Casper Nirvana X400 modelinin incelemesini sizlerle paylaşmıştım. Bu defa Nirvana ailesinin bir başka modeli X500 bizlerle beraber. Peki, bu laptop kimlere göre? Hemen baştan bundan bahsederek incelemeye başlayalım.

Ultra İnce ve Ultra Hafif 180 Derece Tasarım

Ultra İnce ve Ultra Hafif 180 Derece Tasarım

Nirvana X500, özellikle ince yapı ve esnek kullanım tercihinde olan, günlük yaşamında bilgisayarını sürekli yanında taşıyan, hafif bir ürün arayan kişilere çok fazla uygun bir dizüstü bilgisayarı oluyor. Şık ve ince bir laptop arayan üniversite öğrencileri için olduğu kadar, elbette çalışan kesme de bu anlayışıyla hitap eden model, tasarımı fonksiyonelliğe katabiliyor. Bunu nasıl yapıyor derseniz; 180 dereceye kadar geriye yatabilen ekranı sayesinde bunu yapabilen Nirvana X500, bu sayede esnek kullanım ve çalışma olanağı sağlayabiliyor.

Örneğin sınıfta veya toplantı odasında arkadaşınızla karşılıklı çalışıyor ve ekranda bir şey göstermek istiyorsanız, laptop'ı çevirmenize gerek yok. Ekranı geriye doğru yatırarak da görüntüyü paylaşabiliyorsunuz. Elbette sadece bu değil, klavye başında oturuş pozisyonunuza göre ekranı, kendinize göre en doğru pozisyona getirebiliyorsunuz. Bu da uzun kullanımlarda kuşkusuz konfor sağlıyor. Konfor demişken, tabii ki benzeri şeyi, laptop'ı eğlence amaçlı kullandığınız durumlarda, mesela film ve dizi izlediğiniz anlar için de söyleyebiliriz. Yine ekranı kendinize göre ayarlayabiliyor ve bu sayede rahatınızdan ödün vermiyorsunuz yani.

Öte yandan tasarımıyla da sade ve güzel görünen bir model oluyor Nirvana X500. Nirvana X500'ün yüzeyleri, özel alaşımlar içeren alüminyum materyallerinden üretilmiş. Bu özel alaşımın getirdiği sağlamlık, darbelere karşı yüksek dayanıklılık ve daha uzun ömür sağlıyor. Alüminyum üzerine geçilen özel yüzey de daha şık bir görünüm sunuyor.

Metalik tasarımıyla dikkat çeken laptop, oldukça ince yapıda tasarlanmış, ki zaten buna az önce de işaret etmiştik. 19.7 mm inceliğinde olan laptop, 1.59 kilogram ile çok da hafif bir laptop oluyor. Böylece bu laptop'ı istediğiniz her an yanınızda taşıyabilir, çantanızda bulundurabilirsiniz.

Şimdi buraya kadar bakıp, bu laptop'ın ekranının küçük olduğu veya teknik özellikleriyle sadece gündelik kullanım ihtiyacını karşılayan veya sadece internet ile sosyal medya için kullanılabilecek bir laptop olduğunu da sanmamak lazım. Zira Nirvana X500, bu hafif ve ince yapısına karşın, 15.6 inç büyüklüğünde bir ekrana ve onun yanında Intel Core i5 işlemciye sahip, gayet geniş görüntü sağlayan ve yoğun kullanım senaryolarını karşılayabilecek bir dizüstü bilgisayarı oluyor. Şimdi biraz bunlardan bahsedelim.

Nirvana X500 Özellikleri Neler?

Nirvana X500 Özellikleri Neler?

Laptop'ta kullanılan ince ekran çerçevesi sayesinde bu model, aslında eski kalın çerçeveli ekran tasarımına sahip 14 inç boyutundaki ürünlerin yaklaşık boyutlarını sunuyor bizlere. Yani kısaca, 14 inç görünümünde, 15.6 inç büyüklüğünde bir görüntü sağladığını söyleyebiliriz. 15.6 inç büyüklüğündeki ekran, Full HD çözünürlük üretiyor. Bu modelde TN panel kullanılmışken, ürünün daha sonra gelebilecek bazı partilerinde IPS paneli de bulabilirsiniz. Bu arada ekranda Anti-Glare, yani yansımasız ekran tercihi önemli. Bu sayede ışıklı ortamlarda veya gün ışığında ekran yansıma yapmayacak.

Nirvana X500'ün teknik kadrosuna gelecek olursak, burada da önemli bileşenlerin bir arada kullanıldığını görüyoruz. X500'ün elimizdeki modelinde 10'uncu Nesil Intel Core i5-1035G1 işlemci kullanılmış durumda. Bu işlemci hem düşük güç tüketiminde bulunuyor hem de yüksek performans sağlayabiliyor. Hafif kullanımlarda 1.00 GHz'lik taban frekans gösteren işlemci, yoğun güç ihtiyacı duyulduğunda ise vites yükselterek 3.60 GHz değerine ulaşabiliyor. Böylece gayet dengeli bir model olduğunu söyleyebiliriz. Elbette tek seçenek bu değil. Nirvana X500 seçenekleri arasında farklı konfigürasyonlar yer alıyor. Bu laptop'ı ister Core i7 ister Core i3 işlemciyle de tercih edebilirsiniz. Elbette öte yandan farklı RAM ve depolama çözümleriyle de birlikte pek tabii. Casper'ın web sitesinde bunu siz ayarlayabiliyorsunuz.

Elimizdeki modelde 32 GB kapasitesinde DDR4 RAM yer alırken, depoalam alanı da geniş tutulmuş durumda. Bu modelde hem SSD hem sabit disk kullanılıyor. Yani hem SATA hem M.2 girişi bulunuyor. SSD konusunda şu an elimizdeki üründe Intel'i tercih eden Casper, burada tam 1 TB kapasitesinde Intel 660P NVMe M.2 SSD kullanmış. Sabit disk alanındaysa 2.5" boyutlu ve 1 TB kapasiteli Toshiba L200'ün yer aldığını görüyoruz. Elbette Casper'ın farklı ürünlerinde farklı modeller de kullanılabiliyor.

Nirvana X500 "Dahili" Ekran Kartı Performansı

Nirvana X500

Grafik tarafına geldiğimizde ise, burade dahili Intel Graphics UHD G1 birimini buluyoruz. Özellikle Intel'in -bu dizüstü bilgisayarda da kullanıldığı gibi- Icelake plarformuna sahip işlemcilerinden itibaren, artık grafik performansları da bir hayli artmış durumda. Bu laptop pek tabii ki bir oyun bilgisayarı değil, ancak günlük kullanım, iş programları, öğrenciler için harici bir ekran kartına gerek kalmadan ortalama düzeyde grafik gerektiren süreçleri yönetebilecek yapıda. Bu arada grafik tarafı ağır olmayan oyunları da oynatabilecek bir model olduğunu da söylemek lazım.

Ayrıca X500'ün Intel Core i7 işlemcili optisonunda IRIS Plus G7 grafik birimi kullanılıyor ve bu birim, 2GB kapasiteli harici ekran kartlarına göre yüzde 78 daha yüksek grafik performası üretebiliyor. Bu noktada tercih sizin olacak.

Evet, Nirvana X500 hakkında hemen hemen pek çok şeyden bahsettik. Çevre bağlantılarına da değinmek gerek elbette. Zira genellikle ince tasarımlı laptop'larda bu bölümde pek çok kayıp veriyoruz. Bazılarında çok az USB girişi oluyor veya diğer önemli portlar yer almıyor. Nirvana X500 ise, bu anlamda gayet eli açık davranan bir laptop. Çünkü cihazın fazlasıyla ince olmasına karşın üzerinde Ethernet portunun bulunduğunu görüyoruz, HDMI bağlantısı da yer alıyor. Totalde 3 adet tam boyutlu USB portu da mevcut. Bunlardan 1'inin ise 3.1 standardında olduğunu söyleyelim. Ayrıca 1 adet USB-C portu hazır bulunurken, kart okuyucu da yine burada karşımıza çıkıyor. Son olarak Wi-Fi desteği için Intel'in 9462AC adını verdiği modemi ile 802.11AC çift kanal Wi-Fi ile Bluetooth 5.1 desteğinin yer aldığını da söyleyelim.

Özetle

Evet, totalde baktığımızda, Nirvana X500'ün sahip olduğu özelliklerle beraber kullanıcısını kendinden memnun bırakacak türde bir dizüstü bilgisayarı olduğunu söyleyebiliriz. Başta da belirttiğimiz gibi özellikle ince ve hafif bir laptop arayaşı içinde olanların ilgisini bir hayli çekecektir, 180 dereceye kadar geriye yaslanabilen ekran tasarımıyla da cezbecedektir. Konfigürasyonu artırabilir, azaltabilir, isteğinize göre şekillendirebilme olanağı tanımasıyla isteğinize göre zenginleştirebilirsiniz. Bu arada 1 günde kargo yapıldığını da dip not olarak ilave edelim.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper Nirvana X500
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i5-1035G1
İşlemci Hızı3.60 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliTN LED
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciIntel UHD G1
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)32 GB
SSD1000 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.11
USB 2.02
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
EthernetVar
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ac
Kart OkuyucuVar
Boyutlar x x 19.7 mm
Ağırlık1.59 kg