Cebinizde taşıyabileceğiniz mini bilgisayar

Netbook'lar bile size büyük mü geliyor? Daha küçüğünü istiyorsanız buraya buyurun...

Mini mini bir PC!

Ülkesi dışında pek tanınmamış olan Koreli UMID firması, geçtiğimiz Kasım ayında duyurduğu mobil internet cihazı "mbook M1"in satışlarına başladı. Ne bir netbook ne de bir akıllı cep telefonu olarak tanımlayabildiğimiz bu cihaz için en doğru tanım şimdilik "mini netbook".

Netbook'lar mbook M1'in yanında devasa kalıyor. 15,8cm genişliği 1,86cm kalınlığı ve 9,41cm'lik genişliği ile mbook sadece 315gram ağırlığında. Aslında dış görünüşü ve 4,8inçlik ekranı ile insanın aklına Nokia N90'ı getiriyor. Ama mbook'un kasasının içinde gerçek PC parçaları var.

1,3 GHz'lik Intel Atom işlemcisi ve 512MB'lık RAM belleği ile gelen mbook isteğe göre 16GB veya 32GB'lık SSD sabit disklere sahip. Bu miktar istenirse Micro SDHC kartlarla genişletilebiliyor. Bağlantı noktaları ise biraz farklı. Bu boyuta göre standart bağlantı noktaları büyük geldiğinden özel küçük bağlantı noktaları var. Örneğin normal boyuttaki USB için ek bir adaptör kullanmanız gerekiyor.

İletişim harikası

İletişim harikası
mbook'un ekranı oldukça yüksek çözünürlüğe sahip: 1024x600 piksel

Ama bunların dışında mbook tam bir iletişim harikası. Standart olarak 802.11b/g kablosuz ağ, Bluetooth 2.0, UMTS/HSDPA ile DVB-H ve DAB televizyon desteği olan cihaza istenirse WiMAX ve DVB-T de eklenebiliyor.

Klavyesi parmaktan çok parmak uçları ile kullanılabiliyor. Yani daha çok bir cep telefonunda yazmak gibi. Fare donanımı bulunmayan mbook'u dokunmatik ekranı üzerinden kalemi ile yönetebiliyorsunuz. Kaleminin cihaz üzerinde yeri bulunması ise bir artı. Ayrıca oldukça hassas olan dokunmatik ekranı parmakla da kullanmak mümkün.

mbook'un pil ömrü ise benzer mini bilgisayarlarınkinin çok üstünde. Bluetooth ve kablosuz ağı açık olarak 5 ile 6 saat çalışabiliyor.

mbook'un 16GB'lık modeli Kore'de 600 dolar, 32 GB'lık modeli ise 750 dolara satışa sunulmuş. Bu fiyatıyla Nokia E90 Communicator'un seviyesinde olan mbook, ünlü Sony Vaio p'den oldukça ucuz.

Okuyucu Yorumları