Cebinizde Windows keyfi

Windows Mobile işletim sistemini destekleyen akıllı telefonlar yarışıyor... En iyisi hangisi?

TEST: Windows'lu cepler

Günümüz teknoloji dünyasında ikamet edenler için vazgeçilmezlerin başında iki cihaz var. Bunlardan biri iletişim için cep telefonu, diğeri ise bilgisayar. Biz vatandaşların isteği ise her iki teknolojiye de aynı anda sahip olabilmek. Cep telefonu üreticileri MP3 çalma, internete bağlanma gibi özellikleri ürünlerine ekleyedursunlar, bu özelliklerin çoğunun aslında bilgisayara ait olduğunu düşündüğümüzde cep bilgisayarına telefon özelliği eklemek daha mantıklı bir seçim gibi gözüküyor.

Şimdiye kadar yeterince güçlü işlemcilerin olmaması bu seçimin yapılmasını bir ölçüde önledi. Üretim teknolojisinin gelişmesi ile daha çok işlem gücüne ve daha az enerji tüketimine sahip işlemcilerin ortaya çıkması Windows için de uygun altyapıyı sağladı. Gerekli donanımın ortaya çıkması ve Microsoft'un Windows Mobile işletim sistemini geliştirmesiyle terazinin ibresi artık daha da çok telefonlu cep bilgisayarlarına dönecek gibi gözüküyor. Günümüz teknoloji dünyasının vazgeçilmezleri arasında iki cihaz var. Bunlardan biri cep telefonu, diğeri ise bilgisayar. Biz sıradan vatandaşların isteği ise her iki teknolojiye aynı anda sahip olabilmek.

Cep telefonu üreticileri MP3 çalma, internete bağlanma gibi özellikleri ürünlerine ekleye dursun, bu özelliklerin çoğunun aslında bilgisayara ait olduğunu düşündüğümüzde cep bilgisayarına telefon özelliği eklemek daha mantıklı bir seçim gibi görünüyor. Şimdiye kadar yeterince güçlü işlemcilerin olmaması bu seçimin yapılmasını bir ölçüde önledi. Üretim teknolojisinin gelişmesi ile daha çok işlem gücüne ve daha az enerji tüketimine sahip işlemcilerin ortaya çıkması Windows için de uygun altyapıyı sağladı. Gerekli donanımın ortaya çıkması ve Microsoft'un Windows Mobile işletim sistemini geliştirmesiyle terazinin ibresi artık cep bilgisayarlarına dönecek gibi görünüyor.

Yolda Windows Mobile

Yolda Windows Mobile

Pocket PC 2000 ile 2000 yılının Nisan ayında hayata geçen mobil Windows projesi, bu yıl yine Nisan ayında Windows Mobile 6.1 ile son sürümünü duyurdu. Aslına bakarsanız WM 6.1 geçtiğimiz yıl çıkan WM 6.0 için bir yama diyebiliriz. Zira yapılan en kayda değer değişiklik Office 2007 dosya desteği eklenmesi. Gerçek değişiklik ise geçtiğimiz yıl WM 5.0'dan WM6.0'a geçişte yaşandı. Microsoft, Live Messenger, Hotmail, Search ve Spaces servislerini bir araya getiren Windows Live paketini bu sürümde Windows Mobile'a dâhil etti. Outlook Mobile ve Excel, Word ve PowerPoint'ten oluşan Office Mobile paketi ise zaten işletim sisteminin önceki sürümlerinde vardı. BlueTooth uyumu, VOIP desteği, 800 x 480 çözünürlük ve uzaktan erişim gibi özelliklerin de geliştirilmesi Windows Mobile 6'yı masaüstü bilgisayarlara daha da yaklaştırdı.

Sonuç, Wi- Fi'dan internete girip MSN kontaklarıyla konuşmanıza, e-postalarınıza anında erişmenize, ofis dosyalarını düzenlemenize, video ve müzik dinlemenize imkân veren bir işletim sistemi olarak karşımıza çıktı. Dahası bunlar sadece işletim sistemi ile gelen uygulamalar. Microsoft'un .NET Compact Framework'ünü destekleyen işletim sistemi 3. partilerden de çok sayıda yazılımın hazırlanmasına olanak sunuyor. Google'da ufak bir arama yapmanız tabloyu anlamanız için yeterli. Elbette Windows mobile şu an rakipsiz değil. PalmOS ve Blackberry dışında özellikle akıllı telefon pazarının yarısından fazlasını elinde tutan Symbian OS en önemli yarışmacılar. Yine de söz konusu Microsoft olduğunda çok ciddi bir rekabetle karşı karşıyalar demek yanlış olmayacaktır.

Akıllı telefon cep bilgisayarlarına karşı

Akıllı telefon cep bilgisayarlarına karşı

Özellikler birbirinin içine geçtikçe ürünleri adlandırırken artık bizler bile karıştırıyor olduk. Her halükarda cep telefonu özelliğine sahip bir cep bilgisayarına akıllı telefon demek yanlış olmaz. Microsoft'un sınıflandırması ise basit. Dokunmatik ekrana sahip dijital asistanlar cep bilgisayarı olarak geçerken düğmeler veya klavye arayüzü ile erişim sunanlar akıllı telefon olarak tanımlanıyor.

Arayüzün bu kadar belirleyici olması şaşırtıcı değil çünkü cihazın kullanımını olduğu gibi değiştiriyor. Dokunmatik ekranlar karakter tanıması, çizim gibi özellikleri sunarken kullanımı genelde bir elinizde cep bilgisayarı, diğer elinizde sytluskalem ile yapmanız gerekiyor. Akıllı telefonları ise genelde tek elinizle kontrol edebiliyorsunuz. Microsoft'un cep bilgisayarları için sunduğu işletim sistemi Windows Mobile Professional Edition olarak geçerken akıllı telefonlar için Standard edition sunuluyor.

ASUS P750

ASUS P750

ASUS P750: Boyutlarının büyük olmasına karşın ASUS P750, sahip olduğu özelliklerle kendini affettiriyor. 3G desteğinin yanı sıra Wi-Fi ve Bluetooth veri iletişimi becerilerini artırıyor. SIRR 3 yongası ile GPS desteği de sunan P750 dahili antene sahip. Buna karşın navigasyon yazılımını ayrıca almanız gerekiyor. 256 MB'lık dâhili hafızayı microSD yuvasını kullanarak artırabiliyorsunuz. Dahası SDHC uyumlu bu yuvaya 2 GB üstü flash bellekleri takmak da mümkün.

Beraberinde gelen yazılımlar konusunda ise iki uygulama dikkati çekiyor. Bunlardan biri WorldCard, bu yazılım ile kart vizitleri kamerayla çekip karakter tanımlama yazılımı ile P750'ye aktarabilirsiniz. Yeri gelmişken otofokusa sahip kameranın başarılı çekimler yaptığını da belirtelim. Fakat Asus flash led gibi ayrıntıları atladığı için bu kaliteye ancak aydınlık ortamlarda ulaşabiliyorsunuz. P750'nin ön yüzündeki VGA kamera ise video aramalar için kullanılabiliyor.

i-mate UltImate 8150 & HTC Touch Dual

i-mate UltImate 8150 & HTC Touch Dual

i-mate UltImate 8150: 520 MHz'lik Intel Xscale işlemcisi ile i-mate Ultimate 8150 yüksek performans sunarken 3G'ye de her anlamda hazır bir cep bilgisayarı. Cihazın en çok dikkati çeken özelliği ise üzerinde bulunan video çıkışı. nVidia's GoForce 5500 grafik yongasının sayesinde i-mate Ultimate 8150'deki sunumlarınızı D-Sub girişine sahip monitör veya projektörlere aktarabiliyorsunuz. Özellikle iş hayatında bolca sunum yapanları dizüstü taşıma derdinden kurtarması açısından güzel bir özellik. Elbette cihazın özellikleri bunlarla bitmiyor. Bluetooth, Wi-Fi gibi temel bağlantı teknolojileri dışında i-mate Ultimate 8150 FM radyo da desteklenen özellikler arasında. FM radyoya da sahip ürünün fiyatı rakipleri arasında biraz yüksek kalıyor.

i-mate UltImate 8150 & HTC Touch DualHTC Touch Dual: Ağabeyi Touch Cruise ile karşılaştırıldığında Touch Dual GPS ve Wi- Fi desteğinden yoksun. Diğer taraftan dâhili hafıza, işlemci, bellek gibi birçok teknik özellik yine aynı. Touch Cruise'da beğenimiz kazanan TouchFlo yazılımı Dual'da da bulunuyor. Eğer dokunmatik ekrana yine de alışamayanlardansanız kapağı yukarı kaldırdığınızda karşınıza çıkan şık numerik klavye işinizi görecektir.

HP iPAQ 614c Business Navigator

HP iPAQ 614c Business Navigator

HP iPAQ 614c Business Navigator: Henüz piyasaya çıkan HP iPAQ 614c, HDPDA ve GMS şebekelerini destekliyor. 520 MHz'lik işlemcisi ile hızlı bir performans sunan ürün bluetooth ve Wi-Fi dışında Assisted GPS desteğine sahip. Assisted GPS özetlemek gerekirse uydu sinyalinin az olduğu yerlerde baz istasyonundan faydalanarak GPS sisteminin çalışmasına yardımcı olan bir teknoloji.

3 megapiksellik güzel bir kameraya da sahip iPAQ 614c dokunmatik ekran dışında numerik klavyenin üstünde dokunmatik bir çember yüzeye sahip. Aynı iPod'lardaki gibi bu yüzeyde parmağınızı kaydırarak navigasyon yapabiliyorsunuz. Yine de açıkçası dokunmatik ekranı kullanmak daha kolay. iPAQ 514 ile gelen voice commander 614c'ye de dâhil edilmiş.

Toshiba Portege G900

Toshiba Portege G900

Toshiba Portege G900: Kalemle dokunmatik ekrana yazmaya alışamayanlar için alternatiflerden biri Toshiba Portege G900. Büyük tuşlarla yazmayı bir hayli kolaylaştıran Q Klavye ergonomisine karşın İngilizce olması bir dezavantaj. 3 bant GSM destekleyen Portege 900 aynı zamanda 3. nesil şebekeleri de destekliyor. Dolayısıyla GSM operatörleri desteklediğinde bu telefonu kullanarak yüksek veri hızlarına erişmek mümkün olacak. Dahası cihazın ön yüzündeki VGA kamerayı kullanarak görüntülü görüşme yapmak da mümkün.

Arka yüzdeki 2 megapiksellik kamera ise resim ve video çekiminde kullanılabiliyor. 800 x 480 çözünürlükteki ekranıyla görüntü kalitesinde de ön sırada yer alan Portege 900 Wi- Fi ve Bluetooth 2.0 desteğine sahip. Toshiba beraberinde verdiği programlarla BlueTooth teknolojisinden sonuna kadar yararlanmış. GoldKey yazılımı ile PC'niz ve Portege 900'ü eşleştirerek PC'nizin işletim sistemini kilitleyip açabiliyorsunuz. PDA'i yanınıza alıp gittiğinizde sistem otomatik kilitlenerek başkalarının erişimi engelleniyor.

PDA'in kendi güvenliği ise kapak kaydırıldığında ortaya çıkan parmak izi tarayıcı ile sağlanıyor. Kutudan çıkan bir diğer yazılım Teleport'un ise iki işlevi var. Bunlardan ilki ile bilgisayarınızın ekranına Portege 900'ün klavyesini kullanarak yazı yazabilme. Daha kullanışlı olan ikinci özellik ise PDA'in ekranını PC'nizin monitöründe görerek işlem yapabilmeniz. Tabii yukarıdaki uygulamalardan yararlanabilmeniz için bilgisayarınızda da Bluetooth bağlantı desteği olması gerekiyor. Bağlantı özellikleri arasında en çok hoşumuza giden ise Portege 900'ün USB Host özelliği. 100 mAh'dan az çeken flash bellek gibi USB cihazları Portege 900'e bağlayarak cihazlar arasında doğrudan veri aktarımı yapabiliyorsunuz.

General Mobile DST W1 & Toshiba Portege G500

General Mobile DST W1 & Toshiba Portege G500

General Mobile DST W1: Eğer cep telefonu faturanızı indirmek için iki telefonla ortalıkta dolaşıyorsanız General Mobile'ın çözümü size göre. İki adet SIM kart yuvası ile aynı anda iki şebekeye birden bağlanarak fatura yükünüzü azaltan bu ürün elbette sadece telefon değil. Aynı zamanda Windows Mobile Professional destekleyen bir cep bilgisayarı. 3G ve Wi-Fi desteklememesi ise en çok göze çarpan dezavantajı. Sade bir tasarıma sahip üründe 2.8 inçlik büyük ekranın altında sadece arama düğmeleri bulunuyor. Dolayısıyla tüm işlemleri dokunmatik ekrandan yapmanız gerekiyor. Öte yandan sıkça kullanılan ses seviyesi ve kamera için General Mobile yan tarafa tuşlar yerleştirmeyi unutmamış. Kutu içeriğine baktığımızda ise ürün beraberinde 2 adet 1590 mAh kapasitede pil gelmesi güzel.

General Mobile DST W1 & Toshiba Portege G500Toshiba Portege G500: Portege serisine G500 ile giriş yapan Toshiba kayar kapaklı telefonunda yavaş bir işlemci kullanıyor. Aynı şekilde Windows Mobile 5 de işletim sistemi olarak zamanının gerisinde. Buna karşın e-posta, internet, müzik ve video oynatma gibi temel ihtiyaç duyacağınız işlemleri sorunsuz gerçekleştiriyor. Kayar kapak altındaki numerik klavye gayet ergonomik. G500 parmak izi tarayıcısı ile bilgilerinizi de güvenlik altına alıyor.

HP iPAQ 514 Voice Messenger & HTC S710

HP iPAQ 514 Voice Messenger & HTC S710

HP iPAQ 514 Voice Messenger: HP iPAQ 514 Voice Messenger'ın en büyük özelliği isminde saklı. Ürünle gelen ses tanıma programı, kişi arama, numara çevirme, şarkı çalma gibi birçok işlem için sesli komutlar vermenize izin veriyor. Sağ yan taraftaki düğmeye basarak bu programa kolayca ulaşabiliyorsunuz. Açıkçası program Türkçe için yeterince optimize edilmediğinden komutları birkaç kere tekrarlamanız gerekebiliyor. Telefon arayüzü ve tuşları ise tamamen Türkçeleştirilmiş. 1.3 megapiksellik kamera, hali hazırda rakipleri arasında biraz geride. Aynı şekilde ekran çözünürlüğü de düşük. Buna karşın ürün zaten çalışma hayatının içinde olanlara hitap ettiğinden bu saydıklarımız bir eksiklik değil. Zira çalışanların ihtiyaç duyacağı Wi-Fi, Bluetooth, VoIP desteği unutulmamış. Office mobile programları da acil durumlarda gerekli word, excel ve ppt dosyalarına erişim sağlıyor.

HP iPAQ 514 Voice Messenger & HTC S710HTC S710: HTC S710 testimize katılan en küçük akıllı telefon. Buna karşın kapağını kaydırdığınızda karşınıza tam bir Q klavye çıkıyor. Büyük parmaklılar için pek olmasa da klavyeyi kullanmak tahmin ettiğimizden kolay oldu. 3G desteklememesi ve düşük konfigürasyon donanım puanında HTC S710'u geride bıraktı. Öte yandan boyutları ve uzun pil ömrü ile taşınabilirlik açısından ürün en ön sıralarda yer alıyor.

Test Sonucu

Test Sonucu

TEST BİRİNCİSİ
HTC Touch Cruise
Dokunarak dünyayı gezin

Adından da anlaşılacağı gibi HTC Touch Cruise nereye gittiğini bilmek isteyenler için tasarlanmış. Dâhili GPS'e sahip ürün 3 megapiksellik kamerasıyla da fotoğraf makinesini aratmıyor. Otomatik odaklama özelliğine de sahip olan kameranın tek eksiği LED flaş. Cihazda en çok hoşumuza giden ise TouchFlo yazılımı oldu. Bu yazılım ekrana kalem ya da parmağınızla dokunduğunuzda bunu anlıyor ve algılamayı buna göre yapıyor. Bunun dışında parmağınızı ekranın altından yukarı kaydırdığınızda karşınıza üç boyutlu bir menü çıkıyor. Bu menüyü kullanarak müzik, telefon, takvim gibi birçok uygulamaya parmağınızın dokunuşuyla kolayca ulaşabiliyorsunuz.

Test SonucuUYGUN FİYAT
ASUS M530w
Cebinizde klavye

E-posta ile işiniz çok oluyorsa ve dokunmatik ekran yerine klavyeyi tercih ediyorsanız M530w ince tasarımı ve rahat klavyesi ile sizin için uygun. Blackberry'leri andıran cihaz, Windows Mobile 6 ile geliyor. E-posta dışında excel, word, powerpoint ve pdf dosyalarını da cihazdan görüntüleyebiliyorsunuz. P750'de bulunan WorldCard yazılımı M530'da da mevcut. Buna ek olarak sunumlarınız için uyumlu cihazlarla Bluetooth uzaktan kumanda yazılımını da kullanabiliyorsunuz. Cihazın en çok dikkat çeken dezavantajı ise pil ömrü. Artısı ise ürün kutusundan çıkan şık taşıma çantası ve 1 GB'lık microSD flaş bellek.

Test Sonucu
Tabloyu büyütmek için tıklayın

Test Sonucu
Tabloyu büyütmek için tıklayın

Okuyucu Yorumları