Cebinizdeki bu tuşa veda edin!

Bugüne dek neredeyse her cepte gördüğümüz bu tuş, Android 4.0 ile gerçek anlamda tarih olacak!

Cebinizdeki bu tuşa veda edin

Hüseyin Cem Köylü

Google, Android geliştiricilerine artık Menü tuşundan uzaklaşıp ilk kez Android 3.0 ile tanıştığımız 4.0'da da karşımıza çıkan "sistem çubuğu"na odaklanmalarını önerdi. Sistem çubuğu, üzerinde hiçbir fiziksel tuş bulunmayan tabletlerde, ekranın alt kısmında gördüğümüz siyah bardan başkası değil.

3.0 öncesi Android sürümlerinin vazgeçilmez bir parçası olan Menü tuşu sayesinde kullanıcılar belli programların özelliklerini görüntüleyebiliyorlardı. Honeycomb (3.0) ve şimdi de Ice Cream Sandwich'in (4.0) tanıtılmasıyla beraber bu özellik fiziksel bir tuşa ihtiyaç duymadan da halledilebiliyor.

Bu yıl ICS ile çalışacak yeni cihazlar dalgası görmeyi bekliyoruz, bu yüzden geliştiriciler de uygulamalarını bu yeni bara uygun hale getirecek güncellemeleri hazırlamalılar. 2012 yılında çıkacak neredeyse tüm Android cihazların fiziksel tuşu olmayacak, geliştiriciler de bu akımı takip etmeliler.

Google'ın menü tuşu gibi çalışması için yaptığı hamle ise "sanal taşırma tuşu". Bu tuş sayesinde eski uygulamalar da yeni işletim sisteminde çalışmaya devam edecek. Taşırma tuşu, Android 3.0 üstüne güncellenmemiş, hatta ona ihtiyaç duymadan tüm uygulamalarda gözükecek ve ekranda üstü üste 3 noktacık simgesiyle belirecek...

Okuyucu Yorumları