Cebinizden para çıkmadan oyun oynayın!

Sadece parayla satılan oyunlar iyidir diye bir kural yok. İşte en iyi ücretsiz oyun alternatifleri..

Bedava oyun zamanı!

İster zorlayıcı strateji oyunları, komik zıpla&koş maceraları olsun, isterse de heyecanlı yarış oyunları olsun: Mağazalarda yüksek fiyata satılanların ücretsiz alternatifleri de vardır. CHIP Online sizin için en sıcak ücretsiz-oyunları bir araya getirdi.

İnternette her zevke hitap eden binlerce ücretsiz oyun mevcut. Sizin için sapı samandan ayırdık ve her kategorinin en iyilerini bir araya getirdik.

Burada bahsi geçen tüm oyunları ücretsiz olarak indirebilir ve sınırsızca oynayabilirsiniz. İyi eğlenceler!

Koş&Zıpla: Koşun, zıplayın, ateş edin

Koş&Zıpla: Koşun, zıplayın, ateş edin

"Super Mario" ile bu kategorinin yükselişi başladı. İlk çıktığı zamanlar son derece barışçıl olan ve en kötü ihtimalde ateş topları ile karşılık veren İtalyan adamımıza nazaran biraz daha vahşi olan iki adet Zıpla&Koş oyununu bir araya getirdik.

Koş&Zıpla: Koşun, zıplayın, ateş edinHurrican
1990'daki orijinal Hurrican'de olduğu gibi bu Hurrican'de de düşmanlarla dolu devasa bölümlerden geçmeniz gerekiyor. Birçok öncül ve nihai bossları düelloya davet ediyorsunuz.

Büyük silahlar ve güç yükseltmeleri bu 18 bölümü geçmenizde size yardımcı oluyor. Zorluk derecesi üç seviyede ayarlanabiliyor. Kahramanımızı klavye, joystick veya gamepad'den kontrol edebiliyorsunuz.

CHIP Download: Hurrican

Koş&Zıpla: Koşun, zıplayın, ateş edinTAGAP
TAGAP olarak kısaltılmış olan "The Apocalyptic Game About Penguins", iki boyutlu bir zıpla&koş oyunu. Penguenin etrafındaki suratlar ise tüyler ürpertici: Bir deneyden kaçma ihtimali olan Pinguin Pablo'yu kontrol ediyorsunuz.

Arkadaşları bunu başaramadı. Şimdiyse zombi penguenler Pablo avına çıkıyorlar. Ama sadece onlar değil bilakis Pablo'nun klonu Pedro, penguenatörler ve kötü Dr. Glowenko da kahramanımızın peşinde.

Şükür ki, silah seçeneğiniz son derece geniş: Uzi'lerden roketatarlara kadar her şey emrinize amade.

CHIP Download: TAGAP

FPS: Parmaklarınız kanayana kadar ateş edin

FPS: Parmaklarınız kanayana kadar ateş edin

Ücretsiz FPS oyunları çok fakat sadece çok azı gerçekten de tavsiye edilecek nitelikte. Bizim seçimlerimiz ile sadece sanal düşmanlara karşı savaşmakla kalmıyor online olarak arkadaşlarınıza karşı da oynayabiliyorsunuz.

FPS: Parmaklarınız kanayana kadar ateş edinWorld of Padman
Çocuk dostu çoklu-oyuncu desteği olan FPS "World of Padman", hala son derece şık olan "Quake 3" grafik motorunu temel alıyor. Ateş etme oyunlarının fanatiklerinin bir eseri olmakla beraber seneler süren geliştirme çabalarından sonra ortaya çıktı.

Kahramanınızı ego-perspektifinde kontrol ediyorsunuz. Toplamda 12 farklı harita mevcut ve bu haritalarda becerilerinizi botlara veya insan rakiplere karşı kanıtlamanız gerekiyor.

Farklı oyun modları ve büyük boy su tabancası gibi ateş etme şölenini tetikleyen birçok çılgın silah mevcut. Tek-oyunculu bir mod şu an için içeriğe dâhil değil fakat yakın bir zaman içinde bunun da ekleneceği duyuruldu.

CHIP Download: World of Padman

FPS: Parmaklarınız kanayana kadar ateş edinAlien Arena 2007
"Alien Arena 2007" hem bilgisayar karşı hem de ağ üzerinden arkadaşlarınıza karşı oynayabileceğiniz bir FPS oyunu. 42 harita ve 7 oyun modunda - Deathmatch, Team Deathmatch, Capture The Flag, All Out Assault, Deathball, Cattle Prod ve Duel - itişip kakışabilirsiniz.

Oyun şiddetli bir şekilde "Quake 3" ü hatırlatıyor ama geliştirilmiş bir motor ve dâhili botlar sunuyor. Oyuncular bilim-kurgu filmlerinden çıkma 11 adet karakter arasında seçim yapabiliyor.

CHIP Download: Alien Arena 2007

Yarış oyunları: Hız sınırı olmadan tam gaz ileri

Yarış oyunları: Hız sınırı olmadan tam gaz ileri

Yerlerinizi alın! Hazır... ve tam gaz ileri! Direksiyon becerinizi gösterin ve ön pozisyona geçin. İşte o zaman ilk olarak bitiş çizgisine ulaşma şansınız çok yüksek olacaktır.

Yarış oyunları: Hız sınırı olmadan tam gaz ileriBMW M3 Challenge
Araba üreticisi, "BMW M3 Challenge" ile yeniden düzenlenmiş olan M3-kupası için reklam yapıyor ki, kupa bu sene içinde raflarda yerini alacak.

Kullanıcılar arabalarıyla Nürburgring pistinde yarış şartları altında deneme sürüşlerini tamamlayabilirler. Tek başınıza zamana karşı veya üç farklı zorluk seviyesinde bilgisayar kontrollü rakiplere karşı yarışın. Online modunda ise maksimum 15 oyuncuyla karşılaşabiliyorsunuz. Yarış sırasında dört farklı kamera açısı kullanabiliyorsunuz.

Download: BMW M3 Challenge

Yarış oyunları: Hız sınırı olmadan tam gaz ileriTrackMania Nations ESWC
Ücretsiz oyun "TrackMania Nations", "TrackMania Sunrise" motorunu esas alıyor ama yeni yarış arabaları ve yeni yarış pistleri ile geliştirildi. Önceki gibi kendi pistlerinizi oluşturabiliyorsunuz ve bu pistlerde ister çevrimdışı ister çevrimiçi olarak başkalarına karşı oynayabiliyorsunuz.

TrackMania, dünya çapında yaygın olan topluluğu sayesinde bir sonraki ESWC (Electronic Sports World Cup) için seçildi. Ulusal elemeler nisan ve haziran aylarında, büyük final ise 27 Haziran ile 2 Temmuz arasında Paris Bercy'de gerçekleşecek.

Download: TrackMania Nations ESWC

Spor: Monitörünüz terleyene dek oynayın

Spor: Monitörünüz terleyene dek oynayın

Hareket etmekten kaçınanlar en azından monitör karşısında uzuvlarını biraz da olsa hareket ettirebilirler. Avantaj: Yaralanma riski devre dışı kalıyor.

Spor: Monitörünüz terleyene dek oynayınBowling Evolution
Bowling oyunlarının ücretsiz PC-derlemelerine pek sık rastlanmaz. "Bowling Evolution" bu açığı kullanarak çoklu-oyuncu modu, bir online rekor puanları listesi ve alıştırma ölçütleri sunuyor.

Gerçek hayattaki Bowling'de olduğu gibi 10 pini devirmek için iki atış hakkınız var. On aşamadan sonra toplam puan hesaplanıyor. Ücretsiz yazılım ile hem PC'ye karşı hem de maksimum dört arkadaşınıza karşı oynayabiliyorsunuz. Atışlar tamamen fare ile kontrol edilebiliyor (yön, hız, dönüş).

CHIP Download: Bowling Evolution

Spor: Monitörünüz terleyene dek oynayınShot-Online 2007 - Season 2
Çok oyunculu golf simülasyonu "Shot-Online 2007 - Season 2" de dünyanın her yerinden oyuculara karşı meydan okuyabiliyorsunuz. Oyuna başlamak için bir karakter oluşturmalısınız. İlk düelloya başlamak için öncelikle bu karakter ile alıştırma parkurlarında deneme yapmalısınız.

Ne kadar başarılı olursanız o kadar fazla dijital para kazanabiliyorsunuz. Ödül paralar ile yeni donanım ve kıyafet satın alabiliyorsunuz.

Download: Shot-Online 2007

Strateji: Zeki kafalar aranıyor

Strateji: Zeki kafalar aranıyor

Strateji oyunları PC'deki en çok sevilen kategorilerden biridir. Seçtiğimiz ücretsiz yazılımlar lineer gidişattan ziyade taktik mücadeleler sunuyor ve oyun zevkinizi arttırıyor.

Strateji: Zeki kafalar aranıyorGlobulation
Gerçek zamanlı strateji oyunu "Globulation 2" yi geliştirenler, devam oyununda normal strateji oyunlarının dışına çıkıyorlar. Birimlerin yapay zekâsı sayesinde mikro-yönetim bölümünün tümü devre dışı kalıyor.

Mesela işçileri hammadde tasfiyesine yollama gibi her ufak detayla siz uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. Bu tip işlerle biriminiz sürekli uğraşıyor olacak.

Bir birimin hangi görevleri üstleneceğini onları oluştururken belirliyorsunuz: İşçiler, gözlemciler ve savaşçılar arasında seçim yapabiliyorsunuz. Bayraklar ve bölgeler ile mesela saldırı hedeflerini veya takas alanlarını belirleyebiliyorsunuz.

Download: Globulation

Strateji: Zeki kafalar aranıyorTA Spring
Strateji klasiği olan Total Annihalation'un temelini esas alarak "TA Spring" geliştiricileri yeni bir strateji oyunu ortaya çıkardılar.

İlk olarak TA Spring'in harika grafikleri göze çarpıyor: Büyük haritalar dinamik olarak değiştirilebiliyor ve orman yangınlarının yanında dinamik ve yansımalı su efektleri sunuluyor. Oyuncu açısından TA Spring heyecanlı ve gerçek zamanlı hava, su ve kara katliamları sunuyor. Bilgisayar kontrollü rakip değişken olarak scriptler üzerinden ayarlanabiliyor.

"TA Spring" de ek başınıza da oynayabilirsiniz ama asıl zevkine gerçek rakiplere karşı oynadığınızda ulaşabilirsiniz.

Download: TA Spring

Nostaljik: Klasik olan her nesil klasiktir

Nostaljik: Klasik olan her nesil klasiktir

Bilgisayar oyunları gittikçe daha da gerçekçi oluyor. Bu süre zarfında ise her şeyin nasıl başladığı ve hangi eski oyunlarda nasıl zekice oyun fikirlerinin gizli olduğu çabucak unutuluyor. Sizlere en iyi yeniden-yapımları tanıtacağız.

Nostaljik: Klasik olan her nesil klasiktirKing's Quest 3
King's Quest, grafiksel macera serilerinin en başarılısıdır. Serinin fanları üçüncü kısımda düzeltilmiş grafiklerle yeni maceralar ortaya koymuşlar. Klasik oyunun bu yeniden-yapımı, bilgisayar başında hiç de azımsanmayacak miktarda zaman öldürmenize sebep oluyor.

Yeni kullanıcı arayüzü oyunu fevkalade derecede rahatlatıyor fakat orijinal karakter de hiçbir kayıp meydana gelmiyor.

CHIP Download: King's Quest 3

Nostaljik: Klasik olan her nesil klasiktirNannoid
Arcade klasiği Breakout'ta olduğu gibi Nannoid'de de tüm oyun taşlarını denetim kolu ve top ile yok etmelisiniz. Bazı taşları kırdığınızda ekstra bloklar açılıyor ve denetim kolunu mıknatıslayarak daha isabetli atışlar yapmanızı veya topun gidiş yolunu değiştirmenizi sağlıyor.

Oyunda iki farklı zorluk seviyesini seçebilirsiniz. Bu iki zorluk seviyesi oyun başlangıcındaki can sayısı ve denetim kolunun uzunluğuna göre fark ediyor. Eğer tüm canlarınız biterse kendinizi bir puan listesine kaydedebiliyorsunuz. Toplamda 23 bölüm bulunuyor.

CHIP Download: Nannoid

Kart ve taş oyunları: Pişman olmadan oynayın

Kart ve taş oyunları: Pişman olmadan oynayın

Poker furyası kart oyunlarını yeniden modernleştiriyor. Ama taş oyunları da trendin dışında kalmış değil. Oyun partneri olmayanlar PC ile bu açığı kapatabilirler.

Kart ve taş oyunları: Pişman olmadan oynayınPokerTH
PokerTH'da bir poker türü olan Texas Hold'em oyununu altı oyuncuya karşı oynayabiliyorsunuz. Bir ayarlayıcı sayesinde oyun hızını değiştirebiliyorsunuz, Pause tuşu ise oyunu daha sonraki bir zamanda devam ettirmenize imkân veriyor.

Açık kaynak kodlu oyun ağ veya internet üzerinden de oynanabiliyor. Ortaya koyduğunuz bahisler için endişe etmenize gerek yok, zira tüm girişimleriniz sanal olarak kalıyor.

CHIP Download: PokerTH

Kart ve taş oyunları: Pişman olmadan oynayınCities3D
Cities3D, taş oyunu "Die Siedler von Catan" ın devam oyunu niteliğinde. Başlangıçta ilk kasabanız için uygun yerleşim birimini seçiyorsunuz. Zar atarak ve ticaret yaparak hammadde kartları elde edebiliyorsunuz ki, bunları daha sonra yeni kasabalara, caddelere ve özel haritalara yatırabiliyorsunuz. Bunlar size puan kazandırıyor. Orijinalinde olduğu gibi oyuncu burada da belli bir puana ilk ulaşan kişi olmayı hedefliyor.

Program temel oyunun yanı sıra "Denizci" ve "Şehirler ve Şövalyeler" gibi eklentileri de sunuyor. Altı kişiye kadar bir partiden yahut PC veya ağ üzerinden oyuna katılabiliyorsunuz. İstatistik fonksiyonu sayesinde hangi sayıya daha çok zar atıldığını öğrenebilir ve buna göre stratejinizi belirleyebilirsiniz.

Oyun alanı döndürülebilir ve yakınlaştırılabilir 3D grafiklerden oluşuyor. Her oyuncu seçilmeden önce sunucuya kaydolmak zorunda. Oyunda birçok harita mevcut. Eldeki tüm haritaların sayısı gibi tüm değişkenler oyundan önce ayarlanabiliyor.

CHIP Download: Cities3D

Muhakeme oyunları: Gri hücreler için alıştırma

Muhakeme oyunları: Gri hücreler için alıştırma

Zorlu görevleri daha mı çok seviyorsunuz? O zaman biraz beyin jimnastiği yapmayı deneyin ve sıradaki oyunların bulmacalarını çözün.

Muhakeme oyunları: Gri hücreler için alıştırmaFish Fillets - Next Generation
Her bölümde çıkışa ulaşmanız gerekiyor. Bu çıkışlar zekice itilmesi gereken bazı nesneler tarafından bloke edilmiş durumda. Kontrol ettiğiniz her iki balığında güçlü ve zayıf yanları var: Birisi en ufak oyuklardan bile kolayca sıyrılabilirken sadece diğeri ağır nesneleri itebiliyor. İki balığında yeteneklerini nasıl kombine edeceğiniz size kalmış. Önemli olan çıkışa ulaşmak.

Toplamda geçmeniz gereken 70 bölüm var. Oyun Çek dilinde hazırlanmış ama İngilizce altyazılar sayesinde oyun zevkiniz zedelenmiş olmayacak.

CHIP Download: Fish Fillets

Muhakeme oyunları: Gri hücreler için alıştırmaBridge Building Game
Bu ücretsiz muhakeme-oyununda amaç sınırlı bir bütçeyle geniş ırmaklar üzerine çeşitli köprüler kurmak.

Bu köprü yapıları sadece kendi ağırlıklarını değil bilakis yapılacak olan bir testte köprünün üzerinden geçecek olan treninde ağırlığını taşımak zorundadır.

Ancak bu testi geçtikten sonra bir sonraki bölüm açılıyor. Toplamda geçilmeyi bekleyen 30 bölüm var.

CHIP Download: Bridge Building Game

Macera: Hobi dedektifleri için macera

Macera: Hobi dedektifleri için macera

Indiana Jones'u sever misiniz? Kitaplığınız Dan Brown'un piramit şeklindeki kitaplarıyla mı dolu? "Tomb Raider" ı sadece Lara Croft için sevmiyor musunuz? O zaman bu macera oyunlarını bir denemelisiniz.

Macera: Hobi dedektifleri için maceraFate by Numbers
Hikâye: Özel dedektif Alice Sanger bir müşterisi için evrak çantası arayışı içindedir. Fazla geçmeden kendisini bir sahtekârlık ağı içinde garip siluetler tarafından çevrili olarak bulacaktır.

Seneler önce ölü ilân edilmiş olmasına rağmen eski eşinin de bu çantanın peşinde olduğunu kısa bir süre sonra öğrenecektir. Devamında ise kurgusal bir gelecekte esrarengiz bir seyahat gelir - tamamen siyah-beyaz.

Download: Fate by Numbers

Macera: Hobi dedektifleri için maceraEye of the Kraken
Bu eğlenceli Point&Click macera oyununda bir deniz yolculuğu sırasında "Ahtapotun Gözleri" adındaki hırsızı bulmak görevini üstleniyorsunuz. Kahramanınızı Monkey-Island geleneğine uygun şekilde sayısız bölgeden kontrol edebiliyorsunuz.

Mutlu sona ulaşmak için oyunun farklı yerlerinde karşınıza çıkan tonlarca bulmacayı çözmek zorundasınız.

CHIP Download: Eye of the Kraken

Okuyucu Yorumları