CeBIT 2008'de tanıtılan yenilikler

Teknolojinin buluşma noktası CeBIT 2008'de nelerin tanıtıldığını öğrenmek istiyorsanız buraya...

CeBIT 08 izlenimleri

En büyük IT fuarının beğenilen trendleri burada sizi bekliyor. Yığınla heyecan verici yenilik görücüye çıkacak: CHIP Online size CeBIT 2008'de sabırsızlıkla beklenen ürünleri tanıtacak.

CeBIT kısalıyor: Üreticilerin isteği üzerine en büyük IT etkinliği yedi günden altı güne indirildi - bu şekilde maliyetlerin düşmesi bekleniyor. Birçok firma buna rağmen gelmiyor; geçen sefer 6160 firma gelmişken şu an "sadece" 5500 tanesi başvurdu. Fakat yine de yığınla heyecan verici yenilik tanıtılacak: CHIP Online size CeBIT 2008'in en heyecan verici ürünlerini ve trendlerini gösterecek.

Donanım: Daha hızlısı var

Donanım: Daha hızlısı var

Hızlı mı yoksa "yeşil" mi? Güncel ekran kartlarında eğilim henüz enerji tasarrufu tarafında değil - hatta tam tersi. Ancak iki ekstra elektrik bağlantısı ile enerjiye olan açlıklarını bastırabilen çift-GPU'lu ekran kartları bunu doğruluyor. Kablosuz ağlarda da daha fazla performans söz konusu: Artık çift-bantlı cihazlar sayesinde birçok kablosuz ağdan oluşan evlerde herhangi bir rahatsızlık yaşamadan internetin keyfini çıkarabileceksiniz. Bu-ray ev sinemasında olduğu gibi IT dünyasında da baskın hale gelecek - HD-DVD format savaşını PC bazında da kaybetti.

Donanım: Daha hızlısı var

ATI Radeon HD 3870 X2: Çift-GPU'lu canavar ekran kartı
Dünyanın en hızlı ekran kartı karşınızda. Bu ATI-devi içerisinde iki HD3870 grafik yongası beraber çalışıyor. Kart tam yük altında yaklaşık 200 Watt elektriğe ihtiyaç duyuyor.

Fiyat: 740 Dolar (yurtdışı)

Donanım: Daha hızlısı varSyncMaster 2263DX: İki ekran ile daha fazlasını görün
Dikiz aynası değil bilakis 7 inçlik ekstra bir ekran (800 x 480 piksel) ile Samsung yeni 22 inçlik modelini tanıtıyor. Ekstra LCD ekran seçime bağlı olarak Photoshop paletlerini, slayt gösterisini, anında mesajlaşma programınızdaki kişi listesini veya video-chat penceresini gösterebiliyor. Dev LCD'nin diğer özellikleri: 1680 x 1080 piksel, 2 Mega piksel webcam, HDMI, 8000:1 kontrast oranı.

Fiyat: 550 Dolar (yurtdışı)

Donanım: Daha hızlısı varSony BDU-X10S: Blu-ray ucuzluyor
Blu-ray oynatıcıya giden en ucuz yol Sony BDU-X10S'den geçiyor (tabi güncel bir PC'ye sahip olduğunuzu varsayıyoruz). Gerçi ROM sürücü DVD halefini sadece okuyabiliyor. Ama 200 Dolar gibi şu an için son derece uygun olan fiyatı, bize yazma özelliğinin eksikliğini unutturdu.

Fiyat: yaklaşık 200 Dolar (yurtdışı)

Donanım: Daha hızlısı varNetgear WNDR3300: Hızlıca kablosuz bağlanın
Aynı çevrede birden fazla WLAN bağlantısı söz konusu ise hassasiyet oranı artıyor - böylece iletim performansı düşüyor. Burada Netgear WNDR3300 gibi çift-bantlı (Dualband) yönlendiriciler yardıma koşuyor. n-Draft 2.0 destekleyen cihaz klasik 2,4 GHz frekansının yanında 5 GHz frekansını da kullanıyor; diğer kablosuz ağlarla karışma oranı düşüyor, iletim uzaklığı ve hızı artıyor.

Fiyat: yaklaşık 170 Dolar (yurtdışı)


Donanım: Daha hızlısı varD-Link Wireless USB: Kablosuz büroya giden yol
D-Link'in kablosuz USB dönüştürücüsü sayesinde kablolu modemlerinize kablosuz ağ özelliğini kazandırabilirsiniz. Digicam, yazıcı veya iPod gibi toplam dört cihaz aynı anda PC ile kablosuz olarak işletişim kurabiliyor.

Fiyat: yaklaşık 145 Dolar (yurtdışı)

Laptoplar: Ufak ve enerji-dostu

Laptoplar: Ufak ve enerji-dostu

Intel 2008'de de IT dünyasına yön verecek: Laptoplar ve PC'ler için yeni yüksek performanslı işlemcilerin yanında Intel, mobil internet cihazları üreten firmalara ultra-kompakt Menlow platformunu sunuyor. Intel'in dediği olursa 2010'da bu platformlar laptoplardan daha dazla satılacak.

Laptoplar: Ufak ve enerji-dostu

E-Lead Noahpad: Mini klanının saldırısı
EeePC-rakibi geldi: Noahpad, Via C7 CPU (1 GHz), 30 GB sabit disk, 7 inç ekran ve WLAN ile geliyor. Folyo-klavye, touchpad olarak da kullanılabiliyor.

Fiyat: yaklaşık 440 Dolar (yurtdışı)

Laptoplar: Ufak ve enerji-dostu Sony Vaio FZ31Z: Güzel, güçlü, enerji-dostu
Intel 45 nm formatında Core 2 Duo işlemci kullanan beş adet yeni Vaio laptop tanıtıyor. 15,4 inçlik Vaio FZ31Z 2,4 GHz hızında ve GeForce 8600M GS ile çalışıyor ve bir webcam, 4 GB RAM, 300 GB sabit diskin yanında Blu-ray yazıcısı da var.

Fiyat: yaklaşık 2580 Dolar (yurtdışı)

Laptoplar: Ufak ve enerji-dostuDell XPS 16:9-Laptop: İşlem gücü - sadece sinema fanları için değil
Bugünkü geniş-ekran laptoplar görüntüleri 16:10 formatında gösteriyor - film ve TV seyrederken siyah bantlar rahatsız edebiliyor. Dell'in yeni XPS laptopu 16:9 formatında ve Full-HD destekleyen 16 inçlik bir ekran sunuyor. GeForce 8600M GT ekran kartı oyuncuların da kalbini çalıyor.

Fiyat: henüz belli değil

Laptoplar: Ufak ve enerji-dostuDaha hızlı laptoplar
Intel CeBIT'te çift çekirdekli ve frekansları 2,1 ile 2,8 GHz arasında değişen beş yeni Penryn işlemci tanıtıyor. 45 nm üretim süreci sayesinde işlemciler hem hızlı çalışıyorlar hem de daha az enerji tüketiyorlar. 2008'in ortalarına doğru dört çekirdekli yeni Centrino platformu Montevina çıkacak.

Enerjiden tasarruf:
"Deep-Power-Down" ismindeki teknoloji gerilimi azaltıp cache (önbellek) enerji kaynağını kapatıyor.

Eğlence: Blu-ray kazandı

Eğlence: Blu-ray kazandı

Toshiba'nın HD-DVD oynatıcıların üretimini durdurmasından sonra Blu-ray, DVD halefi savaşında kazanan taraf olmayı başardı. Sonuç: Artık yeni HD-DVD oynatıcılar çıkmayacak, bunun yerine Blu-ray oynatıcıların fiyatları ilk kez 450 Dolar sınırının altına düşecek. Uygun televizyonlar ise gittikçe daha da inceleşiyor (standart Full-HD), buna ek olarak neredeyse tüm üreticiler sınırlı bir internet erişimi sunuyor.

Eğlence: Blu-ray kazandı

Panasonic DMB-BD50: BD-Live: Şimdi interneti de var
Panasonic'in yeni oynatıcısı Blu-ray Profil 2.0 standardını destekleyen ilk cihazlardan: Cihaz yorumlar veya ses izleri gibi BD-Live içeriklerini internetten indirebiliyor.

Fiyat: henüz belli değil

Eğlence: Blu-ray kazandıPhilips DVDR5570H: Reklam filtresine sahip DVD-kaydedici
TV reklamları bazen bizi güldürmeyi başarsa da DVD'nin içinde olmaması gereken bir unsur. DVDR5570H kayıt sırasında reklam bloklarını işaretleyebiliyor: İsterseniz bunları atlayabilir veya kolaylıkla silebilirsiniz.

Fiyat: yaklaşık 910 Dolar

Eğlence: Blu-ray kazandıSharp LC-52SE94U: İnternet televizyona giriyor
İnternet-wigdet'lerini bilgisayar olmadan kullanın - Sharp LC-52SE94U "Aquos Net" üzerinden sadece borsa durumu, hava durumu ve haberleri göstermekle kalmıyor. Kullanıcı bir sorun oluştuğunda müşteri hizmetleri ile bağlantıya geçebiliyor veya görüntü ayarları için yardım alabiliyor.

Fiyat: yaklaşık 2400 Dolar

Eğlence: Blu-ray kazandıPioneer Kuro TV: Daha incesi her zaman vardır
Pioneer'in en yeni Plazma-TV'si oturma odanızın manzarasında bir çizgiden daha fazla yer kaplamıyor - Kuro'nun kalınlığı 9 mm. Bir diğer becerisi ise parlak bir siyah değil de son derece derin bir siyah görüntü verebilmesi.

Fiyat: henüz belli değil

Eğlence: Blu-ray kazandıNeural Impulse Actuator: Oyunlar için beyin-kontrolü hazır
Neural Impulse Actuator (sinirsel tepki tetikleyicisi) en alışılmadık giriş aygıtlarından birisi. USB alın bandı sayesinde oyunlar insan yüzündeki beyin-elektriği ve kas hareketleri ile kontrol edilebiliyor. Dedikodulara göre Microsoft buna paralel bir Xbox sürümü hazırlıyor.

Fiyat: 300-400 Dolar (yurtdışı)

Fotoğraf ve video: Daha keskin

Fotoğraf ve video: Daha keskin

FullHD kameralar her üreticinin ilgisini çekmiş durumda: Fakat tam 1920 x 1080 pikseli sadece AVCHD cihazlar kaydedebiliyor. Bu cihazlarda hafıza olarak Flash kullanılıyor - 8 GB ve yukarısı kartlar makul gibi gözükürken Highspeed kartlar yüksek veri oranlarına ulaşabiliyor. Dijital kamaralarda ise yeni DSLR'ler parıl parıl ışıldıyor.

Fotoğraf ve video: Daha keskin

Canon HV30: Sinema gibi filmler
Selefini geride bırakan Canon HV30, HD filmleri FullHD sensoru ile 1080/50i modunda Mini-DV'lere veya progressive formatında 1080/25p çözünürlük ile kaydedebiliyor. Optik görüntü sabitleyici, Firewire ve HDMI mevcut.

Fiyat: yaklaşık 1510 Dolar (yurtdışı)

Fotoğraf ve video: Daha keskinSamsung HMX20C: FullHD destekli flash kamera
Samsung'un SC-HMX20C kamerası görüntüleri 8 GB dâhili flash hafızasına ve SDHC kartlara kaydedebiliyor. 300 gramlık mini kamera 1920 x 1080 piksel kalitesinde kayıt yapabiliyor; cihaz zaman büyüteci modunda, saniyede 300 resim yakalayabiliyor.

Fiyat: yaklaşık 1360 Dolar

Fotoğraf ve video: Daha keskinSamsung GX20: 14,6 Mega piksel ve tam donanım
Entegre görüntü sabitleyici, toz yok etme, 11 nokta otomatik odaklama, 2,7 inç ekran ve Live View modu gibi güçlü donanımsal özellikler ile 14,6 Mega piksel CMOS sensor birleşince amatör DSLR sınıfında yeni bir çözünürlük rekoru kırılmış oluyor.

Fiyat: henüz belli değil

Fotoğraf ve video: Daha keskinEye-Fi SD-Card: Entegre WLAN'lı hafıza kartı mı?
WLAN desteği olan dijital kameralar mı? Neredeyse yok gibi. İşte bu boşluğu da WLAN destekli Eye-Fi SD-Card dolduruyor. Kart resimleri otomatikman kablosuz ağ üzerinden PC veya Mac'e aktarılabiliyor. İsterseniz resimleri PC ile doğrudan Flickr veya Picasa'ya gönderebilirsiniz.

Fiyat: yaklaşık 100 Dolar

Fotoğraf ve video: Daha keskinCanon EOS 450D: 400D'nin güçlü halefi
Canon en çok satan DSLR EOS 400D'nin halefinin sunuyor. Yeni modelin özellikleri ise şöyle: Live-View, toz yok etme sistemi, 3 inçlik ekran (230.000 piksel), Digic III-görüntü işlemcisi ve 9 nokta otomatik odaklama. Sensor çözünürlüğünde ise 400D'ye fark atarak 12,2 Mega piksele (CMOS) ulaşabiliyor.

Fiyat: yaklaşık 1130 Dolar (yurtdışı)

Taşınabilirlik: Her şey cebe giriyor

Taşınabilirlik: Her şey cebe giriyor

Eğilim belli: Cihaz cebe sığacak ebatlarda olmalı. Cep telefonları ve akıllı telefonlar bu koşulu çoktan beridir sağlıyorlar ama Microvision bir adım ileri giderek sigara paketi büyüklüğünde bir projektör sunuyor. Bunun yanında navigasyon-üreticileri de yeni incilerini gösteriyorlar.

Taşınabilirlik: Her şey cebe giriyor

Aigo MID: Cep için internet-portalı
Hemencecik Wikipedia'da bir araştırma yapmak, eBay'de bir şeyle sunmak veya online oyun oynamak - Aigo MID ile tüm bunları dışarıda yapmak mümkün. İnternet bağlantısından WLAN ve HSDPA sorumlu; rahatça sörf yapabilmeniz için 4,8 inçlik dokunmatik ekran mevcut.

Fiyat: henüz belli değil

Taşınabilirlik: Her şey cebe giriyor TomTom One XL HD Traffic: Güzergâhları düşünmenize gerek yok
TomTom'un yeni navigasyon cihazı yeni devrimsel "HD Traffic" hizmeti sayesinde beş kat daha güncel ve detaylı trafik bilgisi veriyor. Hizmetin püf noktası ise cep telefonu hareket verilerini şebekeden alması.

Fiyat: yaklaşık 600 Dolar.

Taşınabilirlik: Her şey cebe giriyorMicrovision SHOW: Bileğinizden projeksiyon yapın
Mobil video: iPod büyüklüğündeki lazer-projektörü Microvision SHOW, dijital kamera veya cep telefonundan gelen görüntüleri karanlık bir odanın duvarına 2,5 metre köşegen uzunluğu ile (848 x 480 piksel) yansıtabiliyor. Bataryası üç saat dayanabiliyor.

Fiyat: yaklaşık 300 Dolar

Yazılım: Microsoft eşliğinde yenilikler

Yazılım: Microsoft eşliğinde yenilikler

CeBIT'in yazılımsal yelpazesinin büyük bir kısmını yine Microsoft oluşturuyor. Yazılım firması bu etkinlikte Windows Server 2008 ve yüksek bir ihtimalle Internet Explorer 8'i tanıtacak - en azından beta sürümünü. GData, Cyberlink ve Reallusion firmaları multimedya ve güvenliğin de büyük ilgi çektiğini gösteriyor.

Yazılım: Microsoft eşliğinde yenilikler

Microsoft Windows Server 2008
Yeni işletim sistemi Windows Server 2003'ün halefi olarak piyasaya adım atıyor. Microsoft ise kozlarını özellikle sanallaştırma üzerinde kullanıyor: Hyper-V sayesinde sistem yöneticileri ilerde bir makine üzerinde birden çok sanal sunucu çalıştırabilecekler. Bunun dışındaki yenilikler ise şöyle: Internet Information Server 7 (IIS 7) ve Netword Access Protection (NAP). Ayrıca kullanıcılar server'ı grafiksel arayüz barındırmayan sade bir sürüm olan Core Server modunda kurabiliyorlar.

Fiyat: 450 ila 4600 Dolar arası

Yazılım: Microsoft eşliğinde yeniliklerMicrosoft Internet Explorer 8
Microsoft yüksek bir ihtimalle ilk kez CeBIT'te Internet Explorer 8'i (IE8) tanıtacak. Şu sıralar seçilmiş kullanıcıların web tarayıcısını denediği bir beta programı sürmekte. IE8 daha sıkı bir şekilde web standartlarına uyacak ve eklentiler ile genişletilebilecek. Özel bir Metatag (meta öğesi) sayesinde webmasterlar IE8'e internet sitesini IE6 gibi mi yoksa IE8 gibi mi görüntülemesi gerektiğini söyleyebilecekler. Zira birçok web sitesi hala Internet Explorer 6 için optimize edilmiş.

Fiyat: ücretsiz

Yazılım: Microsoft eşliğinde yeniliklerGData NotebookSecurity
GData özellikle notebook kullanıcılarına hitap eden bir güvelik seti ile geliyor. Program anti-virüs, güvenlik duvarı ve yedekleme gibi geleneksel araçların yanında dosyaları şifreleyebiliyor ve parmak okuyucu sensorları destekliyor. Ayrıca GData laptopları kilitlemek için çelik kablolu bir laptop-kilidini de kutu içeriğine dahil etmiş.

Fiyat: yaklaşık 90 Dolar

Yazılım: Microsoft eşliğinde yeniliklerCybrelink PowerDVD 8
Cyberlink CeBIT'te DVD oynatıcı yazılımının 8. sürümünü tanıtmak istiyor. Fakat şu ana kadar geliştiriciler yeni özelliklerin ne olduğu konusunda bir açıklama da bulunmadılar. Dedikodulara göre HD-Videolar, geliştirilmiş donanım-hızlandırması sayesinde pürüzsüz bir şekilde oynatılabilecek. Remix fonksiyonu sayesinde kullanıcılar DVD bölümlerini istedikleri sıraya göre izleyebilecekler ve filmi kendi altyazılar ile genişletebilecekler.

Fiyat: henüz belli değil

Yazılım: Microsoft eşliğinde yeniliklerReallusion Crazy Talk 5
Crazy Talk ile resimler konuşmayı öğreniyor. Yazılım sayesinde kullanıcılar insan ve hayvan resimlerini, verilen seslere senkron bir şekilde dudaklarını hareket ettiriyormuşçasına değiştirebiliyorlar. Bir düzenleyici sayesinde mimikler bile buna uydurulabiliyor. Reallusion geliştiricileri yazılımın her şeyden önce web tasarım ve e-learning (e-öğrenme) alanında kullanılabileceğine işaret ediyorlar.

Fiyat: 60 ila 210 Dolar arası.

Yazılım: Microsoft eşliğinde yeniliklerGeliştirilmiş motoru ile Avira Antivir
Ücretsiz anti-virüs tarayıcı AntiVir Classic'in geliştiricisi Avira, tarama motorunu yeninden düzenliyor. Bu sayede zararlı yazılımların tanınması yüzde 20 orada daha hızlı olacak.

Fiyat: ürüne göre

Internet: He zaman çevrimiçi

Internet: He zaman çevrimiçi

Her zaman ve her yerde çevrimiçi - birçok sörfçü internette sunulan hizmetlerden artık dışarıda da feragat edilemiyor. Hızlı ve kablosuz standartlar YouTube ve benzerlerine erişimi kolaylaştırıyor. Apple birçok HD filmin kiralanabileceği online video mağazasını bu sene içinde başlatacak.

Internet: He zaman çevrimiçi

HSUPA: Videoları mobil bir şekilde paylaşın
Cepten doğrudan YouTube'a: Bunu mümkün kılan teknolojinin ismi HSUPA; saniyede 1,45 MBit ile veriler gönderilebiliyor.

Internet: He zaman çevrimiçiiTunes: HD film kiralayın

iTunes şu andan itibaren Apple-TV sahiplerine HD video kiralama imkânı sunuyor. İzlemek için toplam 30 gününüz var, filmin başlamasından sonra bu süre 24 saate düşüyor. Yelpaze ise geniş: Warner ve Disney gibi büyük film stüdyoları seçime sunulmuş.

Fiyat: 5 Dolar (ABD için)

Internet: He zaman çevrimiçi Cruzer Titanium Plus: İnternet yedeklemesi olan USB bellek
Sandisk, Cruzer Titanium Plus kullanıcılarına enteresan bir yedekleme imkânı sunuyor. Bellekte bulunan tüm dosyalar internet aracılığıyla webde de depolanabiliyor.

Fiyat: yaklaşık 60 Dolar

Internet: He zaman çevrimiçiAVG 8.0 Link Scanner
Zararlı web siteleri korkutucu bir hızla internet ortamına yayılıyor - bir o kadar çabuk bir şekilde de ortadan kaybolabiliyorlar. Arada geçen süre zarfında birçok dürüst kullanıcının bilgisayarlarına bulaşmış oluyorlar. AVG bu problemi en güncel anti-virüs çözümü ile ortadan kaldırmak istiyor. Safer-Surf teknolojisi sayesinde araç, bir link arkasına gizlenmiş siteleri zararlı yazılımlara karşı tarıyor. Dikkat çekici işaretler sayesinde kullanıcı linke tıklamadan önce uyarılmış oluyor.

Fiyat: yaklaşık 80 Dolar

Okuyucu Yorumları