Cebit Bilişim sona erdi

Avrasya’nın en etkin bilişim - telekomünikasyon fuarları arasında yer alan Cebit Bilişim Eurasia, 6 gün boyunca yeni teknolojilerin vitrini oldu. Cebit Bilişim’e bu yıl 7. kez sponsor olan Turkcell’in ürün ve hizmetleri de ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

Cebit Bilişim sona erdi

Avrasya’nın en etkin bilişim ve telekomünikasyon teknolojileri fuarlarından biri olan Cebit Bilişim Eurasia sona erdi. 2003 yılında 64 ülkeden 160 binin üzerinde ziyaretçi ve 20 ülkeden 752 kuruluşu ağırlayan fuarı bu yıl Turkcell 7. kez sponsor olarak destekledi.

CeBIT Bilişim Eurasia, 31 Ağustos’ta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Sanayi Bakan Ali Coşkun, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımı ile açıldı.

Fuarda Turkcell, “Turkcell her yerde sizinle” temasıyla hazırlanan standı ile yer aldı. 7. Salon’daki 713 metre karelik alanda ziyaretçilerini ağırlayan Turkcell, ayrıca farklı yerlerde kurulan “TurkcellExtra Her Şey Burada” noktalarında ve dış alandaki Hazır Kart çadırı, Turkcell TIR’ı ve Shubuo eğlence noktasında ürün ve hizmetlerini tanıttı.

Ziyaretçiler bir yandan Turkcell ile markalarının ürün ve hizmetlerini tanıma olanağı bulurken, bir yandan da düzenlenen etkinlik, oyun ve çekilişlerde hem eğlenme, hem de çeşitli hediyeler kazanma olanağı buldular.

Fuarın açılışı dolayısıyla Turkcell bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında bir konuşma yapan Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, Bilişim Fuarı’nın, Turkcell’in aboneleriyle biraraya gelmesi için önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Akpınar, Turkcell’in yenilikçi ve müşteri odaklı hizmet anlayışı, geniş kitleleri kucaklayan kapsama alanı, sürekli yenilenen teknolojisi, müşterilerinin ihtiyaçlarına göre geliştirdiği ürün ve servisleri, katma değerli hizmetleri ve gerçekleştirdiği toplumsal sorumluluk projeleriyle 11 yıldır olduğu gibi bundan sonra da yolunda emin adımlarla ilerleyeceğini vurguladı.

Turkcell standını ziyaret eden Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Turkcell’in 2000 yılından beri yürüttüğü Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları projesi hakkında Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar’dan bilgi aldı. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen de Turkcell standını ziyaretinde Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Tülin Karabük’ten BasKonuş’la ilgili bilgi aldı. Tüzmen standda BasKonuş sistemini test etti.

Turkcell standında ünlüler geçidi

Turkcell standı, Geveze’nin sunduğu ve ünlü konukların katıldığı etkinliklerle ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. İlk gün, Basketbol Milli Takımı ve Beşiktaş Futbol Takımı’nın ziyaretiyle başlayan etkinlikler, “ünlülerle chat”, “Bilişim Star Yarışması” ve “astrologlarla mobil sohbetler” ile devam etti. Etkinliklerde Nefise Karatay, Tülin Şahin, Kadir Çöpdemir ve Şebnem Scheffer fuar ziyaretçileri ile chat’e katılırken, Rezzan Kiraz, Yasemin Boran, Ayda Ersan ve Çelebi, “Shubuo Yıldız Falı Paketi” sayesinde kendilerine gelen soruları yanıtladılar.


Öte yandan “Bilişim Star Yarışması”na jüri olarak katılan Soner Arıca, Burcu Güneş, Nev, Natalie, Yalın ve Erol Büyükburç hayranlarına birer konser verdiler. DJ Yavuz’un sürprizi ise Shubuo TekTuş ile ilgili hazırladığı bir stand-up oldu. Turkcell standında ayrıca sağlıklı yaşam ve diyet uzmanı Ender Saraç ve gazeteci Mithat Bereket ziyaretçilerle söyleşi yaptı.

Ziyaretçilerden yeni ürün ve hizmetlere yoğun ilgi

Cebit Bilişim’de Turkcell, 2004 yılında imza attığı mobil uygulamaları ziyaretçileri ile paylaşırken, bazı ürünlerinin tanıtımını da ilk kez fuarda gerçekleştirdi. Cep telefonlarını sinema bileti almak ve sinemaya giriş için kullanabilmeyi sağlayan “BiletCELL”, mobil alarm sistemi “Otomubul”, çalan şarkılar dinletildiğinde şarkı ve şarkıcı hakkında bilgi veren “NeBuÇalan” ve GSM’de alternatif bir iletişim olanağı sunan “BasKonuş”, ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

Yeni bir ürün: “BasKonuş”

Bu yıl sadece Turkcell standının değil, tüm CeBIT Bilişim Eurasia’nın en ilgi çekici ürünlerinden biri “BasKonuş” oldu. Dünya ile eşzamanlı olarak Türkiye’ye gelen ve cep telefonunun bir telsiz gibi kullanılmasına olanak veren BasKonuş teknolojisi, kullanıcının sesini “sıralı konuşma” yöntemiyle karşı tarafa göndermesi prensibine dayanıyor. Halihazırda test aşamasında olan BasKonuş sisteminde, telefon üzerinde yer alan bir düğmeye basılarak konuşuluyor ve telefon hoparlöründen karşıdaki kişinin sesi duyuluyor. BasKonuş ile birebir iletişim dışında, kullanıcılar tarafından yaratılan gruplarla toplu iletişim de kurulabiliyor.

Cep telefonunda dijital bilet: “BiletCELL”

Turkcell’in bu yaz abonelerine sunduğu “BiletCELL” de fuar boyunca ziyaretçilere tanıtıldı. BiletCELL, Turkcell abonelerinin cep telefonlarından film sorgulama, SMS’le veya çağrı merkezi üzerinden rezervasyon, SMS’le mobil ödeme gibi işlemler yapabilmesine ve telefonların sinemaya girişte bir “dijital bilet” gibi kullanılabilmesine olanak tanıyor.

Turkcell aboneleri 2850'ye "Film Cinebonus" yazıp kısa mesaj göndererek, gösterimdeki filmler hakkında bilgi alabiliyor ve rezervasyon yaptırabiliyorlar. Sinema bileti, barkodlu (resimli) bir kısa mesaj (SMS ) olarak geliyor. Barkodlu bilet, sinemada barkod okuyuculu gişeye gösteriliyor ve bu makineden satın alınan koltuk numarası, sırası ve salonuyla ilgili bilgileri içeren bir fiş alınıyor. Biletin SMS aracılığı ile ödenmesinde ise istenen bankanın kredi kartı kullanılabiliyor.

BiletCELL’de sinema bileti, içinde 2 boyutlu barkod bulunduran bir SMS olarak abonenin telefonuna geliyor. Barkodlu bilet, sinemada barkod okuyuculu gişeye gösteriliyor. Bilet bedelinin SMS aracılığıyla ödenmesinde ise istenen bankanın kredi kartı kullanılabiliyor. Halen Cinebonus Maçka salonlarında geçerli olan BiletCELL uygulamasının önümüzdeki günlerde diğer sinemaların da katılımıyla yaygınlaştırılması hedefleniyor.

“Otomubul”la akıllanan otomobiller

CeBIT Bilişim Eurasia’da Turkcell Kurumsal Hizmetler de ürün ve servislerini ziyaretçilere tanıttı. Özel sektör ve kamu sektörüne verimliliği artıran mobil iletişim çözümleri sunan Turkcell Kurumsal Hizmetler, KOBİ’lerin de etkin biçimde yararlandığı saha otomasyon,

konum temelli takip/yönetim ve mobil CRM uygulamalarını fuarda tanıtırken, mobil alarm sistemi “Otomubul” da dış alanda uygulamalı olarak tanıtıldı. Otomubul, aracın çalınması halinde araç sahibine SMS ile uyarı gönderilmesini, aracın bulunduğu yerlerin SMS ile araç sahibine bildirilmesini sağlıyor. Uzaktan kumanda aleti gibi de kullanılabilen Otomubul ile aracın kornasını çaldırmak ya da flaşörlerini çalıştırmak da mümkün.

Turkcell’le “dünya vatandaşlığı”

CeBIT Bilişim Eurasia’da, Turkcell’in abonelerine dünyanın dört bir yanında mobil iletişim olanağı sunan yaygın “Uluslar arası Dolaşım” hizmetleri hakkında da ayrıntılı bilgi verildi. Turkcell’in tüm dünyadaki GSM operatörleri arasında birinci sırada yer aldığı “GPRS Dolaşım” hizmeti ise, yabancı bir ülkedeyken cep telefonu aracılığıyla Internet’te gezmeyi ve e-posta servislerinden (Yahoo, Hotmail gibi) mektup alıp göndermeyi sağlıyor. Turkcell abonelerine bu “küresel iletişim” olanağının yanı sıra çeşitli uluslar arası bilgi servisleri de sunuyor. Dünyanın bir numaralı kent rehberi dergisi Time Out’la yapılan anlaşma sonucu Turkcell aboneleri “Yurtdışı Şehir Rehberi” servisinden pek çok ülkede yararlanabiliyorlar. “Yurtdışı Şehir Rehberi”, Amsterdam’dan Londra’ya, Madrid’den Miami’ye, Cannes’dan Prag’a kadar dünyanın başlıca metropolleriyle ilgili bilgiler içeriyor.

Hazır Kart’tan tüm gençlere: “Genç Hazır Kart”

Cebit Bilişim’de gençlerin yoğun ilgi gösterdiği bir servis ise, Hazır Kart tarafından gençlere sunulan “Genç Hazır Kart” oldu. Genç cep telefonu kullanıcılarının ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla piyasaya sunulan “Genç Hazır Kart”a abone olanlar, 6 ay boyunca 2 değil 1 kontör üzerinden SMS gönderebilecekler. Genç Hazır Kart’ın 50 kontörlük başlangıç paketindeki avantajlar ise, Shubuo tarafından sağlanan 10 adet ücretsiz resim, 5 adet ücretsiz melodi, 2 adet ücretsiz Java oyunu ve 60 adet ücretsiz chat mesajı içeriyor.

Dış Alanda Turkcell Aktiviteleri

Turkcell’in dış alanda büyük ilgi gören etkinlikleri arasında, basketbol-futbol ve ziyaretçilerin “içine girerek katıldığı” çeşitli sanal oyunlar vardı. Sanal oyunda oyunun gösterildiği boş bir oda içinde bulunan ziyaretçiler, oyunu yöneterek galip gelmeye çalışırken, dış alandaki sahne ile basketbol ve futbol sahasında düzenlenen yarışmalarda ise Nil konserine veya basketbol maçına bilet ya da çeşitli promosyonlar kazandılar.

Okuyucu Yorumları