Çelik kadar sağlam cam ürettiler...

Eğer bu yeni camın önündeki son engeller de kalkarsa, telefon ekranları artık hiç kırılmayabilir!

Çelik gibi sağlam cam...

Japon bilim adamları, çelik kadar güçlü bir cam ürettiklerini duyurdular. Çok güçlü camların üretilmesi, binalar ve araçlarda yeni bir neslin ortaya çıkmasına sebep olmakla beraber, tabletler, bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gibi elektronik aletlerde de işe yarayabilir. Tokyo Üniversitesi'nin Institute of Industrial Science bölümünün ekibi, bulgularını Nature dergisinin Scientific Reports kısmında yayınladılar. Tokyo Üniversitesi'nden Atsunobu Masuno'nun Asahi Shimbun'a söylediğine göre bu tekniği beş yıl içerisinde ticari olarak sunmak mümkün olabilir.

Üretilen camın bu kadar dayanıklı olabilmesini sağlayan gizli malzeme ise alüminyum oksidi olan "alumina" ile silikon dioksitin karışımı. Ancak buradaki problem, bilim adamlarının geçmişte alumina'yı kullanmaya çalıştıklarında, karışımın herhangi bir kalıba dokunması ile kristalleşmesi ve camın oluşumunu engellemesiydi.

Bu yüzden de Tokyo ekibi, kalıp gerektirmeyen bir cam üretme tekniği geliştirdiler. Bu teknik ile kimyasal bileşimler, gaz yardımı ile havaya püskürtülüyor ve özel bir ortamda, havada birleşiyor. Sonuç olarak da çelik ve demire rakip olan bir cam ortaya çıkıyor.

Ancak bu tekniğin, her ne kadar başarılı gibi görünse de, seri üretimde pek de kullanışlı olmadığı bir gerçek. Eğer 5 yıl içerisinde yaygın olarak kullanım planlanıyorsa, çözülmesi gereken en büyük problem de bu olacaktır...

Okuyucu Yorumları