Cep düellosu: Nokia N97 vs. Apple iPhone 3GS

Devler yarışıyor: CHIP Online Nokia ve Apple'ın amiral gemilerini kapıştırdı...

N97, iPhone 3GS'e karşı

Cep telefonu dünyası bu düelloyu bekliyordu: Nokia N97, Apple iPhone 3GS ile ringe çıkıyor. Karşılaştırmamızda pazar devinin amiral gemisinin kült cep telefonuyla aynı seviyede olup olmadığını öğreneceksiniz.

Geldi, gördü ve kazandı: Nokia N97'nin cep telefonu piyasasına girişi bu şekilde tanımlanabilir. Nokia N97, test notu "çok iyi" olan ilk iş odaklı cep telefonu. Buna şaşırmamalı: QWERTY klavyesi, dokunmatik ekranı ve modern bir multimedya cepte olması düşünülen her türlü özelliği var.

Fakat savaş bitmiş değil. Gerçi iPhone 3GS cep telefonu tahtına oturmayı başaramadı; ama yine de birçok kullanıcı için hala en iyi alternatif olmayı başarıyor. Video, müzik veya internet: İki cep telefonu da her multimedya alanında birçok şey sunuyor. Peki, telefon görüşmesi, mesajlaşma özellikleri, GPS ve kullanım konusunda durumlar nasıl?

Kurallar
Düello, cep telefonu test şemalarımızı baz alıyor; iş telefonu kategorileri dikkate alınmıyor. Nokia N97 ve iPhone 3GS'yi sekiz rauntta birbiriyle kapıştırdık. Raunt başına en fazla 3 puan alınabiliyor, berabere durumlarda hiçbir cihaz puan kazanmıyor. Başa baş bir yarış mı olacak, yoksa rakiplerden biri ağırlığını koyabilecek mi? İlerleyen sayfalarda bu soruların cevabını öğreneceksiniz.

1. Raunt: Tarz ve işçilik

1. Raunt: Tarz ve işçilik

Nokia N97
Nokia N97'nin kutu içeriği görmeye değer. Standart paket içeriğine şarj cihazı (farklı Nokia şarj kabloları için adaptör), USB veri kablosu, stereo kulaklık seti, kalem, kullanım kılavuzu ve yazılım CD'si.

Cep telefonunun kızağı farklı bir şekilde açılıyor: Kızak, açıldıktan sonra bir miktar eğik duruyor. Bu da kullanımı kolaylaştırıyor. Cep telefonunun tasarımı başarılı. Beyaz kasasıyla şık gözüküyor; fakat biraz kaba bir hava veriyor. Ayrıca cihazın arka yüzeyi kalitesiz izlenim veren bir plastikten yapılmış. Bu durum eksi puan almasına sebep oluyor. İşçilik iyi olsa da, özellikle kızak mekanizması biraz daha sıkı ve keskin olabilirdi.

1. Raunt: Tarz ve işçilikApple iPhone 3GS
iPhone, standart kutu içeriğinin ötesine geçemiyor. Önceden 3G'de olduğu gibi stereo kulaklık, USB kablosu ve şarj cihazı sunuluyor. Bunların dışında telefon ve üzerinde ürün hakkında kısa bir özet geçen ufak bir karton var. Evet, SIM slotunu açmak için ufak bir kanca var ve Apple kulaklığı biraz iyileştirdi. Artık mini kumandası ile ses düzeyini değiştirebilirsiniz.

Apple selef sürümle karşılaştırıldığında tasarım konusunda hiçbir şey yapmadı. Cep telefonu elde iyi duruyor, cam ekran parmak izlerini ufak bir hareketle temizlemenizi sağlayan özel bir katman sunuyor. iPhone'un arka yüzeyi de plastikten; fakat plastik yüzey N97'ninkinden daha iyi bir his veriyor. Genel anlamda işçilik çok iyi. Hiçbir yeri gıcırdamıyor veya keskin köşeli değil.

Sonuç
İlk raundu iPhone burun farkıyla kazanıyor. Gerçi Nokia daha iyi bir kutu içeriği sunuyor; ama iPhone daha iyi bir tasarıma sahip ve işçiliği daha kaliteli bir hava veriyor. Böylece bu raundu iPhone 2:1 kazanıyor.

Puan durumu:
Nokia N97: 1 puan
Apple iPhone 3GS: 2 puan

2. Raunt: Ergonomi

2. Raunt: Ergonomi

Nokia N97
Nokia N97 117 x 55 x 18 mm ebatları ve 149 gram ile hala ele sığıyor. Klavyesi ve sunduğu birçok fonksiyon, ebatlarını dengeliyor. Keza batarya performansı da çok iyi: N97 pil testinde dört buçuk saat gibi saygı duyulması gereken bir değere ulaştı.

77 x 43 mm büyüklüğündeki ekran 640 x 360 piksel ile parıldıyor ve fotoğrafları, ikonları veya videoları 16 milyon renk desteğiyle gösteriyor. Yalnız; çoklu dokunmatik kullanım desteklenmiyor. Güneş direkt dokunmatik ekrana vurmadığı sürece menüler parlak okunabilir biçimde gösteriliyor. Ekran, kalemle de kullanılabiliyor.

2. Raunt: ErgonomiApple iPhone 3GS
iPhone 3G ile karşılaştırıldığında hiçbir değişiklik yapılmamış. Cep telefonu hala 115 x 65 x 12 mm ebatlarında ve 136 gram ağırlığında. Cihaz batarya testinde 5 saat dayandı. Bir cep telefonu için iyi bir değer ve selef ile karşılaştırıldığında büyük bir sıçrayış.

Cep telefonunun kalbini Apple tarafından patenti alınmış çoklu dokunmatik ekran oluşturuyor. Görüntü kalitesi çok iyi. 50 x 75 mm büyüklüğündeki ekran 480 x 320 pikseli çözebiliyor ve tüm bilgileri parlak, keskin ve bol kontrastlı gösteriyor. Ekranda videolar da çok güzel gözüküyor.

Sonuç
Apple cep telefonu burada da öne geçiyor. Cihaz biraz daha hafif; ama yine de daha büyük bir ekrana sahip ve buna ek olarak daha uzun pil süresi sunuyor. Dolayısıyla bu rauntta dağıtacağımız üç puanın tamamı iPhone'a gidiyor.

Puan durumu:
Nokia N97: 1 puan
Apple iPhone 3GS: 5 puan

3. Raunt: Kullanım

3. Raunt: Kullanım

Nokia N97
N97'nin bariz avantajı: Tam teşekküllü QWERTY klavye. Giriş işlemleri mükemmel biçimde gerçekleşiyor. Sadece daha iyi bir basınç noktası hayal etmiştik. Series 60 işletim sisteminin beşinci sürümünün menü görünümü kişiselleştirilebilir widget desteği sunuyor. Hangi widget'in dokunmatik ekranda gösterileceğine siz karar verebiliyorsunuz. Geleneksel yöntemi sevenler gümüş menü tuşuna basarak S60 menüsünü ekrana getirebilir.

N97'nin dokunmatik ekranının çalışma prensibi: Düğmeye basıyoruz ve gerçekleşiyor; hem de anında. Performans iyi bir seviyede. Örneğin fotoğraflar arasında geçiş yaparken tam olarak iPhone hissi veriyor. Kullanıcı N97'yi yatay olarak tuttuğunda görünüm anında değişiyor. Dokunmatik yönetim en derin menü noktasında bile sizi yarı yolda bırakmıyor ve istenildiği an tuşla kullanımla yer değiştirebiliyor. Sadece fanatik dokunmatik ekrancılar bu alternatiften uzun vadede vazgeçebiliyor.

3. Raunt: KullanımApple iPhone 3GS:
iPhone'un tam teşekküllü klavyesi yok; ama tamamen yerine geçebilecek bir alternatifi var. iPhone metin girişlerinde yapılan imla hatalarını bir sözlük aracılığıyla anlayabiliyor. Sanal klavyenin harfleri basma anında büyütülerek gösteriliyor ve biraz alıştırma ile hızlı bir şekilde isabet ettirilebiliyor.

Apple cep telefonu da widget ve parmakla yönetimi destekliyor; ama çoklu dokunmatik desteğiyle beraber. Örneğin bir resmi büyütmek istediğinizde iki parmağınızla köşelerinden çekmeniz yeterli.

Güncel Apple cep telefonunda performans bir miktar yükseltilmiş. Uygulamalar daha hızlı açılıyor, listeler daha hızlı görüntüleniyor ve uzun listelerde de takılma olmadan yukarı/aşağı kaydırma yapılabiliyor.

Sonuç
3. rauntta durum açık ve net değil. N97 tam teşekküllü klavyesi ile puan alıyor, performans alanında iki adayda puan alamıyor, menü yerleşiminde ise Apple cep telefonu daha iyi bir konsept sunuyor. Dolayısıyla ikisine de birer puan.

Puan durumu:
Nokia N97: 2 puan
Apple iPhone 3GS: 6 puan

4. Raunt: Günlük kullanım

4. Raunt: Günlük kullanım

Nokia N97
Elbette birçok kullanıcı cep telefonuyla telefon görüşmesi yapmak ister. Bunu da mümkün olan en iyi kalitede yapmak isterler. Telefon akustiği konusunda N97 ortalama değerler sundu. Sesler iyi anlaşılıyordu; ama bazen yapay bir etki bırakıyordu. Hoparlörün sesi iyi; yalnız çok sert ve metalik bir ses veriyor ve bu da dinlemeyi zor bir hale getiriyor.

Navigasyon konusunda Nokia N97 ile daha iyi bir cihaza sahip oluyorsunuz. Hem A-GPS desteği var, hem de ilk üç ay ücretsiz navigasyon yazılımı lisansından yararlanabiliyorsunuz. Aynı şekilde iPhone ile karşılaştırıldığında N97'nin daha iyi bir GPS alımı var.

4. Raunt: Günlük kullanımApple iPhone 3GS
Akustik testinde iPhone çok iyi bir grafik çizdi. Cepten cebe ve cepten sabit hatlara yapılan görüşmelerde ses seviyesi doğal ve çok yüksekti; ama ses bazen boğuk da gelebiliyordu. Hoparlör yüzyüze görüşme izlenimi bırakacak kadar doğal bir ses verdiği için puanları topladı. Sadece cepten sabit hatlara yapılan görüşmelerde bazı anlaşmazlıklar söz konusu oldu.

iPhone'un da tümleşik GPS'i var; fakat cihazla yönünü bulmak isteyenler App Store'dan navigasyon uygulaması satın almak zorunda. Bu tip yazılımların fiyatı ise 90 Dolardan başlıyor. Yol planlaması için Google Maps'i veya kısmen ücretsiz olarak sunulan programları kullanabilirsiniz.

Sonuç
Bu rauntta da iki telefona birden puan gidiyor. N97, GPS alımı ve navigasyon; iPhone ise doğal ses kalitesi ile puan alıyor.

Puan durumu:
Nokia N97: 4 puan
Apple iPhone 3GS: 7 puan

5. Raunt: Kamera

5. Raunt: Kamera

Nokia N97
Gerçi N97'de kamera ön planda değil; ama 5 Megapiksel kamera Carl-Zeiss objektifi ve otomatik odaklama özelliği ile dikkatleri üzerine geçiyor. Resimlerin kalitesi ise son derece iyi. Kameranın sunduğu ince ayar imkânları da iPhone'da bulunanlardan kat kat daha iyi. Kamera saniyede 30 kare ile VGA çözünürlüğünde video çekimi yapabiliyor. N97'nin video kalitesi de çok iyi. Klipler akıcı ve keskin görünüyor.

Eğer beklentileriniz çok yüksek değilse cep telefonunu dijital fotoğraf makinesi yerine kullanabilirsiniz.

5. Raunt: KameraApple iPhone 3GS
Selefiyle karşılaştırıldığında bir milyon piksel daha sunsa da, bu değer N97 ile kapışmaya yetmiyor. Apple iyi çalışan bir otomatik odaklama özelliği sunuyor. İstenilen motif bir parmak dokunuşuyla ekranın istenilen noktasına getirilebiliyor. Ama bu kadar. Gelişmiş ayarlama seçenekleri yok. Resimler yine de görmeye değer; ama N97'nin kalitesine yetişemiyor.

Video kesme özelliği hoşumuza gitti. İstediğiniz uzunlukta klip çekebiliyor ve isterseniz direkt YouTube'a yükleyebiliyorsunuz veya kare kare kesip biçebiliyorsunuz. Çözünürlük ve kalite birbirine uyuyor: VGA klipleri (640 x 480) keskin ve akıcı biçimde oynatılıyor. Bu konuda iPhone, N97'nin önünde yer alıyor.

Sonuç
Bu raundu N97 kendi lehine çevirmeyi başardı. Nokia'ya 2, iPhone'a 1 puan ekliyoruz.

Puan durumu:
Nokia N97: 6 puan
Apple iPhone 3GS: 8 puan

6. Raunt: Müzik

6. Raunt: Müzik

Nokia N97
Bir multimedya cep telefonuna yakışır biçimde Nokia, N97'ye geniş çapta donatılmış bir MP3 çalar ekliyor. Tüm yaygın formatları oynatıyor, şarkıları farklı kriterlere göre sıralıyor ve ekranda albüm kapağı ve farklı bilgiler gösteriyor. 8 bant ekolayzır ile sesin kalitesini kişiselleştirebiliyorsunuz.

Beraberinde verilen kulaklıkların ses kalitesi son derece iyi; fakat iPhone'a fark atamıyor. 3,5 mm.lik kulaklık girişine kendi kulaklığınızı takabilirsiniz. Oynatıcı dokunmatik ekran veya klavye üzerinden kontrol edilebiliyor. Nokia'nın 32 GB dâhili belleği var, ayrıca microSD kart ile 16 GB daha genişletilebiliyor. İşte bu konuda iPhone geride kalıyor.

6. Raunt: MüzikApple iPhone 3GS
iPhone, telefon fonksiyonu olan bir iPod. iPod'un tüm avantajlarını güncel modelde bulabilirsiniz. Parmak dokunuşuyla albüm kapakları arasında geçiş yapabilir, müzik arşivinizi arşınlayabilirsiniz. Kapağa tıkladığınızda kayıtlı şarkıların listesi çıkıyor. Mobil iTunes hizmeti üzerinden anında şarkı satın alıp, cihazı doldurabiliyorsunuz.

Tam bir albüm (60 MB, 10 MP3) sadece 13 saniyede cep telefonunun belleğine yerleşti; N97'den 5 saniye daha kısa. Ayrıca oynatıcının ses kalitesi çok iyi. Sesi kendi zevkine uyarlamak isteyenler 20 farklı ses ayarından birini seçebilir. Apple kutu içeriğine iyileştirilmiş bir kulaklık seti de koyuyor. İsterseniz kendi kulaklığınızı da kullanabiliyorsunuz. iPhone'da da 32 GB bellek var; ama genişletme imkânı yok. Nokia'ya artı puan.

Sonuç:
Müzik alanında kazanan iPhone oluyor. Ses ve kullanım daha iyi. Sadece bellek alanında N97 fark atıyor.

Puan durumu:
Nokia N97: 7 puan
Apple iPhone 3GS: 10 puan

7. Raunt: İnternet

7. Raunt: İnternet

Nokia N97
İnternet erişimi konusunda iki telefonda dopdolu geliyor. N97, HSDPA Phase II (3,6 Mbit/s) ve WLAN (54 Mbit/s) sunuyor. Web siteleri WLAN veya HSDPA sayesinde hızlıca yükleniyor. Cihaz ortalama büyüklükte bir siteyi yüklemek için 14 saniyeye ihtiyaç duydu. İstenilen kesite ulaşmak için sayfaları parmağımızla oynatabildik. Parmakla çift dokunuş o an görüntülenen kesitin yakınlaştırılmasını sağlıyor, kaydırma aynen iPhone'daki gibi hızlı. Fakat akıcılıkta bir miktar eksiklik var.

Web sitelerine metin girişi yapmak son derece kolay. Kızak mekanizması ekranı 35 derecelik bir açıyla açıyor, böylece kullanıcı tuşları kullanırken ekranı rahat bir şekilde görebiliyor. iPhone'un aksine N97 Flash tabanlı siteleri de görüntüleyebiliyor.

7. Raunt: İnternetApple iPhone 3GS
iPhone'un web tarayıcısı hala bir kilometre taşı niteliğinde. Cihazın geri kalanı gibi onu da parmaklarınızla kontrol edebiliyorsunuz. Ya HSDPA ile (7,2 Mbit'e kadar) ya da WLAN ile sörf yapabiliyorsunuz. Performansa sıra gelince iPhone incilerini sergiliyor. Sebep: Standart bir sayfa 10 saniyenin altında tam olarak yüklendi. Yakınlaştırma, sayfayı ekrana taşımak: Hepsi bir parmak dokunuşuyla gerçekleşiyor.

Safari web tarayıcı siteleri rahat bir şekilde görüntülüyor ve dokunmatik ekran sayesinde navigasyonu çocuk oyuncağı haline getiriyor. Artık çoklu dokunmatiği destekleyen birçok telefon olsa da internet kullanımında hiçbiri iPhone'un eline su dökemiyor. Ama yine de N97'de olup iPhone'da olmayan bir özellik var: Hala Flash tabanlı siteleri gösteremiyor.

Sonuç
Yine iPhone 2:1 önde. ABD'li cep HSDPA performansı konusunda Finlandiyalı rakibine fark atıyor. Sadece Flash desteği söz konusu olunca N97 önde oluyor.

Puan durumu:
Nokia N97: 8 puan
Apple iPhone 3GS: 12 puan

8. Raunt: Fiyat ve bulunabilirlik

8. Raunt: Fiyat ve bulunabilirlik

Nokia N97
İki telefon da hala Türkiye'ye gelmediği için ortalama yurtdışı fiyatlarını baz alacağız. N97'nin sözleşmesiz fiyatı 650 Euro. Fiyat-performans alanında N97 "çok iyi" etiketini hak ediyor.

Apple iPhone 3GS
iPhone 3GS 32 GB'ta durum çok farklı. Cihaz sözleşmesiz olarak sadece Ebay'den elde edilebiliyor; o da 800 Euro'dan itibaren. Yani birçok kişinin anında masaya koyabileceği bir miktar değil.

Sonuç
Elbette üç puanın tamamı Nokia N97'ye gidiyor. Daha ucuz, daha fazla kanaldan elde edilebiliyor ve resmi olarak sözleşme yapılmadan da satın alınabiliyor. Nokia 3:0 önde.

Puan durumu:
Nokia N97: 11 puan
Apple iPhone 3GS: 12 puan

Çetin bir durum

Çetin bir durum

iPhone 3GS ve Nokia N97 sekiz zorlu rauntta yeteneklerini sergilemeye çalıştı. Sonuçta sadece bir puan kazananı ve kaybedeni belirledi.

Çetin bir durumİki rakip de farklı alanlarda oynuyor. Nokia N97, iş telefonları arasında birinciliği göğüslüyor, Apple iPhone 3GS de telefon listelerinin üst sıralarında yer alıyor. Uygulama tabanlı düellomuz düşündüğümüz gibi burun buruna bitti.

Tasarım ve işçilik konusunda iPhone 2:1 önde. Ergonomide iPhone üç puanı da götürüyor. Müzik ve internet kategorilerinde de ABD'li telefon 2:1 önde. N97 günlük kullanım, kamera alanlarında 2:1 önde. Fiyat ve bulunabilirlik konusuna gelince N97 üç puanı da kendine tahsis ediyor. Kullanım kategorisinde durum berabere.

Apple 12:11 önde
Sonuç olarak iPhone çok az bir farkla da olsa skor tablosunda üst sıraya yerleşti.

Okuyucu Yorumları