Cep telefonları kısırlığa yol açabilir!

Yeni bir araştırma teknolojinin hayatımızı negatif yönde etkileme ihtimali olduğunu ortaya koyuyor.

Cep telefonu sperm sayısını azaltıyor!

İsrail'in Hayfa kentindeki İsrail Teknoloji Enstitüsü'nün ortaya koyduğu bir araştırma, günde bir saatten fazla cep telefonuyla konuşan erkeklerin sperm sayısının önemli ölçüde azaldığını bildirdi. Yapılan araştırma sonuçlarına göre cep telefonunu ön cebinde taşıyan erkeklerin sperm sayısında azalma olduğu ortaya kondu. "Telefonlarını yan ceplerinde taşıyan erkeklerin yüzde 47'sinde sperm sayısının düşük değerlerde olduğunu tespit ettik. Fazla telefonla konuşmak, özellikle de telefon şarj halindeyken konuşmak büyük risk nedeni. Uyurken de telefonlar belli bir mesafe uzakta tutulmalı" şeklinde ifade etti.

Cep telefonları ile ilgili yapılan farklı bir çalışmada da ise Dünya Sağlık Örgütü, cep telefonların sperm DNA'larını olumsuz etkilediğini ortaya koydu.

Erkek kısırlığına neden olan çevresel faktörler nelerdir?

  • Fitalatlar (phthalate): Özellikle plastik malzemelerde esneklik, şeffaflık ve raf ömrünü uzatmak için kullanılmaktadır
  • Hava kirliliği
  • İçme suyu kirliliği
  • Böcek ve kontrolsüz tarım ilacı kullanımı
  • Sigara
  • Yüksek frekanslı elektromanyetik radyasyon (cep telefonu kaynaklı)

Bununla birlikte, çalışma birkaç önemli kısıtlamaya sahiptir. Bu, sperm kalitesiyle cep telefonu kullanımı arasındaki bağlantıyı değerlendirmeyi içerir, bu nedenle de sebep ve sonuç kanıtlayamaz. Araştırmacılar, telefonunuzu gömlek cebinize koymanızı ve görüşürken kulaklık kullanmanızı önerir.

Çalışma, İsrail'deki Carmel Tıp Merkezi'nden araştırmacılar tarafından gerçekleştirildi ve akran tarafından gözden geçirilen tıp dergisi Reproductive BioMedicine Online'da yayınlandı. Araştırma, son 100 yılda meni kalitesinde genel bir düşüş gösterdi. Araştırmacılar, cep telefonlarından yayılan radyo frekansı elektromanyetik radyasyonunun katkıda bulunduğu bir faktör olduğunu ileri sürüyorlar.

Çalışma 2011 ve 2012 yıllarında İsrail'de bir IVF kliniğine infertilite değerlendirmesi yapılan 106 erkeği sperm analizleri aldı. Deneyler sosyodemografik, sağlık ve yaşam tarzı üzerine bir anket doldurdu. Ağır sigara içenler, aşırı alkol kullananlar ve şeker hastalığı ve vasküler sorunlar gibi doğurganlıklarını muhtemelen etkilediği düşünülen sağlık sorunları olan kişiler hariç tutuldu. Bu, 26 kişinin daha dışlanmasına ve sonuç analizinde 80 yaşına bırakılmasına yol açtı; ortalama yaş 35 idi.

Araştırmacılar, "Bulgularımız cep telefonu kullanımının bazı yönlerinin sperm konsantrasyonunu olumsuz yönde etkileyebileceğini gösteriyor ve büyük ölçekli araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu" söyledi.

Kaynak: https://www.bulenttiras.com/cep-telefonu-sperm-sayisini-azaltiyor