Cep telefonlarına işkence testi

Nokia'nın başına gelenler: "Cep testi nasıl yapılır?" sorusuna verilebilecek en ilginç cevap burada.

Böyle işkence görülmedi!

Pek çoğumuz cep telefonlarımıza büyük bir özenle bakarız ve en ufak bir çizikten bile mümkün olduğu kadar korumaya çalışırız. Fakat Rusya'da işler böyle yürümüyor olmalı. Çünkü Rus bir internet sitesi cep telefonlarının sadece özellikleri ve kapasitelerini değil, dayanıklılıklarını da test ediyor. Test etmek derken aklınıza özel cihazlarla bilimsel ölçümler gelmesin, onlar telefonları buzdolabına kapatıyor, bir tepeden yuvarlıyor, çamaşır makinesine atıyor ve arabayla üzerinden geçiyor!

Mobile.mail.ru internet sitesinin telefonlara yaptığı işkenceden en son Nokia E71 nasibini almış. İletişim kapasitesinin yüksek olması ve tasarımı nedeniyle oldukça beğenilen, fakat çelik kasasına rağmen çok ince olması yüzünden kırılgan olduğu izlenimi veren E71, çılgın Rusların elinde neye uğradığını şaşırdı. Test tahmin edebileceğiniz gibi soğuk bir sınavla başladı. E71 ilk olarak -20 derecede tam 12 saat bekletildi. Tipik bir Rusya gecesi soğukluğunda 12 saat geçiren E71, sadece 1 barlık pil kaybetti ve çalışmaya devam etti. İlk testi başarıyla geçen E71'i ardından basınç testi bekliyordu.

E71'e işkence devam ediyor!

E71'e işkence devam ediyor!
Üzerinden Mazda 3 MPS geçen telefon hala çalışıyor!

Basınç testi 80 kg'lık bir kişinin telefonun üzerine basıp geçmesi şeklinde uygulanıyor. E71, pek çok telefonun telef olduğu bu testi de çizik bile almadan başarıyla geçti. Üçüncü test telefonu yüz hizasından yere düşürmekti. E71 ufak hasarlarına rağmen testten sonra çalışmaya devam etti. Dördünce test olarak E71 bir plastik poşetin içerisinde 15 dakika boyunca dakikada 500 devir yapan bir çamaşır makinesine yerleştirildi. 15 dakika sonra klavyedeki ufak çatlaklara rağmen gözle görünür başka bir sorun saptanmayan telefon çalışmaya devam ediyordu!

Kum testi ise pek çok ufak mekanik parçası olan telefonlar için en zor testlerden biri. E71 ise hemen her parçası kumla dolmuş olmasına rağmen, ufak bir elektrikli süprge ile temizlendikten sonra tuşlarının biraz zor basması dışında sınavdan başarıyla çıktı. Sıra ilginç bira testine geldi. Telefon bira dolu bir bardağın içine bir kaç kez düşürülüp çıkartıldı. Bir keresinde telefonun sistemi yeniden başlatması dışında bir sorun çıkmadı. Ardından telefon çalışır halde musluğun altına tutarak yıkandı. E71 bu testten sonra hala tüm özellikleri ile çalışıyordu!

Son test ise çoğu telefon için ölümcül olan araba testiydi. E71'in üzerinden bir Mazda 3 MPS geçti. Gözle görünür hiç bir sorun ortaya çıkmayınca araba testinin ikinci aşamasında çılgın Ruslar telefonun üzerinde arabayla patinaj çektiler. Bir kaç tuşunu kaybeden ve eskisinden biraz daha ince bir hal alan E71 bu testi de başaşarıyla geçerek site yöneticileri tarafından 30 üzerinden 27 puan almayı başardı.

Sitenin bir sonraki işkence testi bir Nokia'nın yeni dokunmatik telefonu 5800 XpressMusic üzerinde olacak.

Okuyucu Yorumları