Cep telefonu korku tüneli

Cep telefonlarının şirin küçük cihazlar olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bizce yanılıyorsunuz...

Ceplerin kara listesi

"13. Cuma" ve "Freddy Jason'a karşı" filmlerini izleyip bütün korku filmlerini izlediğinizi düşünüyorsanız sıkı durun: Sizlere tüylerinizin diken diken olup korkudan titremenin ne demek olduğunu göstereceğiz.

Listemizdeki telefonlar o kadar kötü tasarımlı ya da o kadar çok hataya sahip ki gördüğünüzde arkanıza bakmadan kaçmamanız mümkün değil. Hem de bu "en kötüler" listemiz herkese açık. Yani bu korku tünelinde Nokia'nın oyuncak telefon kalitesindeki N86'sından bir deri bir kemikten öteye geçemeyen Sony Ericsson C903'e kadar birçok telefon var.

Aman tanrım, Nokia!

Aman tanrım, Nokia!
Pratikten sınıfta kaldı.

Pazarın lideri Nokia bile karanlıklar diyarına düşmekten kurtulamamış: Plastik bombalardan, ağır aksak yürüyenlerden ve multimedya taklitçilerinden kendinizi sakının!

Nokia 5610 XpressMusic
Nokia 5610'un ön yüzünde kapalı durumda kullanılması için yumuşak düğmeler ve bir kayar düğme var. Kayar düğme sayesinde menüler arasında gezinebiliyorsunuz. İş seçiminizi onaylamaya geldiğinde eliniz otomatik olarak kayar düğmeye gidiyor ama burada sizi bir hayal kırıklığı bekliyor. Ayrıca 5610'un düğmelerine basmak için parmaklarınızı özel egzersizlerle güçlendirmeniz gerekebilir; zira tuşlar çok sert. Tuşların ucuz, aydınlatmalarının ise yetersiz olması duruma tuz biber katıyor. Ama korku filmi burada bitmiyor: Müzik-çalar bir telefon olduğunu iddia eden 5610'un pili ancak üç saatlik görüşmeye yetiyor. Görüşme sırasındaki ses kalitesi ise oldukça kötü.

Pratikten sınıfta kaldı.Nokia N86 8MP
Nokia'nın ilk 8MP kameralı telefonu N86, estetik algıya sahip gözler için tam bir eziyet. Uyduruk plastikten ve çirkin renkteki kasası bakanı taşa dönüştürecek cinsten. Parlak yüzeyi ise çok kısa sürede parmak izleriyle dolup taşıyor. Pratik kullanım Nokia'nın en çok zorlandığı noktalardan: N86'nın tuş takımı da kullanıcıları sinir krizlerine sokuyor. Tuşlar çok yumuşak ve ne zaman basıldığını anlamanız çok zor. Telefonun dış yüzeyindeki tuşlar biraz daha kolay basılıyor olsa da bu ince tuşları da bulmak bir başka dert. Gözlerinizin eziyeti bittiyse şimdi sıra kulaklarınızda: N86'nın sesi boğuk ve doğallıktan uzak. Uzaktan konuşma modunda ise karşı tarafı anlamak için özel bir yetenek geliştirmeniz gerekiyor.

Pratikten sınıfta kaldı.Nokia 6600 fold
Parlak bir dış yüzey, güzel bir tasarım ve kapağı açmak için şık bir manyetik mekanizma: Nokia 6600 fold gerçekten güzel bir açılır kapaklı telefon - ama sadece dış görüşte. Eğer cep telefonu alırken sadece dış görünüşe dikkat ediyorsanız bu telefonu gözünüz kapalı alabilirsiniz. Yaklaşık 600 TL'ye UMTS'si, hatta HSDPA'sı bile olmayan bir telefonunuz olur. 2 megapiksellik bulanık kamerası ve 512MB'lık belleği ise günümüz multimedya telefonlarıyla karşılaştırıldığında vasatın da altında. Pil ömrü ise şaka gibi: Güzelimiz testimizde üç saati bile tamamlayamadı.

Kaçın, Samsung geliyor!

Kaçın, Samsung geliyor!
Gereksiz göz boyamalar

Kore'li cep telefonu üreticisinden her zaman en yeni teknolojiler çıkmıyor. İşte Samsung kabusları...

Samsung M7600 Beat DJ
Kamera, MP3 çalar, GPS işlemcisi ve bir tarayıcı: Artık cep telefonlarından beklenenler sadece konuşmanın çok daha ötesinde. Bu yüzden üreticiler dikkat çekmek için birbirinden ilginç yöntemlere başvuruyorlar. Samsung'un buluşu ise en gereksiz olanı: Bir DJ telefon. Hem de "scratch" işlevi doğru dürüst çalışmayan dokunmatik ekranlı bir telefon. Böyle gereksiz bir işlev yerine Samsung mühendislerinin ana işlevleri daha geliştirmelerini beklerdik. Çünkü telefonun ses kalitesi boğuk, kesintili ve doğallıktan uzak. Telefonun diğer eksileri ise net olmayan bir ekran, düşük özellikli bir kamera ve sadece "geotagging" e yarayan, navigasyon için kullanılamayan bir GPS işlemcisi.

Gereksiz göz boyamalarSamsung C5121
İşte insanlığın ihtiyacı olmayacak bir telefon daha. C5212 iki SIM kartı aynı anda çalıştırabiliyor. Bu bir kişisel, bir de iş telefonu olanlar için kulağa pratik gelebilir. Ama C5212 ne kişisel ne de iş hayatına kolaylık getirmiyor. Ofis ve dosya yönetimi yetenekleri olmayan telefonun 1,3 MP'lik kamerası da sınıfta kalıyor. Ayrıca kutu içeriği de zayıf: Veri kablosu yok. Bunun hepsi de 275 TL gibi hiç de ucuz olmayan bir fiyata.

Gereksiz göz boyamalarSamsung M7500 Emporio Armani Phone
Armani - bu ismi duyunca insan yüksek kaliteli materyalden yapılmış mükemmel bir tasarım beliyor. Ama karton kutudan çıkan tümüyle plastik bir telefon oluyor. Arka yüzde parlayan Armani'nin logosu ve yan yüzlerdeki ışıklı Armani yazıları bile durumu iyiye götüremiyor. Telefonun içi de dışındaki hayal kırıklığını devam ettiriyor: HSDPA'ya rağmen telefonun tarayıcısı ağır aksak ilerliyor. MP3 çalarının doğallıktan uzak sesi ise test kulaklarımızı yerlerinden zıplatmaya yetiyor. Bu görüşme kalitesi için de geçerli.

Aaaaaa! Sony Ericsson!

Aaaaaa! Sony Ericsson!
İnce zarif, ama içi boş.

İster ucuz bir telefon olsun, isterse de pahalı bir trend telefon, üreticilerin dikkat etmesi gereken basit kurallar var. Bunlardan en önemlileri ise iyi bir işçilik ve kolay kullanım. Ama Sony Ericsson'un bu kurallara her zaman uyduğunu söyleyemeyiz.

Sony Ericsson C903
Sony Ericsson C903 cep telefonu dünyasının top modeli: İnce zarif, ama içi boş. İlk bakışta gerçekten şık bir telefon. Ama elinize alır almaz bir şeylerin ters olduğunu anlıyorsunuz. Çok fazla plastik kullanılmış parlak kasası çok dayanıksız. Renk seçimleri kötü, kısayol tuşları da kullanışsız. C903'ün donanımı da mankenler gibi: Adaptörü olmayan ses çıkışı, beraber gelmeyen yazılımı ve kullanım kılavuzu ve olmayan veri kablosu C903'ün önemli eksiklerinden. Bunlar, GSM anlaşmalarıyla bile 750 TL'nin üzerinde bir fiyata gelen bir telefon için kabul edilemez eksiklikler.

İnce zarif, ama içi boş.Sony Ericsson F305
Özel tuşlar ve hareketlerle yönetilebilen, 100 Avro'dan ucuz bir oyun telefonu kulağa gerçekten hoş geliyor. Tabi zayıf yönlerini göz ardı edebilirseniz. İlk önce donanımdan başlayalım. Bu fiyata biz de kaliteli kulak içi kulaklıklar ya da büyük bellek kartları beklemiyorduk. Ama Sony Ericsson kutuya en azından bir veri kablosu koymalıydı. Testimizde zayıf not alan ikinci nokta ise telefonun ekranı. Ekran ön camı testimizde bir-iki saat yoğun oyun oynadıktan sonra yerinden oynamaya başladı. Son eksiği ise oyunları. Elimizdeki test örneğinin belleğinde 50 hareketli oyun vardı. Ama öğrendiğimiz kadarıyla seri üretim cihazlarda bu oyunlar yok. Yazık!

İnce zarif, ama içi boş.Sony Ericsson W508
Eleştiriye başlamadan önce hatırlatalım. W508 aslında çok kötü bir telefon değil. Ama önemli eksikleri var. Örneğin kamerası. 3,2 MP yeterli, ama otofokussuz ve flaşsız pek bir işe yaramıyor. Diğer sorunu ise pil yaşatıyor: Sadece 3 saat görüşmeye yeten pili bir müzik telefonu için çok az.

Mahşerin atlıları

Mahşerin atlıları
Şık ama bi o kadar da zayıf

Üreticiler hep ilgi çekici yenilikler yaratmaya çalışıyorlar. Çoğu zaman da test etmeden kullanıcılara sunuyorlar. Sonuçlar ise tüylerimizi diken diken etmeye yetiyor.

LG KF900 Prada Phone
Prada Phone'un görüntüsüne kanmamak lazım. Özellikle performans açısından telefon çok zayıf: Hem veri kablosu üzerinden aktarım, hem de Outlook eşitleme hızı çok yavaş. Dokunmatik ekran ise dokunuşlarınızı gecikmeli alıyor. Çoklu dokunma modu ise az gelişmiş tarayıcı yüzünden tat vermiyor. Küçük düğmelere hassas olmayan dokunmatik ekran ile isabet ettirmek neredeyse olanaksız.

Şık ama bi o kadar da zayıfToshiba TG01
TG01 büyük ilgiyle bekleniyordu. Çünkü cep telefonu tarihinde hem en büyük dokunmatik ekran hem de en hızlı işlemci rekorunu aynı anda kıracaktı. Ama kırdığı sadece kalplerimiz oldu: TG01 basit telefon işlemlerinde zayıf kalıyordu. Doğal olmayan sesler ve 3,5 saatlik pil ömrü böyle bir telefona pek de yakışmıyor. Ayrıca hızlı işlemci de beklenilen performansı vermiyor.

Şık ama bi o kadar da zayıfHP iPAQ Data Messenger
Büyük boyutlar ama zayıf bir ekran: HP iPAQ Data Messenger iş telefonu sınıfının neredeyse yüz karası. Kullanmak için çelikten sinirlere sahip olmak gerekiyor. Düğmeler ve dokunmatik ekran hassaslıktan çok uzak. Kızaklı telefon ses konusunda da sınıfta kalıyor. Diğer eksileri ise zayıf MP3 çaları, başarısız 3MP'lik kamerası ve yetersiz GPS işlevleri. Bunlar 1.000TL'nin üzerindeki bir telefonu dibe göndermeye yeter de artar bile.

Şık ama bi o kadar da zayıfRIM Blackberry Storm
Apple iPhone 3G S ile çıtayı iyice yükseltti. Çıtayı ilk dokunmatik ekranlı telefon denemesi Blackberry Storm ile geçmeye çalışan RIM ise birkaç engele takıldı. Test aşamalarında bile sorunlar yaratan Storm'un çoklu dokunmatik arayüzü pratikte neredeyse fark edilmiyor. Çoklu dokunmatik kullanarak yapabildiğiniz tek şey birçok liste öğesini işaretlemek. iPhone'daki arama, büyütme ve itme gibi işlemleri Storm'dan beklemeyin. Hem de anlaşmalarla olsa da 1.800 TL gibi yüksek bir fiyata.

Okuyucu Yorumları