Cep telefonun kanser riski nasıl azaltılır?

Cepler hakkındaki bu gerçekleri duymak pek çoğunuzun hoşuna gitmeyecek, ancak...

Cep telefonu gerçekleri

Cep telefonlarının sağlığa zararlı olabileceği uzun zamandır konuşuluyordu ama bu zarar hakkında asıl yorum yapması gereken uzmanlardan ses çıkmıyordu. Sonunda yaklaşık 20 yıllık geçmişse sahip olan cep telefonları ile ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bir açıklama yaptı ve beyin kanserine yol açabileceği uyarısında bulundu. Üstelik risk sadece cep telefonlarında değil, evlerde ve iş yerlerinde yaygın olarak kullanılan kablosuz telefonlarda da bulunuyor.

Pek sevimli bir konu olmadığı gerçek fakat yine de bu konuya biraz vakit ayırıp, artık gündelik yaşantımızın bir parçası haline gelmiş olan cep telefonlarının zararlı etkilerinden korunmak için neler yapılması gerektiğini incelemekte büyük fayda var.

Cep telefonlarının zararı telefonu konuşmak için kulağımıza götürdüğümüzde en üst seviyeye çıkıyor. Yani zararlı etkiyi azaltmak için telefonu mümkün olduğu kadar kulaklıkla kullanmakta fayda var. Bu kablolu bir kulaklık olabileceği Bluetooth bir kulaklık da olabilir. Bu tip cihazların fiyatı özelliklerine ve markalarına göre yaklaşık 15 TL ile 150 TL arasında değişiyor.

SMS ve sabit telefonu

SMS ve sabit telefonu
Cep telefonlarının riskleri çocuklar üzerinde daha büyük

Telefonu kulağınızdan uzak tutmak için diğer bir yöntem iPhone'un FaceTime'ı veya Skype gibi bir uygulama tercih etmek. Her durumda bu mümkün olmayabilir ama eğer uygun koşullar varsa tercih edilebilecek bir alternatif. Buna benzer diğer bir alternatif de bugünlerde pek çok cep telefonu modelinde bulunan hoparlör vasıtasıyla handsfree özelliğini kullanmak.

Telefonla iletişim alışkanlıklarınızı özellikle gençlerin büyük tutkusu olan kısa mesaj yani SMS'e doğru yönetmek de faydalı olabilir. Temel prensip telefonu mümkün olduğu kadar baş bölgesinden uzak tutmak. Tabi sık kısa mesaj gönderiyorsanız bu sırada telefonu kucağınıza ve karın bölgenize de çok yakın tutmamanızda fayda var.

Cep telefonunun zararı kafa tası kalınlığına göre farklılık gösterebiliyor. Kafa tası gelişimi henüz tamamlanmamış küçük çocukların cep telefonu kullanmamasına özen göstermek özellikle önemli.

Son olarak eğer sabit telefon kullanabileceğiniz bir yerdeyseniz birinci tercihiniz kablolu bir sabit telefon kullanmak. Biraz eski moda gibi gelebilir ama söz konusu sağlık ve risk de kanser olunca moda önemini yitiriyor...

Okuyucu Yorumları