Cep telefonunuz üşüyor mu?

Bu test ceplerin ne kadar sağlam ya da hızlı olduğunu ölçmüyor: İşte ilginç bir cep testi...

Hangi cep daha fazla üşüyor?

Elektronik cihazlar sıcakta saçmalayabilir, bozulabilir. Peki ya soğukta neler olur? Yapılan laboratuar testlerine göre soğuk hava da cep telefonlarını yavaşlatabilir, hatta şarj tamken şarjı düşük görebilir!

Normal bir serinlik değil ama gittikçe düşen ısının cep telefonlarına etkisi hiç de iyi değil. LCD ekranlar donuyor, lityum iyon bataryalardaki kimyasal reaksiyon yavaşlıyor ve sorunlar yaşanıyor.

Environ Laboratuarlarında yapılan testler, cep telefonlarının ne kadar soğuğa dayanabildiğini ortaya koyuyor. 6 cep telefonuyla yapılan testlerde, cepler bozulana kadar soğuğa maruz bırakılıyor. Hatta sağ kurtulan olursa sıvı nitrojene batırılıyor. Elbette bundan önce bir kez de soğuktan normal ısıya döndürülüp hayata dönüp dönmediği kontrol ediliyor.

-192 derecede dondurup yere attılar!

-192 derecede dondurup yere attılar!
Yere atılmadan önce dondurulmuş ama çalışan bir cep

-23 dereceye kadar cep telefonları ufak tefek yavaşlamalar ve ekranda renk bozulması hariç sorunla karşılaşmıyor. Ancak şarjı dolu bir cep telefonu düşük batarya hatası veriyor. -28 derece civarında aynı telefon kapanıyor. Açılıp kapanınca kendine geliyor. Ekranları okumak zorlaşıyor. -34 derecede artık 6 telefon da pil ve ekran sorunları veriyor. Masmavi ve donmuş ekranlar okunamıyor.

-40 dereceye gelindiğinde ise hiçbir telefon artık çalışmıyor. Samsung, Nokia vb markaların standart modelleri arasından en son ölen bir Motorola Krzr oluyor. O da -48 derecede bataryası ölünce ölüyor.

Bütün cep telefonları oda sıcaklığına geri döndürüldüklerinde hayata dönmeyi başarıyor. Yani soğuk kalıcı bir hasar bırakmamış. Nihayet kurtuluşları olmayan, sıvı nitrojene batırılıyorlar ve -192 dereceye maruz kalıyorlar. Kısa süreler batırılan telefonlar arasında aynı Motorola'yı öldürmek için birkaç kez batırılmak gerekiyor. Her denemede normal sıcaklığa dönünce çalışıyor. Dondurulup yere düşürülünce de bozulmuyor. Ancak o da 4 defa dayanabiliyor, çünkü testi yapanlar yere fırlatıp kırıyor. Sonra ekran açılıyor, ses çalışıyor, bazı tuşlar tepki veriyor ama kullanılamaz durumda.

Sonuçta eğlenceli bir test olduğuna şüphe yok, cep telefonları en azından soğuk söz konusu olduğunda tahmin edilenden daha sağlam.

Okuyucu Yorumları