Cep üreticileri pillere daha çok önem veriyor

Akıllı cep kullanıcılarının en çok şikayet ettiği konu, görünüşe göre çok yakında tarih olacak!

Hayaller gerçek mi oluyor?

Cep ekranlarının 5 inç'lik boyutlara ulaşmasıyla birlikte bazı cep üreticileri, sonunda cihazların inceliğinden çok pillerine daha çok önem vermeye başladılar.

HTC'nin yeni 5 inç'lik Droid DNA cebi, 2.020mAh kapasiteli bir pille geliyor. LG'nin 5 inç'lik 1080p ekranlı, 1.7GHz dört çekirdekli cebi Optimus G Pro ise çok daha güçlü, 3.000mAh'lik bir pile sahip (Huawei Ascend D2 ile aynı).

LG'den Ken Hong, 3.000mAh'lik pili cebin 5 inç'lik ekrana tüm gün boyunca enerji sağlayabilmesi için tercih ettiklerini, aynı zamanda kısa pil ömründen şikayetçi kullanıcılara da açık bir mesaj gönderdiklerini söylüyor.

LG'nin yüksek kapasiteli pili, telefonu HTC Droid DNA'dan sadece 0.4 milimetre daha kalın bir hale getiriyor. Bu farkı hissetmek bile güç. Bununla birlikte tüm üreticiler, yüksek kapasiteli pillere geçiş yapmıyorlar. Örneğin CES'de tanıtılan Sony Xperia Z, 2.330mAh pile sahip.

Ancak pil ömrü için her şey pil kapasitesinden de ibaret değil. Örneğin Xperia Z, yeni Battery Stamina modu ile ekran kapalı olduğunda pil tüketen uygulamaları otomatik olarak kapatıyor, ekranınızı açtığınızda ise onları tekrar çalıştırıyor.

Huawei ise telefonunuzu kullanmadığınızda veri aktarımı devresini kapatarak Ascend D2'nin pilinin daha uzun dayanmasını sağlıyor.

Nvidia'nın yeni mobil çipi Tegra 4'te de bazı gelişmiş güç yönetimi işlevleri var. Tegra 3'e göre genel kullanımda yüzde 45 daha az enerji tükettiği söylenen çip, bunu ikinci "pil koruyucu çekirdeğe" borçlu. Tegra 4'ün en önemli rakibi ise ARM'nin big.LITTLE işleme mimarisini kullanan Exynos 5 Octa olacak. Bu işlemcinin Samsung'un Galaxy S4 gibi belli başlı cihazlarında yer alması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları