Cepler Fiyat / Performans testinde

Ucuz telefon kötü telefon olmak zorunda değil: İşte fiyat / performans mağlupları ve şampiyonları.

Ucuz - pahalı savaşı

Çok pahalı olan ve bunun karşılığında azı sunan cep telefonlarını kimse satın almak istemez. Sizlere hangi Fiyat / Performans mağluplarından uzak durmanız gerektiğini göstereceğiz. Aynı zamanda hiçbir kuşkun duymadan hangi modelleri alabileceğinizi de öğreneceksiniz.

Bir cep telefonu için 600-700 dolar vermek? İstediği kadar modern ve iyi olsun bu sıkışık zamanlarda kimse bu kadar fazla parayı bir cep telefonu için vermek istemez. Genellikle uygun fiyatına rağmen neredeyse her şeyi sunan cep telefonu modelleri aranır. Sizler için güncel cep telefonlarını gözden geçirdik ve en vahim beş Fiyat / Performans mağlubunu bir araya getirdik. Bunların arasında HP iPAQ 614 Business Navigator ve Samsungs M8800 Pixon gibi modeller var.

Fakat fiyat savaşında kazananlar da var. Uygun fiyata birçok şey sunan cep telefonlarını ise son sayfada göreceksiniz. Bu sayede hangi telefonlardan uzak durmanız ve hangilerini alırken tereddüt etmemeniz gerektiğini öğrenmiş olacaksınız; tabi verdiğiniz her kuruşa dikkat ediyorsanız.

Fiyat / Performans mağlupları - I

Fiyat / Performans mağlupları - I

Muhteşem özelliklere sahip ve iyi kalitede bir cep telefonunun fiyatı elbette yüksek olacaktır, ama üreticiler baz modellerde cidden sınırı aşabiliyor. Daha da vahim: Testlerde kötü puan alan cihazların bile fiyatı yüksek olabiliyor.

Fiyat / Performans mağlupları - IHP iPAQ 614 Business Navigator
HP'nin iş telefonu yapılan testlerde iyi bir potansiyele sahip olduğunu gösterdi. Fakat tüketiciyi cezp etmek için fiyatının da düşmesi gerekiyor. Elbette cihaz WLAN ve sayısız Office özelliğiyle ikna etmeyi başarıyor ama yavaş HSDPA, nispeten kötü kamerası ve 195 MB'lık dâhili belleği 750 dolarlık bir fiyatı hak etmiyor. Gerekli bütçeye sahip iş adamları bile bu telefondan uzak durmalı.


Fiyat / Performans mağlupları - ISamsungs M8800 Pixon
M8800 Pixon için karar verenler cüzdanlarının derinliklerine göz atmalı: Cihazın şu anki fiyatı yaklaşık800 dolar. Bunun karşılığında 8 Megapiksel kamera, dokunmatik ekran üzerinden yönetim ve HSDPA sunuyor. Buna rağmen zayıf web tarayıcısı ve yol hesaplamasında kullanılamayan GPS yongası ağızda acı bir tat bırakıyor. Şu sıralar modern cep telefonlarında standart hale gelmiş WLAN'dan da vazgeçmek zorunda kalıyorsunuz.

(Fiyatlar piyasadaki ortalamaya göre belirtilmiştir, KDV hariçtir.)

Fiyat / Performans mağlupları - II

Fiyat / Performans mağlupları - II

Fiyat / Performans mağlupları - IINokia N96
N96 şu sıralar piyasadaki en iyi telefonları arasında yer alıyor: WLAN, HSDPA, 5 Megapiksel kamera, 16 GB bellek, 2,8 inç ekran ve GPS alıcı Nokia'yı bir multimedya kralı haline getiriyor. DVB-H bile mevcut her ne kadar bu standart Türkiye'de henüz desteklenmese de. Fakat birinciliğe oynayan bu telefon bazı zayıflıklara da sahip. Tam yük altında sunduğu 3,5 saatlik pil süresi vasat bir değer ve gıcırtılı tuşların yanında plastik arka yüzey de ucuz bir izlenim bırakıyor. "Tüm bunlar 750 dolara değer mi?", işte bu soruyu kendinize birkaç kez sormalısınız.

Fiyat / Performans mağlupları - IISamsung innov8 i8510
Samsung'un fonksiyon harikası da en iyi cep telefonları arasında yer alıyor. Fakat dolup taşan donanım listesinin bedeli hiç de hafif değil: 770 dolar! Herkesin 8 Megapiksel kamerası, kablosuz ağ ve HSDPA desteği olan bir cep telefonuna ihtiyacı yok; her ne kadar bu özelliklerin hepsi testlerde iyi bir izlenim bıraksa da. Ayrıca GPS yongasını sadece yer belirleme değil de navigasyon için de kullanmak isteyenlerin ek harita indirmesi gerekiyor ki, bu da ücrete tâbi. inno8 i8510 kuşkusuz mükemmel bir cep telefonu, fakat cüzdanının sağlığına dikkat edenlere göre değil.


Fiyat / Performans mağlupları - IISony Ericsson G900
HSDPA'sı olmayan bir sörf-cep-telefonu ve fiyatı 500 dolar? Bu Fiyat / Performans hezimetinin ismi G900 ve Sony Ericsson'dan geliyor. Kullanıcı sadece standart-UMTS ile internete girmeye mecbur edilmiyor aynı zamanda yavaş dokunmatik ekran da sinir bozmaya elverişli. G900 en azından sayısız organize etme özelliği, WLAN ve USB üzerinden hızlı veri aktarımı yapmasıyla ikna etmeyi başarıyor. Yine de Sony standart özelliklerde bile falso veriyor: Mesela sadece tek bir profil (uçak modu), menüler ile bütünleştirilemeyen tuşlar, ses ile yönetimin ve görüşme kaydının eksikliği. Bu fiyata çok fazla falso var.

(Fiyatlar piyasadaki ortalamaya göre belirtilmiştir, KDV hariçtir.)

Fiyat / Performans şampiyonları - I

Fiyat / Performans şampiyonları - I

Düşük fiyata da iyi bir cep telefonuna sahip olunabileceğini burada tanıtacağımız cep telefonları ispatlıyor. Burada 350 dolar altında güncel özelliklere sahip sağlam cep telefonlarını bulmak mümkün.

Fiyat / Performans şampiyonları - INokia 5320 XpressMusic
Finlandiyalı müzik cep telefonları tam bir fiyat / performans kralı. 225 dolar karşılığında iyi bir konuşma kalitesi ve HSDPA sayesinde sadece telefon etmeye ve sörf yapmaya yaramayan, aynı zamanda düzgün müzik oynatıcısı sayesinde MP3-çalar olarak da kullanılabilen bir cep telefonuna sahip olabilirsiniz. Gerçi 2 Megapiksel kameranın çektiği fotoğraflar pek ikna edici değil, ama hem ucuz hem de Symbian kullanıcı arabirimine sahip iyi bir cep telefonu arayanlar tereddüt etmeden bu modele yönelebilir.


Fiyat / Performans şampiyonları - ISony Ericsson W910i
Sony Ericsson da ucuz telefonların mutlaka kötü olmadığını kanıtlıyor. W910i söz konusu telefon etme ve müziksel eğlence olduğunda mükemmel bir yoldaş oluyor. Walkman cep telefonunun bütünleşik MP3 çaları güçlü sesi ve yenilikçi özellikleriyle ikna ediyor. Mesela cihazı salladığınızda bir sonraki şarkıya geçiyor veya şarkıların sırası tamamen karıştırılabiliyor. Ayrıca oynatıcı sizin zevkinize hitap eden şarkıları seçebiliyor. İnce ve kaliteli bir hava veren W910i mükemmel telefon ve veri özellikleriyle de pozitif bir genel izlenim bırakıyor. Hepsi 280 dolara...

(Fiyatlar piyasadaki ortalamaya göre belirtilmiştir, KDV hariçtir.)

Fiyat / Performans şampiyonları - II

Fiyat / Performans şampiyonları - II

Fiyat / Performans şampiyonları - IISamsung SGH-i550
SGH-i550 sadece bir telefon veya mobil sörf istasyonu olarak kullanılmıyor, aynı zamanda bir navigasyon sistemi olarak da hizmet verebiliyor. GPS yongası ve navigasyon yazılımı sayesinde sizi kesinlikle hedefinize ulaştırıyor. Yani Samsung 290 dolar fiyatı ile tam bir Fiyat / Performans kralı. Uzun pil süresi ve organize etme özellikleri hoşumuza gitti. Gerçi WLAN'dan feragat etmek zorundasınız ama bunun yerine radyo ve sağlam bir müzik çalar var. Tanıtımız beş Fiyat / Performans kazananı arasında en ucuzu Samsung SGH-i550 ve tasarruf etmek isteyenler için son derece elverişli.


Fiyat / Performans şampiyonları - IISony Ericsson W890i
Sağlam ve şık bir cep telefonu isteyen fakat bunun için servet ödemek istemeyenler W890i'ye kesinlikle göz atmalı. Sony Ericsson'un Walkman serisinden alışkın olduğumuz şekilde müzik çalar, ince cep telefonunun güçlü yanları arasında yer alıyor. Buna ek olarak farklı profiller veya büyük adres / telefon rehberi ve mükemmel bir cep telefonu kamerası geliyor. HSDPA veri turbosu W890i'yi hızlı bir sörfçü haline getiriyor. Fakat Opera Mini gibi alternatif bir web tarayıcı kurmanız gerekiyor, zira ön yüklü olarak gelen tarayıcı vasat seviyede. Tuşların ve kısayolların çok ufak olması ise cep telefonu sahibinin katlanması gereken bir durum; sonuçta fiyatı 310 dolar.


Fiyat / Performans şampiyonları - IINokia 6650
Nokia 6650 geniş bir donanım yelpazesini uzun pil süresi ve rahat kullanımla birleştiriyor. Tüm bunların hepsi 290 dolardan başlayan bir fiyata sunuluyor. Finlandiya kökenli kapaklı telefon iyi ve ucuz. Özellikle MP3 çaların temiz sesi, GPS yonga ve navigasyon yazılımı sayesinde rehber olarak kullanabilme imkânı bizi ikna etti. Fakat görüşme kalitesi ve ekran büyüklüğü konusunda biraz fedakârlık yapmanız gerekiyor. Yine de ekranının çok keskin olduğunu da belirtmemiz gerekiyor.

(Fiyatlar piyasadaki ortalamaya göre belirtilmiştir, KDV hariçtir.)

Okuyucu Yorumları