Ceplerde microSD slotu gerçekten gerekli mi?

Ceplerde microSD slotuna hala ihtiyaç var mı? microSD'lerin sonu artık gelmeli mi?

MicroSD'ye gerek var mı?

MicroSD kartlar, telefonlarımız için oldukça önemli şeyler. En azından üst seviye bir telefonda microSD slotu olmadığında yükselen şikayetler, bunu gösteriyor. Peki onlara gerçekten de ihtiyacımız var mı?

MicroSD'lerin çekici olmadığını söylemek pek mümkün değil. Telefonunuzun ne kadar depolama alanı olursa olsun, bir microSD kartıyla onu genişletebilirsiniz. SanDisk'in 128GB'lık yeni microSD kartı sayesinde büyük bir depolama alanı elde etmeniz mümkün. Medya dosyalarınızı yanınızda taşımak istiyorsanız bu sizin için harika bir olanak. Veya en azından ihtiyacınız olabilecek boş alanınızın telefonunuzda bulunduğunu biliyorsunuz. Peki bu boş alan gerçekten gerekli mi?

Telefonunuzda kullanmadığınız bir microSD kart slotunun olmasının hiçbir zararı olmayacağını düşünüyor olabilirsiniz; ancak bu aslında tam anlamıyla doğru değil. MicroSD slotlarının en azından bazı telefonların tasarım kurallarına uymadığını biliyoruz. HTC One gibi tek parça telefonların microSD desteği sunması çok kolay değil. Ve tasarım, bu telefonun en önemli özelliklerinden.

Yavaş depolama

Yavaş depolama

Yavaş depolama

microSD kartlar kağıt üzerinde iyi görünseler de, telefonun performansını çok olumsuz etkileyebiliyorlar. Georgia Institute of Technology'den Hyojun Kim'in yaptığı bir araştırmaya göre telefonda microSD kart kullanmak, telefonun yavaşlamasına, web'de gezinme gibi temel işlerin bile yavaşlamadan etkilenmesine yol açabiliyor. Toplam performans kaybı, yüzde 100 ile yüzde 300 arasında değişebiliyor; bazı istisnai durumlarda yüzde 2000'e ulaşabiliyor.

MicroSD'nin performans kaybına yol açmasının arkasındaki neden ise basit: microSD kartlar, yeterince hızlı değiller ve şu anki telefonların hızına yetişmekte zorlanıyorlar. Bazı kartlar diğerlerinden daha hızlı olduğundan, kullandığınız kartın markası ve sınıfının etkisi oldukça yüksek.

Hatalı bellekler

Hatalı bellekler

Hatalı bellek

Tek sorun hız değil. Aralık sonunda donanım hacker'ı Andrew Huang, Chaos Compute Club Congress'te yaptığı bir konuşmada şunları söyledi: "flaş bellekler çok ucuz. Gerçek olamayacak kadar ucuz. Gerçekte tüm flaş belleklerde hatalar var - bunun istisnası yok."

Güvenilir, devamlı bir depolama medyası ilüzyonu, karmaşık hata düzeltme ve kötü blok yönetimi işlevleriyle ortaya çıkarılıyor. Bu durum, mühendislerle doğa arasındaki bir yarış sonucunda ortaya çıkıyor. Fabrikasyon işlemleri küçüldükçe bellekler ucuzluyor, ancak daha güvenilmez hale geliyor.

Aynı şekilde mühendisler her yeni nesilde daha karmaşık algoritmalar geliştirerek atomik düzeydeki dağılım ve rasgelelik eğilimini kapatmaya çalışıyorlar.

Üreticilere düşen iş ve alternatifler

Üreticilere düşen iş ve alternatifler

Üreticilere düşen iş

Akıllı telefonların kendi depolama alanları, sanıldığından daha küçükler çünkü işletim sistemi gibi yazılımlar, dahili depolamanın bir bölümünü kaplıyorlar. Which? Tech Daily yazarı Robert Leedham, bunun büyük bir sorun olduğunu, üreticilerin artık daha büyük depolama alanları sunmasının gerektiğini söylüyor. Dahası işletim sistemlerinin de çok fazla yer kaplamaması gerekiyor. Örneğin 16GB'lık Galaxy S4'ün size sunduğu boş alan, sadece 8.56GB.

İyi haber ise telefon depolama alanlarının giderek büyüdüğü. iPhone 3G, 8 veya 16GB depolama alanıyla geliyordu. iPhone 4, depolama alanı seçeneklerini 32GB'a kadar çıkarırken iPhone 5, bunu 64GB'a yükseltti. Apple, bu düzeni sürdürürse sonraki iPhone'da 128GB'lık depolama seçeneği görebiliriz. iPad Air gibi tabletler, 128GB depolama alanı sunmaya başladılar bile. Sadece Çin'de satılıyor olsa da, 128GB depolama alanına sahip bir telefon bile var.

Depolama alanının bu hızla büyümesi, microSD'lere olan ilginin yakın zamanda önemli ölçüde azalması anlamına gelebilir.

Alternatifler

microSD için en iyi alternatiflerden bir tanesi, dosyalarınıza her yerden erişmenizi sağlayan bulut depolama hizmetleri. Birçok hizmet, ücretsiz olarak belirli bir depolama alanını kullanmanıza izin veriyor. Ücretler de çok yüksek değil, örneğin Box'ta 100GB'lık alan ayda sadece 15 dolar.

Bulut depolamanın tabi ki kendi kısıtlamaları var. Büyük dosyaları karşıya yüklemeniz zaman alabildiği gibi, her zaman internete bağlı olmayabilirsiniz. Bu yüzden dahili depolamanız hala önemli.

Akış hizmetleri de depolama alanını gereksiz hale getirebilir. Ülkemizde henüz kullanılmasa da Google Music, 20 bin şarkınızı bulutta ücretsiz olarak depolayabiliyor ve cihazlarınıza akış yapabiliyor.

Uygulamaları buluta taşımanız ve akış yapmanız mümkün değil, ancak onları microSD'ye taşımak da o kadar kolay olmadığından bu önemli bir faktör değil.

Uygulamaları ayırmak

Uygulamaları ayırmak

Uygulamaları ayırmak

Mobiles.co.uk'tan Rob Hodges, uygulamalar için ayrı bir bölüm oluşturup işletim sistemi bölümünden ayırmanın telefonu yavaşlatacağına değiniyor. microSD kartlar yine de tamamen işe yaramaz değiller. Hodges, microSD'lerin müzik, film ve kamera içerikleri için harika olduklarını söylüyor.

Telefonunuza fiziksel bir hasar geldiğinde microSD kartınız sayesinde fotoğraflarınızı ve değerli içeriklerinizi kurtarabiliyorsunuz.

Ancak...

Ancak telefon depolama alanlarının giderek büyümesi ve bulut depolama hizmetlerinin yükselişi, microSD'leri her geçen gün daha gereksiz hale getiriyor. HTC ürün takımı, yaptığı bir açıklamada microSD'lerin esneklik tanıdığını, ancak müşterilerinin harici depolamayı her geçen gün daha az kullandığını gördüklerini söylüyor.

MicroSD'ye olan talebin azalması, muhtemelen onlar için sunulan desteğin de azalması olarak karşımıza çıkacak. Bugünkü çoğu cepte microSD kart slotu görmeye devam edeceğiz, ancak Google ve Apple'ın kartların karşısında olması durumu değiştirebilir.

Ve açıkçası bu, kötü bir şey de değil. Çünkü dahili depolama alanları ve bulut depolama her geçen gün yükselirken ek depolama alanı ve rahatlığın, telefonunuzdaki performans kaybının yerine geçmesi mümkün değil.

Okuyucu Yorumları