Cepleri güneş altında da kullanabileceğiz!

Cep ekranlarının güneş altında "görünmez" olmaları sizi de deli ediyorsa, bu haber sizin için...

Cep telefonunda ekran devrimi

Tabletletler ve akıllı cepler sayesinde istediğimiz içeriğe, her yerde rahatça erişebiliyoruz. Ancak mobil cihazımızı parlak güneş ışığı altında kullanmak, mobil endüstri için çözülmeye muhtaç bir sorun olmaya devam ediyor.

Güneş tepedeyen mobil cihazınızda bir oyun oynamaya çalıştıysanız bilirsiniz. Ekrana vuran ışık, görüntünün daha soluk görünmesine neden olur ve bu da oyun oynamayı keyif olmaktan çıkarabilir. Ancak tüm bunlar değişmek üzere olabilir. Apical, IFA 2012'de Assertive Display adında, parlak ışık altındaki görünümü iyileştiren ve güç tüketimini azaltan bir teknoloji tanıtmıştı.

Filmleri parlak ışıkta seyredebileceğiz

Teknoloji bugün Sharp'ın yeni cebi Aquos SH-01D gibi bazı cihazlarda Japonya'da kullanmaya başlanmış bulunuyor. Apical CEO'su Michael Tush, oyunların ve filmlerin Assertive Display sayesinde yepyeni bir deneyim olacağını söylüyor.

"İdeal olarak bir filmi seyrederken 5000'e 1 kontrast oranına ihtiyacınız vardır. iPad 1000'e 1 sağlayabilir, ancak onunla dışarı çıkarsanız kontrast oranı 20'ye 1'e düşecektir."

Tush, sorunun sadece güneş ışığı olmadığını, pencereleri olan veya parlak bir aydınlatmaya sahip odada da aynı sorunun yaşandığını söylüyor.

Assertive Display nasıl çalışıyor?

Assertive Display nasıl çalışıyor?
Assertive Display kapalı (üstte) ve açıkken

Assertive Display nasıl çalışıyor?

Birçok üretici, parlak ışık altında daha iyi görüntü sunmak için ekran parlaklığını otomatik olarak artırmaya güveniyor. Ancak bu çok etkili bir yöntem değil ve pile büyük bir yük getiriyor.

Asstertive Display ise video akışındaki her pikselin kontrast oranını çok düşük bir gecikme süresiyle ayarlıyor. Teknoloji insan gözünün çalışma mantığını temel alıyor ve pikseller, pile yük getirmeden daha görünür olacak şekilde ayarlanıyor.

Sonuç olarak çok daha düşük güç tüketiminde (yüzde 50'ye kadar) daha iyi bir izleme deneyimi sağlanıyor. Güneş altında parlaklığın en üst düzeye alınmasına ise gerek kalmıyor.

Tusch, parlaklık veya ekranın gücü üzerinde hiçbir değişiklik yapmadıklarını, kontrast oranını düzenlemek üzere sadece pikselleri ayarladıklarını söylüyor.

Mobil cihaz üreticileri, bu sorunun üstesinden gelebilmek için kendi çözümlerini üretmeye çalışıyorlar. Örnekler arasında ekranlarında daha iyi siyahlar sağlayabilmek için büyük yatırımlar, ekrana eklenen anti-yansıtma kaplamaları var.

Tusch ise Assertive Display ile "gerçektekinden 100 kat daha fazla kontrastı simüle edebildiklerini" söylüyor ve ekliyor: "bunu ekran gücü yerine video işleme ile yapıyoruz."

Yani Assertive Display'in amacı, siz farkında olmadan kontrast oranını ayarlamak. Bulunduğunuz konumdaki aydınlatma koşulları ise her zamanki gibi cihazınız üzerindeki küçük ışık sensörleri ile yapılıyor.

Assertive Display'i ayarlamak için herhangi bir düğme vs. bulunmuyor. Sürekli çalışan teknoloji, kontrast oranını otomatik olarak ayarlıyor.

Peki Assertive Display'i ne zaman kullanacağız?

Peki Assertive Display'i ne zaman kullanacağız?

Peki Assertive Display'i ne zaman kullanacağız?

Tush, Assertive Display'i kullanan telefonların 2013 sonbaharında Avrupa'ya geleceğini söylüyor. Tush, hangi üreticilerin teknolojiden faydalanacağını söylmese de Apple'ın ve Android'li cihazların onu kullanacağı anlaşılıyor.

Apical'ın önündeki en önemli engel ise tasarım sürecinin lisanslama nedenleriyle yavaş işlemesi. Ancak Apical, bu sorunu teknolojiyi yazılımsal olarak sunarak aşmayı düşünüyor. Böylece bir güncelleme ile telefonumuz Assertive Display destekli hale gelebilecek.

Bu iş için HSA Foundation'a katılan Apical, aralarında Samsung'un da bulunduğu güçlü bir birliğe katılmış bulunuyor. Tush, Assertive Display'e endüstrinin şimdiye kadarki tepkisinin çok olumlu olduğunu ve birçok cep üreticisinin teknolojiyi görüdüğünü söylüyor: "Neredeyse tüm şirketler onu gördü ve istedi."

Okuyucu Yorumları