Cepten PC kontrolü

Teknolojilerin iç içe geçtiği bir çağda yaşıyoruz. Televizyonunuz ve tost makineniz henüz aynı dili konuşmasalar da, cep telefonunuz PC’nizi floAt yazılımı sayesinde kontrol edebilir, aynı şekilde telefonunuzun işlevlerini de PC’niz yüklenebilir.

Cepten PC kontrolü

floAt’lamaya başlamak

floAt yazılımını kurmadan önce, Bluetooth cihazınızın sürücülerini kurun. floAt,size, bunu Windows üzerinden yapmanızı öneriyor. Eğer Windows XP kullanıyorsanız, Servis Paketi 2’yi de sisteminize kurmalısınız. Böylece sisteminizde Bluetooth özellikleri beliriyor.

Servis Paketi 2’yi kurduktan sonra, Bluetooth Dongle’ı bilgisayarınızın USB yuvasına yerleştirin ve gerisini Windows’a bırakın. PC ve cep telefonunuzun anlaşmasına başlamak için, Denetim Masası’nı açın ve Bluetooth Cihazlar simgesine tıklayın. Cep telefonunuzun Bluetooth özelliğini etkinleştirin. Böylece PC’niz cep telefonunuzu tanıyacaktır.

Bu işlemi tamamladıktan sonra, floAt yazılımını kurun ve çalıştırın. Yazılım çalıştıktan sonra, Connect’ yazısına tıklayarak, yazılımın cep telefonunuzun ayrıntılarını ekrana getirmesini bekleyin. Bu detaylar arasında marka, model, GSM operatörü gibi bilindik verilerin yanı sıra, çalışma ısısı, kalan batarya ömrü gibi teknik veriler, son aranan numaralar ve alınan mesajların da yer alması şaşırtıcı.

PC’niz telefon oluyor

floAt’ın yaptığı başlıca şeylerden birisi, PC’nizin, cep telefonunuza ait çoğu basit işlevi ele alması. Böylece cep telefonunuzu PC üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Eğer bir kulaklığınız ve mikofonunuz varsa, telefon açıp, gelen çağrıları yanıtlayabilirsiniz. Kısa mesaj (SMS) alıp gönderebildiğiniz gibi, konuşmaları sabit diskinize kaydedebilirsiniz. Cep telefonunuza elinizi bile sürmeden tüm bunları Bluetooth’lu bir PC üzerinden halledebilirsiniz.

PC üzerinden cep telefonuyla konuşmanın oldukça rahat olduğunu söyleyebiliriz, özellikle kısa mesaj yazarken PC klavyesi kullanmanın avantajını yaşayacaksınız. floAt, kısa mesajların cep telefonu hafızasını doldurup, işlem yapmayı da yavaşlatmasını engelliyor. Kısa mesajlarınızı PC üzerinde arşivleyebilir ve cep telefonunuzdaki kıymetli hafızayı boş tutabilirsiniz. Eğer gerekli ayarı yaparsanız, kısa mesajlarınızın bir kopyası otomatik olarak PC’nize de gelecektir.

Toplu kısa mesaj gönderileri için sabit gruplar oluşturarak, daha sonra seçilen gruba tek bir mesajı gönderebilmek ise floAt’ın sunduğu konforun bir göstergesi. Bunun dışında, diğer dikkate değer özellikler arasında, PC üzerinden adres defteri yönetimi, hazırlanan notları PC’den cep telefonuna veya cep telefonundan PC’ye aktarma ve fotoğraf değiş tokuşu geliyor. Hatta isterseniz PC’de bir tuşa dokunarak, cep telefonunuzun kamerasını çalıştırıp fotoğraf dahi çekebilirsiniz.

Telefon PC’yi kontrol ediyor

Eğer cep telefonunuzu PC’den kontrol etmek size eğlenceli geldiyse, floAt’ın masadaki kartları değiştiren diğer yeteneği de hoşunuza gidecektir. Bizim de en çok beğendiğimiz özellik, floAt ile cep telefonunu kullanarak PC’yi yönetebilmek oldu. Yazılımla bağlantıyı sağladıktan sonra, cep telefonunuzun menüsünde yeni bir seçenek ortaya çıkıyor. Görünüşte zararsız bu menü, aslında bir alışveriş listesini andırıyor ve PC’nizin kontrolünü ele geçirmeyi sağlıyor. Bir diğer deyişle, cep telefonunuz PC’nizin uzaktan kumandası haline geliyor. Ev eğlencesine düşkün kullanıcılar bu sayede, bir kaç tuşa basarak medya oynatıcısını çalıştırabilirler. Ancak bu ve dosya izleyip çalıştırma, floAt’ın marifetlerinden sadece birkaçı.

Ofis kullanıcıları da bu özellikten faydalanabilir. Örneğin bilgisayarda bir sunum çalıştırıp, slaytlar arasında geçiş yapabilirler. Eğer gösteriş yapmak isterseniz, floAt cep telefonunuzun joystick’i ile fare imlecini yönetmenizi ve masaüstünde tam kontrole sahip olmanızı sağlıyor. Belki inanmayacaksınız ama floAt ile monitörünüzü bile uzaktan kapatabilirsiniz.

floAt olağanüstü gibi görünüyor, değil mi? Ancak bu yazılımın da bazı dezavantajları bulunuyor. Nadir karşılaşmış olsak da, cep telefonunuz bilgisayarın yakınında ve Bluetooth kapsama alanı içerisinde olsa bile, bağlantı kuramadığı olabiliyor. Yazılım çok nadiren kilitleniyor veya bağlantıyı koparıyor. Böyle durumlarda bilgisayarınızı yeniden başlatmak işe yarıyor. Yazılım hakkında verebileceğimiz bir iyi haber var: Hala geliştirilmeye devam ediyor ve düzenli olarak yeni sürümler piyasaya çıkıyor. Her yeni sürümde eskilerdeki hatalar ve açıklar yamanarak yeni özellikler sunuyor. Eğer diğer floAt kullanıcılarıyla iletişim kurmak isterseniz, http://www.mobileagent.info/forums adresindeki forumları ziyaret edebilirsiniz.

Aytun Çelebi
[email protected]

Teknoloji yazarları, teknolojik araçların yakın bir zamanda, birbirleriyle anlaşacaklarına değinmekten vazgeçmiyor. Yazılarda, bir fare tıklamasıyla buzdolabınızdaki yiyecekleri donmaktan kurtaracağınıza, TV kumandasını kullanarak ekmek kızartma makinenizi programlayacağınıza ve PC’nizi bir anahtarlığın ucundaki minik kumanda ile uyku moduna geçirebileceğinize işaret ediliyor.

Gelecekte bir gün, tüm elektronik cihazlarınız kolayca birbirleriyle veri alışverişinde bulunabilecek, ancak o aşama için henüz erken. Bununla birlikte, şu an cep telefonu ve PC’niz kolayca bilgi alışverişinde bulunabilir. Bilgi alışverişi diyerek kast ettiğimiz, adres defteri, dosya veya fotoğraf aktarmak değil; PC’nizden SMS göndermek, PC’nizdeki filmleri cep telefonunuzdan vereceğiniz bir komutla oynatabilmek gibi yeni işlevler. Ayrıca bu işlemler için hiçbir ücret ödemek zorunda değilsiniz!

Cep telefonunuzun işlevleri

Tüm bunları floAt adındaki, etkileyici bir yazılım paketi gerçekleştiriyor. Resmi olarak Sony Ericsson T610 serisi için geliştirilen yazılım, diğer cep telefonlarıyla da çalışabiliyor. FloAt, bir mobil iletişim yazılımı. Basitçe anlatmak gerekirse, PC ve cep telefonunuz arasındaki iletişimi kuruyor. Açık kaynaklı olan bu yazılımı, http://fma.sourceforge.net adresinden edinebilirsiniz. 3,7 MB yer kaplayan kurulum dosyası, bir çevirmeli ağ bağlantısıyla bile kolayca edinilebilir. Sistem gereksinimlerine baktığımızda güçlü bir PC’ye gerek olmadığını görüyoruz. Windows işletim sistemi ve Sony Ericsson T610 cep telefonu yeterli. ‹ki cihaz arasındaki bağlantıyı sağlamak için, bilgisayarınızda Bluetooth, veri aktarım kablosu veya kızılötesi bulunması gerekiyor.

Yazılım her üç yöntemi de kullanarak iletişim kurabiliyor, ancak bizim tavsiyemiz Bluetooth kullanmanız. Çünkü Bluetooth hem daha büyük bir mesafeden bağlantı kurabiliyor hem de kızılötesi gibi cep telefonunu belirli bir pozisyonda sabitlemenize gerek bırakmıyor. Eğer bilgisayarınızda Bluetooth yoksa, bir USB Bluetooth Dongle satın alarak, (yaklaşık fiyatı 30 dolar + KDV) bilgisayarınızı cep telefonunuzla konuşur hale getirebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları