CERN: Nötrinolar şekil değiştirebiliyorlar!

Bilim adamları açıkladı; Nötrinolar ışıktan hızlı gitmeyebilir ancak şekil değiştirebiliyorlar!

Nötrinolar şekil değişiyor!

Dört yıl önce CERN'in ortaya attığı iddia bilim camiasında bir şok etkisi yaratmıştı. Deney sırasında CERN bilim adamları ışık hızından daha hızlı olabilecek parçacık olan nötrinoları keşfettiklerini açıklamışlardı. Ancak daha sonra bu durumun bir hata olduğu ve test ekipmanlarındaki aksaklık nedeniyle bu sonuca varıldığı ortaya çıkmıştı.

Bilim adamları en sonunda deneyin nihai hedefine ulaştılar ki bu da nötrinoların bir tipten diğerine dönüşebilmesiydi (diğer adıyla "Salınım Projesi" ve OPERA deneyi diye adlandırılıyordu).

2008 ile 2012 yılları arasında araştırmacılar bir müon parçacığına hedef almayı başardılar. Bu deney 730 kilometre uzaklıktaki CERN Cenevre, İsviçre ve İtalya Gran Sasso laboratuarları arasındaydı.

Sonunda bilim adamları bu parçacığı biçim değiştirmiş olarak "tau" şeklinde karşı tarafta buldular. Ekip böylece deney sonucunda beşinci örneği "tau" nötrinoyu ortaya çıkardı. Bu da Einstein'ın görelilik kuramının bozulmadığını, keşfin hala parçacık fiziğinde önemli bir adım olduğunu ortaya koydu.

Okuyucu Yorumları