Çernobil artık temiz enerji üretecek...

Yıllar önce Dünyanın en büyük felaketlerinden birine sahne olan Çernobil, yeni projeyle birlikte insanlık için faydalı bir bölge haline dönüşebilir!

Bir kez daha Çernobil'e dönüş!

Ukrayna hükümetinin yeni önerisi, Dünya'nın en büyük nükleer felaketinin çevresindeki araziyi 60 kilometrekarelik bir yenilenebilir güneş enerjisi parkına çevirmek üzerine kurulmuş durumda. The Guardian'ın söylediğine göre Ukrayna, kullanılmayan ve tehlikeli derecede radyoaktif olan bu bölgeyi yaklaşık olarak 1400MW enerji yaratabilecek bir enerji üretim merkezine çevirmek için kaynak aramakta. Bu enerji de, eğer kaza yaşanmamış olsaydı nükleer reaktörün üreteceği enerjinin üçte birine denk gelmekte.

Karşılaştırma için belirtmek gerekirse Longyangxia Dam Güneş Parkı yaklaşık olarak 23 kilometrekarelik bir alanda yer almakta ve 850MW kapasitesine sahip. Işık hücreleri yerine güneşin ısı enerjisini kullanan Ivanpah Güneş Enerjisi Tesisi 14 kilometrekarelik bir alana kurulmuş durumda ve 392MW enerji kapasitesine sahip.

Projenin avantajları arasında, 1000 kilometrekarelik çorak arazinin içerisindeki alanın ucuz ve bol olması yer alıyor. Ayrıca söylenenlere göre bu bölge, bol miktarda güneş ışığı almakta ve Çernobil tesisinden kalan enerji alt yapısının büyük bir kısmı halen çalışabilir durumda. Diğer taraftan ise öneri, yaşanamaz olarak belirtilen bu bölgede güneş panellerinin nasıl kurulacağını ve bakım yapılacağını açıklamıyor.

Ancak ne olursa olsun, büyük bir banka, çekimser olarak da olsa projeye imza atmış durumda. Orijinal projenin çevresindeki 500 milyon dolarlık koruma binasını da yapan European Bank for Reconstruction and Development sözcüsünün söylediğine göre banka, "uygun yatırım önerileri olduğu ve çevresel sorunlar ve riskler bankanın beğeneceği şekilde çözülebilirse katılmayı düşünebilir."

Okuyucu Yorumları