Cherrypal: Geleceğin PC'sine giden ilk adım

Sadece ADSL modem büyüklüğünde ve fiyatı 250 Dolar... Daha da önemlisi, güncel PC'lerden çok farklı...

Modem büyüklüğünde PC

Cherrypal isimli bir bilgisayar üreticisinin duyurduğu yeni bilgisayarın fiyatı sadece 250 Dolar ve boyutları nerdeyse bir ADSL modem kadar.

Cihazın özelikleri ise çok ilginç. Cihaz 400 MHz Freescale MPC5121e mobileGT üç çekirdekli bir işlemci ile çalışıyor. Fakat bu çekirdek teknolojisini Intel ya da AMD ile kıyaslamayın çünkü bu işlemci aslında günümüz otomobillerinde kullanılan üst düzey navigasyon sistemleri için geliştirilen işlemciler ve çok da güçlü oldukları söylenemez.

Bunun dışında sistem 256 MB DDR2 belleğe sahip; sadece 4 GB depolama alanı sunan NAND flash disk üzerine kurulu Linux işletim sistemi ile birlikte geliyor. Ek olarak 802.11 b/g Wi-Fi, 2 USB port, Ethernet, VGA çıkışı ve ses çıkışları da bu küçük cihazın üzerine yerleştirilmiş durumda.

Bu küçük sistem ne işe yarayacak?

Bu küçük sistem ne işe yarayacak?

Cihaz boyutları ile çok ilgi çekici görünse de, elbette özellikleri ile standart bir masaüstü PC'ye rakip olacak kapasitede değil. En basit güncel programı çalıştırırken bile zorlanacağı tartışılmaz bir gerçek; çünkü donanımsal özellikleri çok kısıtlı. 4 GB flash disk çok az depolama alanı sağlıyor. Ama şirket, bu sorunu kullanıcılara web üzerinden 50 GB alan vererek çözme yolunu seçmiş.

İşte, Cherrypal'in sırrı da bu noktada ortaya çıkıyor: "Cloud Computer" terimini hiç duydunuz mu bilmiyoruz, ama bu terim geleceğin bilgisayar dünyasına şekil vermeye aday. Cloud Computer adı verilen bilgisayarlar, neredeyse tüm uygulama ve verileri online ortamda depolamak üzerine kurulu. Yani her şeyi yerel disk ya da bellek üzerinde saklama devri yavaş yavaş ortadan kalkabilir. İşte, Cherrypal'in yapmak istediği de bu koşullara uygun bir sistem geliştirmek, ek olarak herkese 50 GB online depolama alanı sunmak. Belki şirket ilk adım olan bu sistemle çok büyük başarı elde edemeyebilir, ama ilgi beklendiği gibi "Cloud Computer" alanına yönelirse, diğer şirketlerden birkaç adım önde olacağı kesin gibi görünüyor...

Küçük bir de not: Cherrypal'in sistemi sadece 2 Watt enerji tüketiyor ve Ağustos ayı başında satışa sunulacak...

Okuyucu Yorumları