CHIP Online cep telefonu pillerini test etti

CHIP Online test etti: Ceplerde işlevler artıyor, ekranlar dokunmatik oluyor. Peki ya pil ömürleri?

Pil ömürleri yarışıyor

Yeni özellikler, dokunmatik ekranlar derken cep telefonlarımız her geçen gün daha fazla enerji tüketmeye başladı. Peki ya pil ömürleri? Kimi zaman eklenen bu yeni özellikler telefonu ikide bir şarja takmak zorunda olduğunuz, bir çeşit duvara bağlı telefon haline sokabiliyor.

Dokunmatik ekranlar günümüzün modası. Her gün yeni bir dokunmatik ekranlı telefon karşımıza çıkıyor. Ama kimi üreticiler bu yeni dokunmatik ekranların enerji tüketimlerini hesaba katmayı unutuyor ve telefonların pil ömrü bir iki gün ile sınırlanıyor. Bu yüzden çoğu standart ekranlı telefon, eş özellikli dokunmatik kardeşlerine oranla daha uzun dayanıyor.


Günümüzün cep telefonları tam bir pil canavarlarıYenilikler
Kimi üreticiler bu sorunun farkında. Samsung enerji sorununu hem daha parlak ve güzel görüntü sağlayan, hem de daha az enerji tüketen AMOLED ekran teknolojisi ile çözmeye çalışıyor. HTC ise Windows Mobile işletim sistemine sahip güncel telefonlarını çok daha güçlü pillerle donatıyor.

Fotoğraf galerimizde ve ilerleyen sayfalarımızda hem dokunmatik ekranlı, hem de standart ekranlı telefonların en dayanıklılarını sizlere tanıtmaya çalışacağız. Gelin şimdi bu uzun soluklu telefonların listesi göz atalım.

Dokunmatik ekranlı uzun mesafe koşucuları

Dokunmatik ekranlı uzun mesafe koşucuları
Samsung i780 tam çok konuşan işadamlarına göre

Bu telefonlar dokunmatik ekranla uzun pil ömrünün aynı telefonda olabileceğini kanıtlıyorlar.

Samsung SGH-i780
Samsung i780 birinci sınıf bir iş telefonu. Dokunmatik ekranı ve tuş takımı sayesinde kullanımı çok kolay. Özellikle QWERTY klavyesi metin girişini çok kolaylaştırıyor. Bunun yanında ofis işlevleri, GPS ve HSDPA özellikleri i780'in diğer artıları. Konuşma süresi ise 6 saat. Sanki bu yetmezmiş gibi Samsung telefonun kutu içeriğine bir de yedek pil eklemiş.

Samsung i780 tam çok konuşan işadamlarına göre


Samsung SGH-i900 OmniaGenel anlamda Omnia'nın mükemmel bir telefon olduğunu söylemek zor: Düşük performanslı işlemcisi ve zor tepki veren ekranı kullanıcılardan gelen şikâyetlere birkaç örnek. Ama konu pil ömrü olunca Omnia gerçek bir şampiyon: Yaklaşık 5 saatlik konuşma süresi Omnia'yı listemizde ikinci sıraya getiriyor.


Samsung i780 tam çok konuşan işadamlarına göre


HTC Tytn IIHTC'nin oldukça işlevli telefonlarında Tytn II'nin Samsung'un Omnia'sından geri kalır hiçbir yanı yok. Hatta fazla olarak tam bir tuş takımı da var. Pil ömrü ise Omnia'nın biraz gerisinde: 4,5 saat. Ama bu çoğu işadamının ihtiyaçlarını hayli hayli karşılayacak bir değer.

Samsung i780 tam çok konuşan işadamlarına göreNokia 5800 XpressMusic
Bugünlerde en iyi telefon listelerinin çoğunun başında Nokia 5800 XM var. 5800 XM'in pil performansı da oldukça yüksek ve listemizde dördüncü sırada. Yani sadece çok işlevli olmakla kalmıyor, bunları uzun süre yapabiliyor da. 4 saat 22 dakikalık görüşme süresi müzik hastalarına yeterince doyuracak cinsten. Tabi sürekli müzik dinleyen ve dokunmatik ekranla oynayan bir kullanıcı iseniz bu değere ulaşamayacağınızı söylemek isteriz.

Samsung i780 tam çok konuşan işadamlarına göreApple iPhone 3G 16GB
Listemizin beşinci sırasında ise Apple'ın iPhone 3G'si var. Hala cep telefonu tutkunlarının gördüklerinde nefeslerini kesen telefon 4 saat 4 dakika kesintisiz telefon görüşmesine olanak tanıyor. Gelecek nesil iPhone'larda daha gelişmiş özelliklere yer vereceğini söyleyen Apple'ın pil ömrü için fazla bir şey yapmasına gerek yok.

Dokunmatik cepler: Karşılaştırmalı test tablosu

Dokunmatik cepler: Karşılaştırmalı test tablosu

Dokunmatik cepler: Karşılaştırmalı test tablosu

Peki ya dokunmatik ekranlı olmayanlar...

Peki ya dokunmatik ekranlı olmayanlar...
Nokia E61i hala en uzun pil ömrüne sahip iş telefonu

Dokunmatik ekranı olmayan telefonlar, günlük işlerinizde dokunmatik arkadaşlarından daha uzun süre dayanıyorlar. İşte günlük bütün yükünüzü taşıyabilecek telefonlar.

Nokia E61i
Belki en yeni model değil ama Nokia E61i hala iş hayatınızda sizin bütün ihtiyaçlarınızı görebilecek bir telefon. Tabi kablosuz ağ, GPS ve kolay kullanımı sayesinde diğer kullanıcıların da beğenisini kazanmış bir model. Bir önceki sürümü E61'den farkı ise sadece adındaki "i" değil, iki megapiksellik kamerası. Pili ise oldukça dayanıklı. Uzun süre kullanım sağlayan pil gerektiğinde 5 saat 55 dakika kesintisiz görüşme yapmanızı sağlıyor.

Nokia E61i hala en uzun pil ömrüne sahip iş telefonu
Nokia 6650
Son dönemde Nokia kapaklı telefonlara pek önem vermiyordu. Ama 2008'in sonunda piyasaya çıkan 6650, hem ileri işlevleri hem de uygun fiyatı kapaklı bir telefonda birleştiren bir model oldu. Tabi ki 6650 tam anlamıyla mükemmel değil: Yavaş kalan internet tarayıcısı ve küçük ekranı bazen canınızı sıkabiliyor. Ama konuşma süresi telefonun bu eksikliğini kapatıyor: 5 saat 45 dakika.

Nokia E61i hala en uzun pil ömrüne sahip iş telefonu

Samsung innov8 i8510
Geçtiğimiz Ekim ayında piyasaya çıktığında listeleri altüst eden ve zirveye yerleşen Samsung innov8 i8510 bu listemizin üçüncüsü. Telefon bir çoklu ortam telefonu için oldukça uzun sayılabilecek bir konuşma süresine sahip: 5 saat 26 dakika.

Nokia E61i hala en uzun pil ömrüne sahip iş telefonu

HP iPAQ 614 Business Navigator
Samsung i780'de olduğu gibi HP iPAQ 614 de Windows Mobile işletim sistemine sahip. Bu sayede gelişmiş ofis işlevlerinden ve düzenli bir rehberden faydalanabiliyorsunuz. iPAQ 614'ün zayıflığı ise kamerası ve HSDPA hızı. Ama bizim bu makalemizdeki ölçütümüz olan pil ömrü açısından oldukça iyi: 4 saat 59 dakika.

Nokia E61i hala en uzun pil ömrüne sahip iş telefonuSamsung SGH-F300
İlk bakışta standart, hatta biraz çirkin bir telefon gibi gözüken SGH-F300 aslında Samsung'un en yeni konseptlerinden. SGH-F300'ün önünde sadece telefon tuşları ve bir küçük ekran var. Arka tarafta ise müzik ve video için özel büyük bir ekran mevcut. Aslında Samsung günümüz telefonlarındaki müzik ve telefon işlevlerini birbirinden ayırmış ama bunları yine aynı kasanın içine sığdırmış. Eğer özel kılıfını ve bunun içindeki özel ek pilini kullanırsanız 4 saat 52 dakika gibi oldukça uzun bir konuşma süresine ulaşabiliyorsunuz. Bu ek pil olmadan ise konuşma süreniz iki saatle sınırlanıyor.

Normal ekranlı cepler:Karşılaştırmalı Test tablosu

Normal ekranlı cepler:Karşılaştırmalı Test tablosu

Normal ekranlı cepler:Karşılaştırmalı Test tablosu

Okuyucu Yorumları