CHIP Online'dan internet yayıncılığı rehberi

Web sayfaları hazırlamak ve içeriğinizi dünya ile paylaşmak için ihtiyacınız olan tüm araçlar...

Kim korkar internetten!

KompoZer
Benzer şekilde ücretsiz HTML editörü KompoZer, Mozilla motorunu temel alıyor ve tam bir dizi eklentiyle genişletilebiliyor. Yazılımın içinde tasarımcıların işini kolaylaştırmak için metinler, görüntüler ve tabloları hızla kendini HTML sayfanızda bir araya getirebileceğiniz bir grafik arabirimi yer alıyor. HTML profesyonelleri için anasayfanın programlanmasına yönelik bir kod mevcut. Ama burada da her bir değişikliği doğrudan web sitenizde izleyebilirsiniz.

PRATİK: KompoZer anasayfanızı online yerleştirmek bir FTP dosya yöneticisiyle geliyor. Yani FileZilla gibi ek bir FTP istemcisinin kurulumuna ihtiyaç duymuyor.

Download: KompoZer

HTML Editor Phase 5
"Phase 5" gayet kullanışlı bir web editörü. Çok düzenli yapılandırılmış olmasına rağmen hiçbir işlev eksik değil. Ticari yazılım ile karşılaştırıldığında program gayet yeterli: Kullanıcı kılavuzu başka uygulamalardan daha anlamlı. Dahili bir görüntü izleme modu, entegre edilmiş tarayıcı gibi özelliklere sahip.

Download: HTML Editor Phase 5

Eclipse IDE PHP Development Tools
İddialı PHP hizmetlerini bile kolaylıkla gerçekleştirebileceğiniz güçlü yazılım "Eclipse IDE - PHP Development Tools" bir adım ileri gitmiş. Öncelikle Java uygulamaları için tasarlanmış. Open-Source yapısı ve birçok eklentisi sayesinde desteklenen dillerin kapsamı bir hayli genişletilmiş. Bu özel Eclipse IDE'de programlama çevresi PHP temelli web hizmetlerinin gelişimi için e işlevlerle genişletilmiş.

Download: Eclipse IDE PHP Development Tools

Web 2.0 özellikleri

Web 2.0 özellikleri

Web 2.0 herkeslerin dilinde. Hemen hiçbir web sayfası bu gelişime adapte olmaya çalışmıyor. En iyi ücretsiz araçlar sayesinde bir forum, blog ve Wiki sahibi nasıl olacağınızı burada gösteriyoruz.

WordPress WordPress kolaylıkla aşina olacağınız, düzenli blog yayınlamanıza yarayan birinci sınıf ücretsiz bir yazılım. Wordpress aracılığıyla kendi internet blog'unuz yalnızca bir fare tıklaması ya da birkaç klavye girişi uzaklıkta. Açık kaynaklı yazılım PHP'yi temel alıyor ve önceden bir sunucu üzerinde yüklenmiş olmak zorunda.

Download: WordPress

phpBB
phpBB ile web sayfanıza forum ekleyebiliyorsunuz. Ücretsiz araç PHP'de yazılmış ve bu yüzden 4.4.3 sürümünden itibaren PHP'ye gerek duyuyor. Devamında bir SQL veritabanı bulunuyor. Desteklenen yazılımlar arasında MySQL, PstgreSQL, MS SQL Server ve Firebird bulunuyor. Forum istenildiği gibi uyarlanabiliyor ve böylelikle mükemmel bir biçimde internet sayfasına bağlantılandırılıyor. Geliştiriciler özellikle performans ve telif hakkını göz önünde bulunduruyor. Bu yüzden phpBB görece daha büyük forumlar için de uygun. Üstelik yeni modifikasyonlar üzerinde de çalışıyor. Bunlarla forumunuza yeni işlevler entegre edebilir veya yeni bir görünüş ekleyebilirsiniz.

Download: phpBB

MediaWiki
Online Wiki'ler artık çok moda. Nihayet Wikipedia ve Co. yoluyla yapay sözlükler internette çok sık kullanılıyor. Wiki'lere yazanlar, bilgi katkılarıyla etkin içerik oluşturuyor. Böylelikle kullanıcı bilgisini kullanıma sunmak için uyarılıyor ve yalnızca edilgen bir tüketici olmakla kalınmıyor. Doğal olarak bir online sözlük kullanım olanakları bakımından çok fazla avantaj sağlıyor. Komple PHP'de yazılmış MediaWiki Open- Source ve online dokümantasyon sayesinde basitçe kurulabiliyor ve düzenlenebiliyor.

Download: MediaWiki

Kılavuzlar

Kılavuzlar

Bir web sayfası oluşturmak bir büyü sanatı değildir. HTML, CSS, PHP ve Co. ile çalışmak için gerekli bilgiyi buradan bulabilirsiniz.

SelfHTML
Tüm anasayfa acemileri için SelfHTML çokca tavsiye ediliyor. Yaklaşık 1.000 sayfayı kapsayan yapıta artık HTML, DHTML, XHTML, CSS, CGI, PHP, XML, Perl ve JavaScript'e dair referanslar da dâhil. Web sitesi olarak yapılandırılan kaynak, HTML için öğrenim kursu olarak kullanılabiliyor. Disiplin kavramları anlaşılır bir biçimde açıklanıyor ve sıkça örneklere yer veriliyor. Bir web sayfasının nasıl yapılandırıldığını adım adım herkes kendi kendine öğrenebiliyor. Grafik biçimlendirme için ipuçları bile tam.

Download: SelfHTML

SelfPHP
PHP betikleriyle (script) sayfanıza sürükleyici hareket vermek istiyorsanız, SelfPHP popüler ve hatırı sayılır bir başvuru kaynağı. Yazılımda PHP 4/5 komut referansları etraflıca açıklanıyor ve birçok basit örnekle anlamlandırılıyor. Web sitesi olarak yapılandırılmış kaynak birincil olarak PHP öğrenim kursu olarak da kullanılıyor. Güncel sürümde 23 kategoride yaklaşık 600 komut bulunuyor.

Download: SelfPHP

İçerik yönetim sistemleri

İçerik yönetim sistemleri

Bir web sayfasını kotarmanın basit ve rahat bir yolu da Content Management System'dan geçiyor. Paket yazılım, içerik ve yeni başlayanlar için kullanıcılara hızla hitap edecek bir bütün sunuyor.

Joomla
Açık kaynak kodlu programla basitçe web sayfaları, online satış ve daha birçok internet hizmeti oluşturabilirsiniz. Proje birkaç yıl önce ana proje Mambo'dan ayrıldı ve şimdi özgün olarak geliştiriliyor. Joomla sayesinde web sayfaları basitçe yönetilebiliyor ve değiştirilebiliyor. Alet tarayıcıda yürütüldüğü için, önce bir sunucu üzerine yüklemelisiniz. Bu sırada önemli olan yazılımın MySQL, PHP ve Apache- Server olmaksızın hiçbir işlem çalıştıramaması.

Download: Joomla

BuddyW
Bu grafik HTML editörü web sayfası oluşturmayı tümüyle basitleştiriyor: 400 tasarım örneği, 1.000 metin yapıtaşı, bir İçerik yönetim sistemleri ile program hem yeni başlayanlar hem de profesyoneller için ilginç. BuddyW Add-On'lar üzerinden genişletilebiliyor. Genişletmelerin şimdiden edinilebilir bir seçeneğini üretici anasayfasından bulabilirsiniz. Bunlar örneğin bir online dükkanın veya bir ziyaretçi kitabının oluşturulmasını olanaklı kılıyor. Ekranın sağ alt köşesindeki küçük bir program asistanı, programın tüm önemli işlevlerine erişebilirsiniz.

Download: BuddyW

Typo3
Typo3 kapsamlı dinamik web sayfaları için PHP destekli bir açık kaynak çözümü. Typo3'ü yerleştirmek için biraz iş görmek ve zamandan yatırımda bulunmak gerekiyor. Böylece yerleştirmek için konfigürasyon dili TypoScript'e hakim olmak zorundasınız. Typo3'ü kullanabilmek için, ayrıca üzerinde PHP ve de MySQL'un kurulu olduğu Apache HTTP Server gibi PHP ehli bir sunucu sahibi olmak zorundasınız. Typo3 Extentions aracılığıyla genişletilebiliyor. Böylece daha fazla külfete katlanmaksızın dükkan sistemleri, forum'lar, Newsletter ve daha da fazlasını yerleştirebiliyorsunuz.

Download: Typo3

Okuyucu Yorumları