CHIP Online'dan Web TV kayıt yöntemleri!

Televizyon olmadan tüm TV kanallarını izleyin, kaydedin, düzenleyin. İşte yapmanız gerekenler...

PC'de televizyon keyfi

Mahmut Karslıoğlu
Bilgisayar kullanıcıları arasında TV'ye rağbet giderek azalıyor. Çünkü bilgisayar üzerinden yayınları izlemek çok daha kolay. Bugün birçok yayın şirketi içeriklerini isteğe bağlı olarak medya kütüphanelerinde ya da Video podcast olarak internet üzerinden sunuyor.

Ayrıca YouTube sayesinde MTV'nin sunduğundan çok daha fazla video klibi de izlemeniz mümkün. Üstelik cep telefonu melodisi reklamlarına boğulmak zorunda da kalmıyorsunuz. Kayıt işlevinin olmaması ise bir eksiklik sayılabilir.

Bu yazıda bahsi geçen araçlar ile PC'nizi bir televizyona dönüştürebilir ve hatta en güncel televizyon programlarını kaydetmek için PC'nizi programlayabilirsiniz. Bunun en iyi yönü, sadece indirme, düzenleme ve arşivleme ile ilgili yazılımları kullanacağınız için ekstra bir donanıma da ihtiyaç duymayacaksınız!

Download: İlgi çekici portal'lar

Download: İlgi çekici portal'lar

İnternette istediğiniz kadar heyecanlı videolar ve çekici klipler bulabilirsiniz. Bunların birçoğu YouTube üzerinde yer alsa da, aslında farklı siteler ve portallar üzerinden çeşitli araçlar ile tüm bir akşam boyunca eğlenmenize yardımcı olacak daha birçok içeriğe de ulaşabilirsiniz.

Bu yazıda en iyi yayınları yapan kanallara nasıl ulaşacağınızı ve bunları bilgisayarınıza nasıl kaydedeceğinizi bulabilirsiniz.

Klipleri İndirmek
YouTube şu an en büyük video portalı, ancak en iyisi değil. Dosyayı doğrudan indirme bağlantısı gibi yararlı işlevlere ne yazık ki sahip değil. Tabii ki eğer Firefox kullanıyorsanız bu özelliği kendiniz ekleyebilirsiniz. Gezgini video uyumlu yapmak için Greasemonkey eklentisi size yeterli olacaktır. Kurulumu diğer eklentilerden farklı değil ve içerdiği güçlü araç ile daha fazla araç eklemenize ve web sitelerini amacınıza uygun olarak optimize etmenize yardımcı oluyor.

www.userscripts. org adresinde bulacağınız küçük kodları "Install this Script" yardımı ile ekleyebilirsiniz. İsterseniz en iyi YouTube eklentilerine kısaca bir göz atalım:

Youtube Blackout size klipleri izlemeniz için daha şık bir yöntem sunuyor. Klipleri web sitesi içinden izlemek istemiyorsanız eklentiyi kurduğunuzda her videoya eklenecek olan "Blackout" bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Video arkası yarı geçirgen olan yeni bir açılır pencerede yer alacaktır. Benzer videolar gibi diğer bölümler belli belirsiz görüneceği için dikkatinizi dağıtmayacaktır.

YouTube Simplifier, her videonun altına bir bağlantı ekleyerek bu videoyu Flash biçiminde bilgisayarınıza indirmenize yardımcı oluyor. Küçük bir dezavantaj: İndirmenin ardından .FLV uzantısını elle kendiniz eklemelisiniz. Aksi takdirde Windows videoyu tanımayacağı için oynatmayacaktır. Bu şekilde artık videoları PC'nize indirebilirsiniz. İndirdiğiniz videoları nasıl arşivleyebileceğinizi yazının son bölümünde bulabilirsiniz.

Televizyon yayınları

Televizyon yayınları

TV desteği olan bir ekran kartı ya da DVB-T usb belleklerin yerini almaya başlayan uydu yayınlarını canlı yayınlayan en popüler sitelerden wwiTV, 2.800'den fazla popüler kanalı bilgisayarınıza getiriyor. 1 Mbit hızında bir bağlantı bunun için rahatlıkla yeterli oluyor. www.wwitv.com adresinden ulaşabileceğiniz web sitesinde kanallar sol bölümde ülkelere göre sağ bölümde ise türlerine göre sınıflandırılmış durumda. Tek yapmanız gereken seçmek.

Tabii ki sınırlı bağlantıya sahip olanların bu servisen yararlanırken hızla kotalarını tüketeceklerini de unutmamaları gerekiyor. Herhangi bir kanalı seyretmek için kategori ya da ülkeyi seçtiğinizde kanalın yanındaki hızı belirten yeşil bağlantıya tıklamanız yeterli olacaktır. Kanal varsayılan medya oynatıcınız ile kısa bir sure sonra açılır. Kalite yayını yapan kanalın sunduğu hıza göre değişiklik gösterebilir.

Yayınları kaydetmek için

Yayınları kaydetmek için

Bilgisayardan televizyon seyretmek o kadar pratik ki, PC'nize bir video kaydedici bağlamanıza bile çoğu sefer gerek kalmıyor. Çünkü kaydetme işlevini eklemek için çok fazla bir işleme gerek olmuyor.

AVI dosyaları oluşturan bir ekran yakalama aracı olan CamStudio bu iş için biçilmiş kaftan. Bilgisayarınıza indirip kurduğunuzda kayıt sırasında size büyük fayda sağlayacağına emin olabilirsiniz. CamStudio kendi codec'lerine sahip olsa da en iyi sonucu almak için ffdshow video codec'ini kullanmanızı tavsiye ederiz.

Codec'ler konusunu en kolay yoldan halletmek istiyorsanız CHIP Download sitesinden çekebileceğiniz K-lite Codec Pack'i kullanabilirsiniz.

Codec'lerin kurulumdan sonra tümünü CamStudio içinde Options / Video Options / Compressor altında bulabilirsiniz. Buradan sıkıştırmanın kalitesini 100 olarak ayarlayın. Daha profesyonel müdahalede bulunmak istiyorsanız kayıt üzerinde ince ayar için Configure seçeneğini kullanabilirsiniz. Şimdi www. wwiTV.com sitesini açın bir kanal seçin ve en iyi sonuç için orjianal boyutunda seyretmeye başlayın. CamStudio içinde Region seçeneğini seçip Record tuşuna basın. Fare simgesi artı şekline dönüşecektir. Tam oynayan kanal üzerinde bir dikdörtgen çizin. Ardından kayıt başlayacaktır. Unutmayın, web sayfasını bu sırada oynatmamanız gerekiyor. Çünkü yazılım sadece belirttiğiniz alanın kaydını yapacaktır.

Kayıtları izlemek CamStudio her zaman kaydın ardından oynatma işlemine geçecektir. Ancak her video biçimini oynatamayabilir. Bu durumda tam bir klasik olan VLC Media Player yardımınıza koşacaktır. Zamanlama: Dizileri kaçırmayın

Evde olmadığınız zaman "Avrupa Yakası"nı kaydetmek için birkaç programdan oluşan özel bir paket kullanabilirsiniz. Bir kere kurduktan sonra artık hangi dizi ne zaman başlıyordu diye düşünmeniz gerek kalmıyor, istediğinizi kaydetmek için ayarlamayı kolayca yapabiliyorsunuz.

Bunun için şu yazılımlara ihtiyacınız olacak: Zamanlama için Z-Cron, Senkey isimli küçük bir araç ve CamStudio yazılımını başlatmak için bir batch dosya. Şimdi her yazılımı nasıl ayarlayabileceğimize tek tek bakalım. İlk ayarın biraz hüner istediğini söyleyebiliriz. Ancak ondan sonrası için sadece başlama ve bitiş zamanını girmek yeterli.

Kaydediciyi Ayarlamak (1/2)

Kaydediciyi Ayarlamak (1/2)

Yazının devamında ekleyeceğimiz batch dosyaların çalışması için Sendkey aracına ihtiyacımız olacak.

Kurulumu çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken paket içinde yer alan sendkey.exe dosyasını C:\Windows\System32\ klasörü altına kopyalamak. CamStudio yazılımını Batch dosya ile başlattığınızda kayıt işlevini otomatik olarak başlayacaktır. Bu batch dosyayı da paket içinde bulabilirsiniz. İsterseniz Notepad ile bu dosyayı kendiniz de oluşturabilirsiniz. Önce "Kaydıbaşlat. bat" ismindebir metin dosyası oluşturun ve aşağıdaki kodu içine yazın:

start Recorder.exe
Sendkey *5000
Sendkey 8

Bu şekilde CamStudio çalışacak 8 tuşuna basılacak ve 5 saniye beklenecek.

Şimdi CamStudio'yu kayda bu şekilde başlayacak gibi ayarlamamız gerekiyor. Batch dosyasını c:/Program Files/CamStudio klasörü altına kopyalayın. Kaydıdurdur.bat dosyasını da buraya ekleyin.

Kaydıdurdur.bat dosyasının içerisinde

Sendkey 9

yazmanız da yeterli olacaktır. Video kaydedici için zamanlayıcı görevini ise Z-Cron üstlenecek. Önce Job üzerine tıklayın. Burada Avrupa Yakası gibi örnek bir isim verin. Ardından "execute job" seçeneğini etkinleştirin.

Şimdi Batch dosyasını Z-Cron içine yüklemek gerekiyor. Bunu Programs / ... aracılığıyla yapabilirsiniz. Kaydıbaşlat. bat dosyasını seçmeniz yeterli.

Not: BAT dosyasını görmek için tüm dosyaları görüntüle seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Şimdi Time planning / Time plan yardımı ile başlangıç zamanını seçin.

Kaydediciyi Ayarlamak (2/2)

Kaydediciyi Ayarlamak (2/2)

Örneğin 20.00'de başlayacak dizi için zamanı 19.55 olarak ayarlamak en doğrusu olacaktır. Çünkü yazılımın bir başlangıç süresine ihtiyacı olacaktır. Dizi Çarşamba günleri olduğu için Weekday altından Wendesdayi seçip ayarları kaydedin. Dizi bittikten sonra CamStudio'yu durdurmak için yeni bir Job daha tanımlayın ve buna kaydı durdur ismini verebilirsiniz. Yukarda anlatıldığı gibi "Kaydıdurdur. bat" dosyasını da Z-Cron içinden yükleyin ve dizinin sonunu kaçırmamak için eğer diskte yeriniz varsa bir yarım saat fazladan ekleyin. Ne de olsa program akışı ülkemizde çok tutarlı değil. Dosyayı tekrar kaydedin ve görevin çalışıp çalışmadığını denemek için bir test sürüşü yapın.

Başlatmak için Avrupa Yakası üzerine sağ tuş ile tıklayıp Start seçeneğini seçin. Bu işlemin CamStudio'yu başlatması gerekir. Şimdi www.wwitv.com web sayfasını açın, seyretmek istediğiniz kanalı seçin ve video penceresini ekranın sol üst köşesine fare ile taşıyın. Daha sonra bu alanı CamStudio'nun kayıt yapacağı alan olarak belirleyeceğiz. Bu yüzden üstünün kapanmaması gerekiyor. Wwitv, yayını varsayılan medya oynatıcınız ile açacağı için bunu sürekli üstte olacak şekilde ayarlamanız en doğrusu olacaktır.

Örneğin Media Player Classic için bunu View / On Top / Always seçeneği ile sağlayabilirsiniz. Şimdi son olarak CamStudio ekran yakalama aygıtı için gerekli son ayarları yapmamız gerekiyor. Options / Keyboard Shortcuts altından 8 tuşunu Record/ Pause Key ve 9 tuşunu da Stop Key olarak tanımlayın. Geri kalan kısayolları [F1] ile [F4] arasındaki tuşlara atamak en iyi seçenek olacaktır.

Şimdi CamStudio'nun kaydedeceği alanı tanımlamamız gerekiyor. Bu işlem için Region / Fixed Region seçeneğini işaretleyin. Fixed Top-Left Corner seçeneğini etkinleştirin. Select seçeneği ve ardından açılacak ölçme aracı ile ekran ölçüsünü belirleyin. Son olarak Drag corners to Pan seçeneğini de işaretleyin ve onaylayın.

Kaydediciyi test etmek

Artık her şeyin işlediğine eminsiniz. Artık CamStudio'yu kapatın, yayın ilerlemeye devam ederken Z-Cron içindeki Avrupa Yakası görevine sağ tuş ile tıklayarak çalıştırın. Kısa bir süre içinde kaydın başlaması gerekiyor. Kaydı "Kaydıdurdur.bat" ile durdurup dosyayı masaüstünüze kaydedin.

Kaydedilen videoları düzenleme

Kaydedilen videoları düzenleme

Videoları işlemek. Reklâmlar gerçekten sinir bozucudur. Ayrıca yayının başında bıraktığınız fazladan pay da oldukça gereksizdir. VirtualDub isimli tamamen ücretsiz dağıtılan araç bu gereksiz parçalardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bu şekilde disk alanından da tasarruf etmiş olursunuz.

Şimdi ilk olarak videoyu sürükle bırak yöntemi ile VirtualDub penceresinin içine taşıyın. Edit / Set selection start ile kesmek istediğiniz yerin başlangıç noktasını, Set selection end ile de son noktasını işaretleyin. [Del] tuşuna bastığınızda reklam araları ya da gereksiz başlangıç ve bitiş fazlalıkları çöp kutusuna gönderilecektir. İşlemi silmek istediğiniz her aralık için tekrar edebilirsiniz.

Ardından Video / Filters / Add aracılığı ile film üzerinde ince ayar yapabilir, parlaklık ve kontrast değerleri ile oynayabilir ya da üzerine kendi logonuzu yerleştirebilirsiniz.

İpucu: www.neuron2.net sitesinde çok daha fazla filtre eklentisine ulaşabilir ve bunları VirtualDub içine Video / Filters / Add / Load seçeneği yardımı ile ekleyebilirsiniz. Yaptığınız değişiklikler OK tuşuna tıkladıktan sonra sağ taraftaki ön izleme penceresi içinde görünür olacaktır.

Bunları uygulayıp uygulamamak artık tamamen size kalmış. Eğer herhangi bir filtre uygulamadıysanız Video / Direct Stream Copy seçeneği ile videonuzu doğrudan kaydedebilirsiniz. Bu durumda kendinizi karmaşık bir dönüştürme işleminden kurtarmış olursunuz. Ancak eğer resim kalitesini düzenlediyseniz Video / Full processing mode seçeneğinin seçilmesi gerekiyor.

Son olarak File / Save as AVI seçeneği ile videonuzu kaydedebilirsiniz.

Video Avi biçiminde daha iyi görünecek ve bu şekli ile istediğiniz yerde istediğiniz kadar tekrar izleyebilirsiniz.

Videoları Arşivlemek

Videoları Arşivlemek

Zaman içinde video koleksiyonunuz bir hayli kabarabilir. http://imdbgrab.info adresinden indirebileceğiniz IMDBGrab aracı sizi aynı şeyleri tekrar tekrar indirmekten koruyacağı gibi her şeyi elinizin altında tutmanıza da yardımcı olacaktır. Ücretsiz olan bu yazılım, filmler ile ilgili her tür bilgiyi popüler film veritabanı olan IMDB'den alıyor.

IMDBGrab filmler ile ilgili tüm bilgileri bir tablo şeklinde size sunuyor. Film ile ilgili teknik bilgileri ise doğrudan dosyadan alıyor. Ayrıca isterseniz tüm içeriği bir Excel tablosu olarak da kaydedebiliyor. Kolay ulaşım için arama işlevini ve filmin orijinalini satın almak isteyenler için Amazon'a doğrudan bir bağlantı da sunuyor. Tesadüfi bir film seçme özelliği ise ne seyredeceğine bir türlü karar veremeyenler için alternatif olabilir.

Yurtdışına açılan tüneller

Yurtdışına açılan tüneller

Birçok yabancı video sitesinin hizmet verdiği ülkeler arasında Türkiye yer almıyor. www.zattoo.com, www.veoh.com ve benzeri zengin video içeriğine sahip sitelerden mahrum kalmamak için özel Proxy sitelerini kullanabilirsiniz.

www. ktunnel.com ya da www.vtunnel.com Proxy siteleri size yardımcı olabilir. Ayrıca bu siteler ulaşmakta zorluk çektiğiniz diğer birçok video sitesi için de size geçit sunuyor. Proxy siteleri için adresleri sürekli değişebilir.

Bu durumda yenilerine Google'da yapacağınız "video tunnel" araması ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları