CHIP Online özel: Palm Pre'yi test ettik!

Palm Pre testte: iPhone'un korkulu rüyası olarak değerlendirilen cep CHIP Online'ın özel testinde...

İşte iPhone katili...

Merakla beklenen Palm Pre Amerika'da kullanıcılara sunuldu. Palm'in yeni umudu olan iş telefonu iPhone'un tek ciddi rakibi olarak görülüyor. Ama eksikleri ve hataları yok değil. İşte karşınızda Palm Pre testi.

Merakla beklenen Palm Pre 6 Haziran'da Amerika'da piyasaya çıktı. Spring GSM operatörünün kontratıyla satılan Pre, daha çıkmadan eksiklerinin bilinmesine rağmen oldukça ilgi gördü.

Amerikan basınına göre telefona ilginin iPhone 3G gibi aşırı seviyelerde olmadı. Bunun sebebi ise telefonun bazı eksiklerle ve hatalarla piyasaya çıkmış olması. Biz de sizin için Palm Pre'nin artılarını ve eksilerini bir araya toplamak istedik.

Palm Pre: Artılar

Palm Pre: Artılar
Palm Pre kullanışlılığı ile oldukça övgü alıyor.

Gazeteci ve teknoloji uzmanları Palm Pre'nin özellikle boyutların, şeklini ve kullanım özelliklerini öve öve bitiremiyor.

Palm Pre'nin bütün deneyenleri fikir birliğine vardıran özelliği boyutu ve yapısı. Dokunmatik ekranı ve tam klavyesi sayesinde Palm Pre oldukça rahat kullanımlı. Hatta kimilerine göre Palm Pre gelmiş geçmiş en kolay kullanımlı telefon.

Açılma mekanizması ise kimilerince oldukça sağlam, kimilerince ise oldukça kaba. Tuş takımında da fikirler farklı: Bazıları "kolay kullanımlı" diye yorumlarken kimi uzmanlar da bir akıllı telefona yakışmadığını söylüyor. Ekran ise yine uzmanları aynı fikirde birleştiriyor: Çok güzel.

Palm Pre: Eksiler

Palm Pre: Eksiler
Kullanıcılar ekrandan oldukça dertli

Uzmanların aksine ilk kullanıcılar ekranlardan dertli.

Palm Pre'nin çıkışından sonra ilk gelen kullanıcı şikayetleri Pre'nin ekranı ile ilgiliydi. Bütününde olmasa da bir kısım telefonda görülen ekrandaki parlak bölgeler hakkında şimdilik Palm'den bir açıklama gelmedi. Bunun dışında kimi kullanıcılar da Palm Pre'lerinin şarj olurken aşırı ısındığından bahsediyorlardı.

Ekranın ardından sistem sorunları geldi. Bazı kullanıcılar telefonlarının beklenmedik zamanlarda kapandığını ve pilini çıkartıp takmadıkça açılmadığından forumlarda dile getirdiler. Bazıları ise pili sökmek yerine açma tuşuna basarken telefona cevap verme tuşuna üç kere basmanın da işe yaradığını söylüyorlardı.

Bir diğer sorun ise internet tarayıcısında özel karakterlerin girişinin desteklenmemesi. Yani Palm Pre ile tarayıcıyı kullanırken şimdilik klavyede olan karakterlerle sınırlısınız.

Bütün bunlar aslında yeni bir telefonun çocukluk hastalıkları. Büyük olasılıkla çökmeler ve karakter sorunları ilk firmware güncellemesinden sonra ortadan kalkacaktır. Ama ekran sorunu donanımsal ise Palm için biraz sorun yaratabilir. Durumun sıklığına göre sorunlu ürünleri geri çağırma işlemi oldukça maliyetli olabilir.

Palm Pre: Sonuç

Palm Pre: Sonuç
Avrupa'da piyasaya sürülene kadar umarız yazılım hataları ve eksikleri ortadan kalkar.

İlk çıkan her telefonda olduğu gibi Palm Pre'de de çocukluk hastalıkları var. Ama bunların çoğu birkaç yazılım güncellemesiyle çözülebilir.

Eksik olan araçlar, birkaç yazılım hatası ve çocukluk hastalıkları. Bu bizim ilk seri üretim Palm Pre'ler hakkında edinebildiğimiz bilgilerin kısa bir özeti. Telefon daha ne Avrupa'da ne de Türkiye'de satılmaya başlanmadı. Avrupada piyasaya çıkış tarihi önümüzdeki aylarda belli olabilir.

Bunun bizim için iyi yanı ise biz mağazalarda Palm Pre'leri görmeye başlayana kadar yazılım sorunları çözülecek olması. Palm Pre elimize geçene kadar bununla kendimizi avutabiliriz.

Okuyucu Yorumları