CHIP Workshop: Photoshop / Işıklandırma

Hatalı ışıklandırma yüzünden berbat olmuş fotoğraflarınızı hayata döndürün, anılarınızı kaybetmeyin.

Workshop: Photoshop

Photoshop ile fazla ışıklı yada az ışıklı fotoğraflarınızı bir kaç mouse hamlesi ile kurtarmanız mümkün. Size bu fonksiyonları nasıl kullanacağınızı göstereceğiz.

Yanlış ışıklamalar sadece az ışık nedeniyle ortaya çıkmazlar. Güneş ışığında da bazı fotoğraflar flu görünebilirler yada önemli resim alanları gölgede kalabilirler.

Güzel tatil fotoğraflarını sadece bir otomatik deklanşöre tabi tutanlar çabuk hayal kırıklığına uğrarlar.

Fotoğraflar açık renkli alanlarda sık sık aşınmış etkisi bırakırlar ve buna karşılık çizgisiz,gölge kısımları koyu bir çorbaya batırılmış gibi görünürler.

Elle düzeltme
Elle yapılan bir ışıklama düzeltmesinde daha iyi sonuçlar hedeflenir. Bu amaçla Adobe Photoshop gibi bir resim çalışma programı çok yönlü fonksiyonlar sunar.

Mesela tonları düzeltmede zıtlıklar tam olarak fotoğrafa uydurulur. Derinlik / Işık diyalogu özellikle öndeki resim alanlarını arka alanları etkilemeden aydınlatabilir.

Histogram en iyi aydınlatma reçetesini elde edebilmek için iyi hizmetler sunuyor.

Devam eden sayfalardaki Workshop'lar Photoshop CS3 ile hazırlanmıştır. Ancak benzer fonksiyonlar diğer bir çok Fotoğraf-Düzenleme programlarında bulunabilir.

Analiz aracı olarak Histogram

Analiz aracı olarak Histogram

Fotoğraflarınızı ışıklama araçları ile mahvetmeden önce aydınlık dağılımına bakın. Bunun hemen ardından doğrudan düzeltmelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Photoshop CS2 ve CS3
Photoshop'da Histogram'a ‚Pencere, Histogram' komutu ile ulaşabilirsiniz.
Tüm noktalar parlaklıklarına göre düzenlenmiş olarak gösterilirler.
Histogram'ın sol tarafta x ekseninde bir Tepe oluşuyorsa Fotoğraf bilhassa çok sayıda noktayı koyu gösterir ve genellikle az ışıklandırılmıştır. Tam tersine çok ışıklandırılmış bir resimde sadece açık renkli noktalar – yani histogramın tam sağ tarafında – görülebilir. Eşit oranlı ışıklandırma ve iyi bir zıtlıkla ton değerleri tüm x ekseni üzerine dağılırlar ve ortalama aydınlanma değerlerinde bir tepe oluştururlar.

Tavsiye: İmkan bulursanız Histogramı daha dijital kamera ile fotoğraf çekme esnasında kullanın. Işıklandırma kameranın küçük ekranında daha iyi değerlendirilebilir.

Zıtlık ve Aydınlığın düzeltilmesi

Zıtlık ve Aydınlığın düzeltilmesi

Bazı fotoğraflar güneş ışınlarına rağmen biraz flu görünebilirler. Bu, ton değeri düzeltme komutu ile düzeltilebilir. Bu değer tek aydınlanma alanlarını yada bir fotoğrafın zıtlığını ayarlayabilir.

Photoshop'ta Ton değeri düzeltmeye Resim, Uyarlamalar, Ton değeri düzeltme üzerinden yada [Ctrl]+[L] tuş kombinasyonu ile ulaşabilirsiniz. Karşınıza çıkan pencere tıpkı Histogram penceresi gibi size fotoğrafın ton değeri dağılımını gösterir.


Şimdi zıtlığı yukarıdaki resimde olduğu gibi arttırmak için beyaz nokta düzenleyicisini histogramın tepe noktasına kadar sağa kaydırın. Bu ayarlama ile zıtlık çoğaltılır. Ardından ortadaki düzenleyici ile Gamma noktası olarak adlandırılan noktayı resimdeki ortalama ışıklandırma değerine uyarlayabilirsiniz. Elbette siyah noktada yerinden oynatılabilir, örneğin fotoğraf gerçekten koyu tonlara sahip değilse. Mevcut resim için bu işlem gerekli değil.

[Ctrl] + [M] de aynı şekilde ton değerlerini değiştirir ve bunun yanı sıra tam olarak ayarlanabilme imkanı sunar. Ancak ton değeri düzeltme işleminin avantajı her zaman resmin aktuel ışıklama dağılımını göstermesidir. Bu nedenle ton değeri düzeltme daha kolay bir kullanıma sahiptir.

Resmin bölgelerini teker teker aydınlatmak

Resmin bölgelerini  teker teker aydınlatmak

Çoğu zaman elinizdeki resmin tamamı çok koyu yada çok açık değildir de sadece bazı bölgeler problemlidir. Böyle bir örnek olarak bir ağacın altındaki çok gölgede kalmış bir insanın yüzünü yada bir flaş ile çok öne çıkmış,aydınlık bir motifi ele alabiliriz.

Daha küçük resim alanlarını yeniden doğru ışığa kaydırmak için Photoshop'un
ışıklama araçlarını kullanabilirsiniz(mesela soluklaştırma aracı). Bunları araçlar listesinde bulabilirsiniz. Yada [O] tuşu ile bunlara ulaşabilirsiniz. Bu araçlar birer fırça gibi kullanılabilirler: Sadece düzeltilmesi gerekli resim alanını çizilir. ne kadar sık bu alan üzerinde çizim yaparsanız o kadar çok aydınlık yada karanlık elde edersiniz. Fırça büyüklüğü ve formunu araç seçenekleri üzerinden ayarlayabilirsiniz.

Tavsiye: Bu aracı azar azar ve dikkatli kullanın yoksa komşu resim alanları ile aradaki fark birden çok belirgin olur. Bir resim bölgesinin sadece koyu,açık yada ortalama ton değerlerini düzeltmek için araç seçeneklerinde Dörtgen işaretleme aracını kullanın.

Gölgede kalmış çizimler

Gölgede kalmış çizimler

Derinlik/Işık diyalog kutusu (Resim, Uyarlamalar, Derinlik/Işık) üzerinden kontur gibi özellikle zor durumları aşmanıza imkan tanır.

Böylece Derinlik/Işık diyalog kutusu örnek olarak gölge kısımlarını açık bir gökyüzünde motif sadece karanlık çizgiler seklinde görülürse aydınlatır.

Doğru ışıklandırılmış arka plan aydınlanmamış şekilde kalır. Photoshop komşu resim noktaları yardımıyla fotoğrafın hangi bölümlerinin sonradan düzeltilmesi gerektiğini araştırır.

Tavsiye: Elle düzeltme yapmak isteyenler, bu pencerede bir değer atayabilirler. Bu değer ne kadar büyük olursa, derinlikler o kadar çok aydınlatılır ve ışıklar o kadar çok karartılır.

İpek Özdemir
CHIP Online

Okuyucu Yorumları