Chrome 10 hazır, indirin!

Google, Chrome 10'un final sürümünü indirmeye sundu! İşte son yenilikler ve indirme bağlantısı...

Chrome 10 hazır, indirin!

Google, Chrome tarayıcısının yeni sürümünü yayına sundu. Yeni sürümde en dikkat çeken özellik ise gözden geçirilmiş Crankshaft Javascript motoru.

Google, tarayıcısının sürümünü sitesinde belirtmese de bu sürümün Chrome 10 olduğunu söyleyelim. Chrome 9 ise yaklaşık bir ay önce 4 Şubat'ta piyasaya sürülmüştü.

Crankshaft JavaScript motoru ilk kez geçtiğimiz senenin Aralık ayında tanıtılmış ve Google'a ait V8 hız testine göre yaklaşık yüzde 50 daha hızlı olduğu iddia edilmişti. Üç hafta önce Chrome 10 beta sürümüne giren Crankshaft, bu kararlı sürümde ise yüzde 66 oranında performans artışı vaadediyor.

Google, blog'unda yeni Chrome'un en karmaşık web uygulamalarında bile daha hızlı ve tepkilerde daha çabuk olduğunu söylüyor.

Chrome 10'daki yenilikler ve indirme bağlantısı

Chrome 10'daki yenilikler ve indirme bağlantısı
Ayarlar artık tarayıcı içerisinde gösteriliyor

Crankshaft motoru kısmen de olsa Sun'ın HotSpot performans motorundan esinleniyor. Crankshaft'ın sırrı ise sadece gerekli olan kodları optimize etmesi.

Yeni JavaScript motorunun yanında Chrome 10 ile gelen yeni bir özellik ise Ayarlar'ın artık açılan bir pencerede değil tarayıcı içerisinde gösterilmesi. Bu sayede ayarlar içinde arama yapmanız veya herhangi bir ayara adres çubuğuna ilgili URL'yi yapıştırarak gitmeniz mümkün oluyor.

Chrome 10 ile web parolalarını bilgisayarlar arasında eşitlemek mümkün hale geliyor. Entegre Flash eklentisi ise tarayıcının sandbox teknolojisi içerisine yerleştirilmiş.

Yapılan testlere göre Google'ın kaldıracağını söylediği H.264 video codec'i henüz yerinde. Google, H.264 codec'ini kaldırarak HTML5 videoları için açık kaynak kodlu WebM ve Ogg Theora codec'lerini kullanacağını bildirmişti.

Yeni Chrome'u buradan indirebilirsiniz. Chrome'un eski bir sürümüne sahipseniz otomatik olarak güncellenecektir.

Okuyucu Yorumları