Chrome 17 ve diğer tarayıcılar karşı karşıya!

Chrome 17, Firefox 10, Opera ve IE9 kapıştı; ortaya işte bu sonuçlar çıktı...

Son sürüm tarayıcılar kapıştı

Chrome 17'nin, Firefox ve Opera'nın yeni sürümlerinin yayınlanmasının ardından hız testinin zamanının geldiğini düşünenLifehacker.com, en popüler 4 tarayıcıyı yeniden karşı karşıya getirdi ve şaşırtıcı sonuçlar elde etti.

Hangi tarayıcıyı kullanacağımızı seçerken, hız dışında sunulan özellikler gibi birçok faktöre dikkat ediyoruz. Dolayısıyla testin sonuçlarının karar vermenizi sağlamaktan çok, kararınızda size yardımcı olacaktır.

IE 9, Chrome 17, Firefox 10 ve Opera 11.61'in katıldığı Lifehacker'ın testi JavaScript ve CSS testlerinden oluşuyor. Bunun yanısıra Chrome'un yeni ön-işleme özelliği de sınanmış. Tüm testler Windows'da gerçekleştirilmiş.

Not: Firefox 7, Chrome 14, Opera 11.51 ve IE9'un yer aldığı bir önceki testin sonuçlarını bu haberimizde inceleyebilirsiniz.

Soğuk açılış (kazanan: Chrome): Bu testte Chrome, kendisini tüm tarayıcılardan önce göstererek birinci olmuş. Bir saniye sonra açılan Firefox ise sonuncu.

Sekme yükleme, URL yükleme, JavaScript ve diğeleri

Sekme yükleme, URL yükleme, JavaScript ve diğeleri
9 sekme ve 5 eklenti ile bellek kullanımı

Sekme yükleme (kazanan: Opera): 9 tane sekmeyi sadece 6 saniyede açan Opera, bu işi diğerlerinden yaklaşık 3 kat hızlı yaparak rakiplerine toz yutturmuş. Firefox ve IE, sekmeleri 17 saniyede açarken Chrome, 22 saniye ile adeta sürünmüş.

URL yükleme (kazanan: Chrome): URL yazarak sayfayı yükleme hızını test eden Lifehacker, sayfanın Enter'a basar basmaz yüklendiğini görmüş. IE sayfayı yaklaşık yarım saniyede açarken, Opera ve Firefox ise sayfayı 1.35 saniyede açmış.

JavaScript (kazanan: Chrome): JavaScript testinde Chrome her zamanki gibi farkla birinci, Firefox ise uzak arayla ikinci.

DOM/CSS performansı (kazanan: Opera): CSS testlerinde de durum alışıldığı gibi. Opera, CSS testinde rakiplerini ezip geçiyor.

9 sekme açıkken bellek kullanımı (kazanan: Firefox): Firefox'un belleğe ne kadar aç olduğunu düşündüğümüzde, 9 sekme açıkken en az bellek harcayan tarayıcı olması gerçekten şaşırtıcı.

9 sekme ve 5 eklenti ile bellek kullanımı (kazanan: Firefox): Eklentiler, bellek kullanımını artırıyor olsa da testlerdeki birinciyi değiştirmiyor. Firefox'u sırasıyla Opera ve Chrome takip ediyor.

Toplam puanlar

Toplam puanlar

Toplam puanlar

Lifehacker, toplam sonuçlara bakmamanızı ve sadece sizin için önemli olan sonuçları incelemenizi öneriyor. Ancak yine de bir kazanan görmek isteyenler, aşağıdaki sıralamaya göz atabilirler.

1. Chrome: 69%
2. Firefox ve Opera: 63.2%
3. Internet Explorer: 48%

Lifehacker'ın bir önceki testinde birinci Opera idi. Chrome'un dördüncülükten birinci sıraya fırlamasının nedeni olarak ise yeni ön-işleme ve JavaScript performansı gösteriliyor.

Okuyucu Yorumları