Chrome 73 Yeni ve Kullanışlı İşlevler İle Geliyor

Google'ın yeni tarayıcısı Chrome, önümüzdeki haftalarda alacağı güncellemelerle kullanışlı işlevlere kavuşacak!

Chrome 73 yeniliklere doyacak!

Google'ın popüler tarayıcısı Chrome, yakın zamanda alacağı güncellemelerle oldukça kullanışlı özelliklere kavuşacak. Chromium projesi üzerindeki gelişmeler, deneysel özellik keşifleri ve Chrome Canary yapısında keşfedilen yeni kodlar; Google'ın tarayıcısının işletim sisteminin ayarlarına uyum sağlayabilen dahili bir karanlık moda, tutarlı performans sağlayan "Yavaşlamaz Mod"a ve sekme organizasyonunu kolaylaştıracak yeni sekme önizlemesi özelliklerinin yanı sıra klavyelerdeki multimedya kontrol tuşları için yazılım desteği ve otomatik resim içerisinde resim özelliğine de kavuşacağını gösteriyor.

Chrome 73 Yeni ve Kullanışlı İşlevler İle Geliyor

Google'ın açıklamalarına göre Chrome'un bir sonraki versiyonu olacak olan Chrome 73 birçok yeni özellik ile geliyor. Chrome'un yeni sürümü klavyelerde bulunan multimedya tuşlarını destekleyebilecek. yüklenen işlevsel internet uygulamaları (PWA) için otomatik olarak resim-içerisinde-resim özelliği sunabilecek ve bu resim-içerisinde-resim önizlemeleri dahilinde YouTube başta olmak üzere çeşitli platformların reklamlarının atlanabilmesini sağlayacak.

Multimedya kontrol tuşu desteği, Chrome için ses ve video oynatma işlevlerini kolaylaştıracak olması nedeniyle oldukça sevindirici bir gelişme. Örnek olarak Chrome üzerinden kullandığınız müzik servisi veya video platformlarında oynatılan şarkı ve video gibi ögeleri tarayıcınız arka plandayken medya tuşları ile durdurma, bir sonraki veya bir önceki parçaya/videoya geçme gibi basit işlevleri şarkının veya videonun oynatıldığı sekmeyi arayıp bulmak yerine klavyenizde bulunan multimedya kontrol tuşları üzerinden yapabileceksiniz. Multimedya kontrol tuşu desteği Chrome 73 sürümünü destekleyen Chrome OS, MacOS, ve Windows sürümleri üzerinde kullanılabilecek ve bu destek daha sonra Linux tarafından da desteklenmeye başlayacak.

Otomatik Resim-içerisinde-Resim işlevi ise Google'ın tarayıcısı üzerinden işletim sistemlerine yüklenebilen PWA (İşlevsel Web Uygulaması) programları tarafından desteklenecek. Chrome 70 ile Windows'a gelen PWA yükleme desteği, kullanıcılara Chrome üzerinden internet bazlı uygulamaları bilgisayara yükleme imkanı vererek bazı internet sitelerinin bilgisayarda yüklü programlar gibi davranabilmesini sağlıyor. Bu şekilde bilgisayara yüklenen programlar internet bazlı oldukları için fazla alan kaplamıyor, Eylem Merkezi üzerinden diğer programlar gibi bildirim gösterebiliyor ve Başlangıç menüsü üzerinde interaktif kutucuklara sahip olabiliyor. Ancak bu uygulamalar üzerinde Resim-içerisinde-Resim (PiP) özelliği sadece kullanıcı eliyle etkinleştirilebiliyordu. Şimdi ise Google, sunduğu otomatik PiP özelliği ile işlevsel web uygulamalarında bulunan video içeriklerinin otomatik olarak PiP moduna girebilmesini ve bu moddan çıkabilmesini sağlıyor. Buna bir örnek olarak video konferans uygulamalarının tarayıcıda farklı sekmelere geçildiğinde otomatik olarak yüzen pencere formuna geçmesini gösterebiliriz. Teams gibi birçok servis, bu özellikten kullanışlılık olarak fayda çıkartabilir.

Otomatik PiP özelliğine ek olarak Chrome'un desteklediği yüzen pencereler, Chrome 73 sürümünden itibaren otomatik olarak masaüstünde çoklu ortam oynatma özelliğine sahip olacak. Otomatik oynatma izinleri ise interrnet sitesinin izinleri üzerinden yapılacak ve bu şekilde tarayıcı, bazı siteler tarafından yapılan otomatik olarak müzik oynatma gibi eylemleri engelleyebilecek.

Chrome 73, tarayıcının Beta geliştirici kanalına geçiş yaptı. Bir diğer deyişle şu an için test aşamasında olan bu özellikler, önümüzdeki haftalarda Chrome'un resmi sürümlerinde de kullanıma alınabilir.

Okuyucu Yorumları