Chrome OS'la ilgili bilmeniz gereken 10 şey

Google'ın yeni işletim sistemi Chrome OS'u mercek altına aldık. İşte bilmeniz gereken her şey...

Chrome OS ne getirecek?

İnternetin bir numaralı arama motoru ve dünyanın en çok ziyaret edilen portalı olan Google, artık bilindiği gibi sadece bir arama motoru değil, aynı zamanda sunduğu çok sayıda servisiyle de geniş kulvarlara ulaşabilen bir şirket.

Google Docs ile Microsoft'un Office paketinin güçlü bir alternatifi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen ve Microsoft'un yeni Office paketinin internet tabanlı olacak olmasının altındaki en büyük nedenlerden biri olan Google, bunun yanı sıra bir süre önce Beta sürecinden çıkardığı Gmail ile de kullanıcılarına e-posta hizmeti veriyor.

Bu iki servis dışında Google'ın pek çok servisi daha bulunuyor. Ancak Google, gözünü biraz daha yükseklere dikmiş olacak ki, şimdi de işletim sistemiyle adından söz ettirmeye başlamış durumda.

Bilindiği üzere işletim sistemi dendiğinde bilgisayarların neredeyse %90'ında kurulu bulunan Windows işletim sistemiyle Microsoft, hiç tartışmasız bu alanın lideri konumunda. Ancak Google'ın bu büyük farka pek aldırdığını söyleyemeyiz; zira web tarayıcı pazarının %70'ini elinde bulunduran Internet Explorer'a karşı Chrome isimli web tarayıcısıyla çıkan Google, bu alanda da rekabete açık olduğunu herkese ispatlamıştı.

Chrome OS tam olarak neyi ifade ediyor?

Chrome OS tam olarak neyi ifade ediyor?

Zaten bir süredir Google'ın yeni bir işletim sistemiyle kullanıcılarının karşısına çıkmaya hazırlandığı konuşuluyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde Google'dan gelen resmi açıklama, bu spekülasyonları da bir bakıma teyit etmiş oldu.

Chrome OS ismini alacak olan Google'ın yeni işletim sistemiyle ilgili şimdilik bilinen çok bir şey yok. Bu nedenle bu makalemizde öncelikle Google'ın kullanıcılarına sunacağı bu yeni işletim sistemiyle ilgili bilmeniz gereken 10 önemli noktayı masaya yatıracağız. Böylece Chrome OS'la ilgili kafanızdaki soru işaretlerine de bir bakıma cevap vermiş olacağız.

1. Chrome OS tam olarak neyi ifade ediyor?

Google Chrome OS, aslında Google'ın işletim sistemi bazında attığı ilk adım olarak da görülebilir. Güçlü bilgisayarlar için geliştirilen ve Android'in mobil platformlarda gösterdiği başarının ardından, aynı başarının bilgisayarlara taşınabileceğini uman Google, Google Chrome OS'un anahtar noktalarının hız, sadelik ve güvenlik olduğunun altını çiziyor.

Şüphesiz Google'ın Chrome ve benzeri araçlarını kullanan her kullanıcının tahmin edebileceği gibi, Google genel olarak yazılımlarında sadeliğe ve hıza son derece önem veriyor. Bununla birlikte internetin bir numaralı ismi olması, elbette güvenlik tedbirlerini de maksimum seviyede sağlama zorunluluğunu beraberinde getiriyor.

Google'a göre bir işletim sistemi sadece birkaç saniye içerisinde açılmalı ve bu Chrome OS ile mümkün olabilecek.

Chrome OS ne zaman kullanıcılara sunulacak?

Chrome OS ne zaman kullanıcılara sunulacak?

2. Chrome OS ne zaman kullanıcılara sunulacak?

Google'ın yeni işletim sistemiyle ilgili yaptığı resmi açıklamayla birlikte, Chrome OS'un ne zaman kullanıcılara sunacağı da netlik kazandı. Şimdilik tam olarak gün vermek istemeyen Google'dan Sundar Pichai, Chrome OS'un çıkış tarihinin 2010 yılının ikinci yarısı olabileceğini söylemekle yetindi.

"Bu yılın ardından kodları açık hale getireceğiz ve Google'ın Chrome OS'unu kullanan netbook'ları önümüzdeki yıldan itibaren görmeye başlayacağız" diyen Pichai, Google olarak vizyonlarını toplumun her kesiminden insanla paylaşmak istediklerinin altını çizdi.

3. Microsoft, Chrome OS'tan çekiniyor mu?

Microsoft, karşısına her fırsatta yeni servis ve ürünleriyle çıkan Google'a aslında yabancı bir şirket değil. Bu nedenle Google'ın yeni işletim sistemiyle ilgili dedikodular ve ardından Google'dan gelen son açıklamanın ardından gözler Microsoft'a çevrilmiş durumda. Ama Microsoft'un bu durumdan çok da hoşnut olmadığı sır değil...

Elbette Google'ın Chrome OS'la birlikte öncelikle netbook pazarını hedef aldığı söylenebilir. Hız, sadelik ve güvenilirlik noktalarını baz alarak kendi eşkenar üçgenini oluşturan Google, işletim sistemini diğer servisleriyle de donatarak Chrome OS'un mümkün olduğunda çok internetten faydalanabilmesini sağlayacak.

Ancak her şey bir yana, Microsoft, yeni işletim sistemi Windows 7'yi Ekim ayında satışa sunacak ve Google'ın bu tarihten itibaren en az 9 ay beklemesi gerekecek; zira Google'dan gelen açıklamaya baktığımızda, Chrome OS'un 2010'un ikinci yarısından önce kullanıcılara sunulması pek mümkün değil. Bu 9 aylık süre ise Windows 7'nin kullanıcılara doğru ve etkin bir şekilde tanıtılması ve yaygınlaşması için yeterli bir süre.

Diğer bir deyişle Google, aslında Windows 7'den aylarca geç çıkarak maça 1-0 yenik başlıyor da denilebilir. Tabi bunun yanında Microsoft'un Windows 7'yi daha satışa sunmadan özel RC sürümlerini kullanıcılarına sunması ve kullanıcılarına Windows 7'yi deneme imkanı vermesi, Microsoft'u yine Google'ın bir adım önüne geçiren önemli bir nokta.

Chrome OS her bilgisayarda çalışabilecek mi?

Chrome OS her bilgisayarda çalışabilecek mi?

4. Chrome OS her bilgisayarda çalışabilecek mi?

Kullanıcıların en çok merak ettiği noktalardan biri de Google'ın yeni işletim sisteminin kendi bilgisayarlarında çalışıp çalışmayacağı. Google'dan bu konuda gelen açıklamaya göre Chrome OS, x86 ve ARM yongalarının ikisinde de sorunsuz bir şekilde çalışabilecek.

Uyumluluk ise Google'ın fazlasıyla önem verdiği bir diğer bölüm. Google, Chrome OS'un hemen her bilgisayarda sorunsuz bir şekilde çalışabileceğini ifade ediyor.

5. Chrome OS yeteri kadar güvenli olacak mı?

Chrome OS ile ilgili merak edilen bir diğer şey ise Chrome OS'un kullanıcılara hangi seviyede güvenlik sağlayacağı. İnternetle tamamen entegre halde çalışacak olan bir işletim sisteminin güvenliği de bu paralelde oldukça önemli.

Google'a göre Chrome OS yeteri kadar güvenli olacak ve kullanıcıların virüs, Trojan ve malware ve can sıkan güncelleştirmelerle uğraşmasına gerek kalmayacak.

Chrome OS nerede geliştiriliyor?

Chrome OS nerede geliştiriliyor?

6. Bu işletim sistemi tam olarak nerede geliştiriliyor?

Google'ın yeni işletim sistemi Chrome OS, aslında spesifik bir yerde geliştirilmiyor. Açık kaynak kodlarıyla uğraşan bir kesimin arkasında bulunduğu bu geniş kapsamlı proje, Linux kernel üzerine kurulmuş durumda.

"Yapacak çok işimiz var; bu nedenle projeye dahil olan herkesten vizyonumuza ulaşabilmek için yardım istiyoruz." diyen bir üst düzey Google yetkilisi, bir süre önce kullanıcılara sunulan Chrome web tarayıcılarının da bu işletim sistemine entegre edileceğini ifade etti.

7. Chrome OS ne kadar kullanışlı olacak? Kullanıcılara ne gibi kolaylıklar sağlayacak?

Google'ın yeni işletim sisteminden ilk beklentisi, öncelikle sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi. Chrome OS ağırlıklı olarak web tabanlı olacağı için, kullanıcılar birçok işini aslında internet üzerinden gerçekleştirecek.

Hız, sadelik ve güvenliği üç altın anahtar olarak gören Google, yeni işletim sistemlerinin birkaç saniyede açılmaması için hiçbir nedenin bulunmadığına dikkat çekiyor.

Bunun dışında Google Chrome OS'u kullanan bir kullanıcı, e-posta servisine en hızlı şekilde ulaşabilirken, Restart yani işletim sisteminin yeniden başlatılması da artık kullanıcıların dakikalarca beklediği o can sıkıcı anlardan biri olmayacak.

Google'ın kullanıcılarının dikkatine sunduğu bir diğer önemli şey ise Chrome OS'un kullanıcılara fazlasıyla kullanım kolaylığı sağlayacağı ve bu bağlamda kullanıcıların yeni donanım almaları ya da donanımlarını işletim sistemlerine tanıtmaları gibi bir gereksinimin artık olmayacağı.

Chrome OS'un gelmesi, Android için ne ifade ediyor

Chrome OS'un gelmesi, Android için ne ifade ediyor

8. Chrome OS'un gelmesi, Android için ne ifade ediyor?

Google'ın daha önce mobil platformlar için kullanıcılarına sunduğu açık kaynak kodlu işletim sistemi Android, her ne kadar netbook'larda da görülüyor olsa da, Chrome OS'la birlikte Android'lerin kullanım alanının tamamen cep telefonlarıyla sınırlı kalacağı söylenebilir.

Chrome OS'un Android'den farklı ve yeni bir proje olduğunun altını çizen Google yetkilileri, Android'in daha çok telefonlar için tasarlandığına dikkat çekiyor ve ekliyor: "Google Chrome OS, gün içinde vaktinin çok büyük bir bölümünü internet üzerinde geçiren kullanıcılar tarafından hazırlanıyor ve Chrome OS'un netbook'lardan büyük ölçekli masaüstü sistemlere kadar hemen her platformda çalışabilmesi amaçlanıyor."

Ubuntu ve Fedora'nın sonu gelecek mi?

Ubuntu ve Fedora'nın sonu gelecek mi?

9. Ubuntu ve Fedora'nın sonu gelecek mi?

Google, yeni işletim sistemini aslında sadece Windows 7'nin karşısına değil, aynı zamanda Linux'un kollarından biri olan Ubuntu ve diğerlerinin de karşısına çıkaracak. Elbette bu noktada en önemli beklenti, kullanıcıların yeni işletim sistemine ne tepki vereceği.

Bilindiği gibi netbook'larla birlikte kullanıcılarına ulaşan Linux kolları, Chrome OS'un sahneye çıkmasıyla birlikte bu durumundan olumsuz yönde etkilenebilir.

10. Chrome OS'un kullanıcılara maliyeti ne olacak?

Linux tabanlı ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olacak olan Chrome OS, kullanıcılara hemen hemen ücretsiz sunulacak da denilebilir.

Okuyucu Yorumları