ChromeOS: İşte Google'ın işletim sistemi...

Şaka değil: Google, işletim sistemi pazarına gireceğini resmen duyurdu. Peki ama ne zaman; nasıl?

Google'dan Windows'a rakip

Uzun zamandır Google'ın kendine has bir netbook işletim sistemi hazırladığına dair dedikodu yapılıyor. Hatta biz de konuyu
1 Nisan şakamıza bu şekilde taşımış
; çok da ilgi görmüştük.

Netbook'lar için geliştirilecek olan bu işletim sisteminin cep telefonu işletim sistemi Android'in bir uyarlaması olacağı düşünülüyordu. Fakat Google, temel yapı taşı olarak Chrome'un kullanılacağı tamamen yeni bir konsept üzerinde çalıştıklarını resmi olarak duyurarak herkesi şaşırttı.

Google, ChromeOS ile işletim sistemi kavramını yeniden tanımlamak istediklerini söylüyor. Şimdiye kadarki işletim sistemlerinden farklı olarak ChromeOS bilgisayarların çoğunlukla internet bağlı olmadıkları bir zamanda ortaya çıkmayacak. Bu sebeple ChromeOS netbook'lar için özel olarak geliştirilecek ve açma düğmesine bastıktan birkaç saniye sonra kullanıma hazır hale gelip internete bağlanacak. İşletim sisteminin odak noktasında hız, basit kullanım ve güvenlik olacak.

Google işletim sisteminin temelinde Linux var...

Google işletim sisteminin temelinde Linux var...

Sistem Linux çekirdeğini baz alacak ve buna paralel olarak açık kaynak kodlu bir ürün şeklinde yayımlanacak. Temelde tarayıcıyı kullanıcı arabirimi olarak kullanacak olan ChromeOS uygulamaları Java, Adobe Flash ve Adobe Air gibi web geliştirme ortamlarında yazılacak ve bu sayede diğer işletim sistemlerinde de çalışacak. Aynı zamanda ChromeOS esnek bir mimariye sahip olacak ve hem x86 hem de ARM işlemcilerle çalışabilecek.

Google, ChromeOS yüklü ilk netbook'ları 2010'un ikinci yarısında görmeyi bekliyor. Farklı üreticilerle gerekli görüşmeler çoktan yapıldı. Hatta ChromeOS'un kaynak kodu bu sene içerisinde yayımlanacak ve böylece yazılım geliştiricileri programlarını ChromeOS'a uyarlamak veya tamamen yeni uygulamalar geliştirmek için yeterli zamana sahip olacak.

Bilgi için: Google blog

Okuyucu Yorumları