Çift çekirdekli, çift işlemcili Quad FX

AMD 4x4 platformu Quad FX'i duyurdu. Ancak Intel gibi 4 çekirdek bir arada değil.

AMD'den 4x4 Quad FX

Dört çekirdekli sistemler savaşı AMD'nin, Intel'in dört çekirdekli işlemcisi Core 2 Extreme'e perşembe günü yanıt vermesi ile resmen başladı.

AMD'nin daha önce 2007 ortasında çıkarmayı planladığı 4 çekirdekli işlemcisi, Intel'in atakları nedeniyle planlanandan biraz daha erken çıkmak zorunda kaldı. Aslında AMD'nin yeni 4x4 platformu Quad FX ile dört çekirdekli işlemci ürettiği söylenemez. Çünkü AMD Intel gibi dört çekirdeği bir işlemciye sığdırmaktansa 2 adet AMD Athlon 64 FX serisi işlemciyi kullanmayı tercih etti.

Şimdilik sadece ASUS'un ürettiği nVdia chipsetli anakartın kullanılabildiği yeni sistem ile iki adet çift çekirdekli Athlon 64 FX serisi işlemci kullanıcılara 4 çekirdekli işlemci gücünü sağlamayı hedefliyor. Ancak Intel'e acele bir cevap vermek adına böyle bir yola başvuran AMD için herşeyin yolunda olduğu söylenemez. Öyleki iki işlemci soketi kullanan Quad FX platformunun avantajlarından Windows Vista'nın Home Edition işletim sisteminin yararlanamayacağı bu konuda ilk söylenenler arasında.

Quad Fx sistemlerde kullanılmayı bekleyen işlemciler ise şöyle. 2,6 Ghzlik FX-70, 2,8 Ghzlik FX-72 ve 3 Ghzlik FX-74. Henüz bir fiyat duyurulmamasına rağmen, Quad FX platformuna sahip olmak isteyen kullanıcılar bu konuda oldukça şikayetçi olacak gibi gözüküyor. Çünkü beklenen fiyatlar FX-74 işlemciler için $1000, FX-72 işlemciler için $800 ve FX-70 işlemciler için $600 civarında. Tabii anakartı da unutmamak lazım, anakart içinde yaklaşık $300'ı gözden çıkarmanız gerekiyor.

Son olarak AMD Quad FX platformu için bir diğer eleştiri konusu ise güç tüketimi olacak gibi gözüküyor. İki adet Athlon 64 FX işlemcinin kullanılacağı Quad FX platformlarında doğal olarak güç tüketimi de iki katına çıkacak. Tabii iki adet çift çekirdekli işlemcinin kullanılacağı Quad FX platformunun soğutma ve gürültü açısından da nasıl bir durum ortaya koyacağı akla gelen diğer sorulardan.

Okuyucu Yorumları