Cildi bozmayan fotokopi artık mümkün

Xerox, ciltli kitaplar taranırken veya fotokopisi çekilirken, kitabın köşe ve kıvrım yerlerinin bozuk ve siyah lekeli olarak çıkması sorununu çözen bir teknoloji geliştirdi.

Cildi bozmayan fotokopi artık mümkün

Xerox’un geliştirdiği teknoloji; ciltli kitapların düzgün ve lekesiz fotokopisinin çekilmesini, taranmasını sağlarken; kitabı makinanın cam yüzeyine yapıştırma çabası esnasında kitabın cildine verilen zararları da önleyecek.

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, ciltli bir kitabın fotokopisini çektirirken karanlık ve kara lekeli bir fotokopi çekmemek için kitap cildi üzerine uygulanan kaba kuvvetle cildin bozulmasına neden olan problemi çözen bir teknoloji geliştirdi.

Xerox’lu bilim adamları bu problemi çözmek için matematik formülüne dayalı bir yazılım geliştirdiler. Geliştirilen bu yazılımla herhangi bir marka fotokopi cihazı yada tarayıcı cihazı ile kitap cildine zarar vermeden, lekesiz ve düzgün bir şekilde okunabilen bir kopyalama veya tarama işlemi yapılabilecek.

Xerox’un A.B.D Webster Laboratuvarlarında Beilei Xu ve Robert P. Luce tarafından geliştirilen çalışma, Çin’de gerçekleştirilen 5. Uluslararası Görüntüleme Bilimi ve Baskı Konferansında tanıtıldı. Yapılan çalışma ile ilgili açıklamalarda bulunan Xu ve Luce, “Fotokopisi çekilecek yada taranacak kitap, makinanın cam yüzeyine yapıştırılamayınca; kitabın tüm yüzeyi aynı şekilde ışık almadığı için basılan yerlerin bir kısmı karanlık ve siyah lekeli çıkıyor, ayrıca kitabın cam yüzeyinden uzakta kalan ve cilt kıvrım yerine yakın olan bölgelerdeki harfler düzgün olmayan çarpık ve yamuk bir görüntü ile kopyalanıyor yada taranıyordu ama geliştirdiğimiz teknoloji ile bu problemi ortadan kaldırıyoruz” dedi.

Bu problemi düzeltebilmek için geçmişte özel ve pahalı bazı çözümler denendi. Xerox özellikle kitap fotokopisi çekebilmek için kitabın üzerine oturtulabildiği açılı kenarı olan (Ters bir rahle görüntüsünde) fotokopi makineleri üretti. Kitap taraması yapmak üzere de kitabın sırt üstü yatırılarak, kitabın üzerinden tarama yapan yükseklik sensorlu (Sayfa üzerindeki yükseklik ve alçaklıkları algılayan) tarayıcı cihazları üretti.Ama bunlar diğer fotokopi ve tarayıcı cihazlarına göre pahalı ve fonksiyonel ürünler olmadığı için yaygınlık kazanamadı.

Xerox, uzak doğu yapılanması Fuji Xerox’la beraber her yıl ortalama 1.5 milyar dolarlık bir kaynağı AR-GE çalışmalarına ayırıyor. Xerox’un bünyesinde 1100 bilim adamı bulunuyor. Xerox’un A.B.D, Kanada ve Avrupa’da yer alan AR-GE laboratuvarlarında, iş uygulamaları, elektro mekanik sistemler, dijital görüntüleme, bilgisayar, renk bilimi ve baskı teknolojileri alanlarında araştırmalar yapılıyor.

Okuyucu Yorumları