Çin, Ay'ın karanlık yüzüne iniyor!

Çin, uydumuz Ay'ın karanlık yüzüne iniş yapan ilk ülke olmaya çok yakın!

Ay'ın karanlık yüzüne gidiyor

Ay'ın uzak tarafı, yani bize görünmeyen yanı, uzun zamandır bir gizem olarak aklımızı karıştırıyor. Ancak şimdi, uzay yarışına sonradan katılan Çin, bu yüzeye ilk inişi yapan ülke olarak tarihe geçebilir.

Ülke medyasının Çin'de yayınladığı habere göre, Chang'e-4 iniş aracının 2020'den önce ayın karanlık yüzüne iniş yapacağı doğrulandı. Daha önceki araçlar ayın karanlık yüzünün görüntülerini yakalamıştı ancak eğer başarılı olunursa, bu yüzeye iniş yapan ilk ülke Çin olacak.

Çin mitolojisindeki ay tanrıçasının adını taşıyan Chang'e uzay aracı serileri sayesinde Çin, oldukça hırslı bir "Ay'dan örnek (numune) getirme" operasyonunu yapabilecek kapasiteye geçtiğimiz yıllar içerisinde ulaştı. Çin, Aralık 2013 tarihinde Chang'e-3 aracını Ay'ın Dünya'ya bakan yüzeyine göndermiş ve en yakın komşumuza dokunan üçüncü ülke olmuştu.

Çin Bilim Akademisi'nden Zou Tongliao'nun söylediğine göre Chang'e-4'ün hedefi, jeolojik şartları ve düşük frekanslı radyo dalgalarını incelemek olacak: "Eğer uzak tarafa bir frekans spektrograf yerleştirebilirsek, bir boşluğu doldurmuş olacağız."

Okuyucu Yorumları