Çin'in internet yasaklarına direnen kahramanı

Hoşuna gitmeyen hemen her siteyi "gönlünce" kapatan Çin hükümeti bu kez sert kayaya çarptı...

İnternetin yeni kahramanı!

Beijing Teknoloji Enstitüsü'nde ekonomi profesörü olan Hu Xingdou, sitesinde yayınladığı yolsuzluk ve çevresel sorunları konu alan bir makalesinin yasal olmayan içerik barındırması gerekçesi ile kapatılmasına karşılık Pekin Yeni Web Dijital Bilgi Teknolojileri Şirketi'ne dava açtı.

Davasının diğer kullanıcıları haklarını koruması açısından cesaretlendireceğini uman Hu, denetçi kurumun karar alırken daha sorumlu davranması gerektiğini belirtti.

"Kazandığımı öğrendiğimde şaşırdım. Daha önce davası reddedilen veya başarısız sonuçlanan pek çok kişi var. Bu Çin genelinde Internet Servis Sağlayıcılarına açılan ve başarıyla sonuçlanan ilk dava" diyen Hu duracak gibi değil. Şimdi ise Internet Servis Sağlayıcısı'na sitesinin kapatılma emrini gönderen merciye dava açmayı planlayan Hu "Şirkete açılan dava bir hukuk davası, fakat denetçi kuruma açılan dava bir kamu davasıdır" dedi.

Hu ve Internet Servis Sağlayıcısı Pekin'de olmasına karşın firma yetkilileri "Denetçi firmalar Kamu Güvenlik Teşkilatı'na bağlı ve yetki alanlarını sadece bulundukları bölge ile kısıtlı değil" şeklinde cevap verdi.

"Teorik olarak her eyaletteki Internet Servis Sağlayıcıları ülke çapındaki web sitelerini kontrol edebilir." diyen Hu, sitesinin kapatılmasını, bir başka yazarın makalesine kendi sitesinde yer vermesine bağladı ve uygulanan kapatma emrinin Suzhou merkezli olduğunu belirtti.

Beijing Yeni Web Dijital Bilgi Teknolojileri Şirketi karara itiraz etti.

Okuyucu Yorumları