Çin'in işletim sistemi Ekim 2014'te hazır!

İşletim sistemlerini engelleyecek kadar ileri giden Çin'in özel işletim sisteminden yeni haber var!

Çin OS geliyor!

Çin, sadece askeri alanda güçlü bir ülke değil. Ülke, son dönemde teknoloji alanında da giderek bağımsız bir hale geldi.

Çin'in ABD merkezli Google, Microsoft ve Apple'ın ürünleriyle sıkça karşı karşıya geldiği, yabancı kaynaklı yazılımlara da büyük şüpheyle yaklaştığı biliniyor. Ülkenin Windows'tan ve Google'dan pek hazzetmemesi, kendi işletim sistemini geliştirmeye başlamasıyla sonuçlanmıştı. Windows 8'in devlet bilgisayarlarında kullanılmasının yasaklanması ve Windows XP'nin artık güvenlik yaması almayacak olması, Çin'i kendi işletim sistemini geliştirmeye teşvik etmişti.

Chinese Academy of Engineering'den Ni Guangnan'ın Xinhua haber ajansına yaptığı açıklamaya göre ise Çin'in geliştirdiği işletim sistemi, Ekim 2014 itibariyle kullanıma hazır olacak. İşletim sisteminin bir uygulama mağazasına sahip olacağı söyleniyor, ancak bunun dışındaki detaylar şimdilik kısıtlı. Çinli işletim sisteminin mobil cihazlarda da Android ve Windows Phone gibi platformların yerini alma olasılığı var.

Ancak uzmanlar, Çin'in bu girişimlerinin işe yarayacağından şüpheliler. Ülkenin daha önceki ulusal işletim sistemi geliştirme çabaları, pek de olumlu sonuç vermemişti. 2000'de geliştirilen, fon desteği kısmen hükümet tarafından sağlanan Red Flag Linux, tutulmayarak ortadan kaybolmuştu.

Okuyucu Yorumları