"Çin işi internet" tam gaz!

İnternet'e getirdiği kısıtlamalarla tanınan Çin, bugünlerde yeni bir "numaranın" peşinde...

"Çin işi internet" tam gaz!

Kullanıcı sayısıyla dünyanın en büyük internet pazarını oluşturan Çin'de, kullanıcılar artık internet bağlantısı için servis sağlayıcılarına gerçek kimliklerini vermek zorunda. Bu sayede, internette gezilen her sitede, kullanıcıların kendi isimleriyle var olması sağlanacak. Yeni uygulamaya rağmen takma isim kullanmayı başaranlar ise, cezaya çarptırılabilecek.

Ulusal Millet Meclisi Daimi Komitesi, sabit hatlarda ve mobil internet bağlantısında yasanın böyle bir gereksinime ihtiyaç duyup duymayacağına bu hafta karar verdi ve yasayı onadı. Sözkonusu kanun 2000'den bu yana ülkenin internet yönetimine getirdiği ikinci kanun olma özelliğini taşıyor.

Kumar, pornografi ve Komünist Parti'ye yönelik eleştirilerin yer aldığı siteleri sansürleyen Çin, bu senenin başlarında blog yazarlarından kendi isimlerini kaydettirmesini istemişti.

Beijing Foreign Studies University'den Profesör Zhan Jiang, teklifin Twitter benzeri Weibo hizmeti gibi platformlara sansür getirebileceğine dair endişe oluşturduğunu söylüyor. Zhan, "hakları koruyacak kanunlar oluşturmadan sadece kısıtlamak,makul değildir" diyor. Zhan'a göre bu teklifin zamanlamasının, partinin internet üzerinde bir hakimiyet kurma isteğiyle herhangi bir ilgisi olmayabilir.

Okuyucu Yorumları