Çin işi interneti Firefox ile deneyin!

Birçok Firefox eklentisi kullanıyor olabilirsiniz ama bu çok farklı: Kurun, Çin işkencesini yaşayın.

Firefox ile Çin işi Web!

Özgürlükler konusunda en çok eleştirilen ülkelerden arasında yer alan Çin'in, internet konusunda kendi özel kuralları var. Kullanıcıların hangi sitelere girip giremeyeceği konusunda son derece hassas olan hükümet, bu yüzden bazı sitelere erişimi engellemeyi tercih ediyor. Her ne kadar dünya çapında düşünüldüğünde internet sitelerine erişimi yasaklama yoluna giden ülke sayısı az olmasına rağmen, Çin bu konuya özel bir hassasiyet gösterdiği için bu konuda özel bir yere sahip.

Fakat Çin'de yaşamayanların Çinlilerin interneti nasıl kullandıklarını bilmeleri de mümkün değil. En azından yakın zamana kadar durum böyleydi. Ama şimdi bir grup yazılımcı Çin internetini evinizin konforunu terk etmeden bilgisayarlarınıza getiriyorlar.

Hazırladıkları özel Firefox eklentisi sayesinde artık isterseniz siz de Çinlilerin ne şekilde internete erişebildiklerini kendi gözlerinizle görebilirsiniz. Tek yapmanız gereken China Channel adlı Firefox eklentisinin sitesini bu adresten ziyaret etmek ve eklentiyi kurmak. Bu eklenti aktifken internette pek farklılık göremeyecek olursanız Google'ı açıp Tibet ve Tiananmen yazıp, çıkan arama sonuçlarından birine tıklamanız yeterli.

Geliştiriciler bu eklentiyi internet sansürüne dikkat çekmek için hazırladıklarını söylüyorlar. Siteleri üzerinde eklentinin nasıl kullanılacağını açıklayan bir video da bulunuyor. Bu videoyu, paylaşım sitesi Vimeo üzerinden yayınlayan geliştiriciler, belki de YouTube'a erişimin yasaklanmış olduğu ülkelerden gelen ziyaretçileri düşünerek Vimeo'yu tercih etmiş olabilirler...

Eklentinin nasıl çalıştığını video bağlantımıza tıklayarak izleyebilirsiniz...

Okuyucu Yorumları