Çin, reklam engelleyicileri engellemeyi planlıyor...

Çin, internet sitelerindeki reklamları engelleyen yazılım ve donanımları engelleyecek!

Çin'den engele engel!

Geçtiğimiz hafta kabul edilen bir internet reklam kanunu çerçevesinde Çin, kişilerin cihazlarına kurdukları reklam engelleyici programların yüklenmesini yasaklamaya hazırlanıyor. Bu bilgi de, popüler reklam engelleme programı AdBlock Plus'ı ortaya çıkartan çalışmanın lideri Ben Williams tarafından kısa bir süre önce keşfedildi.

Yeni Internet Reklamcılığı Geçici Kuralları ile Çin, nelerin online reklamcılık olarak tanımlanacağını belirlemeyi amaçlıyor. Ayrıca bu kurallar, yanlış veya yanıltıcı online reklamları da hedeflemeyi planlıyor. Ayrıca ödemeleri arama sonuçlarının, organik sonuçlardan kolaylıkla ayırt edilebilir olacaklarını da belirtmekte.

Ancak kuralların 16. Maddesinde bulunan bir bölüm, Williams'ın dikkatini çekmiş durumda. Çinceden çevrilen bu bölümde, internet reklamcılığı kampanyalarının başkalarının kullanımı için engelleyici, filtreleyici, kapayıcı veya yönlendirici uygulama, donanım veya yasal iş reklamcılığı kullanamayacağı belirtiliyor. Ayrıca ağ erişimi, ağ cihazları, uygulamaların kullanımı ve normal reklam verilerini bozan, değiştiren veya engelleyen işlemlerin de gerçekleştirilemeyeceği söyleniyor.

Williams, reklam engelleme kavramının, gücü bir kez daha tüketiciye vermek ile alakalı olduğunu ve bu kanunun artık temel bir hak haline gelmiş olan bu imkandan tüketiciyi yoksun bıraktığını söylüyor.

Williams'ın söylediğine göre tüketicinin, reklamları görmek hakkında kontrole sahip olması gerekiyor ve bu durum, internet güvenliği konusunda da yardımcı oluyor. Çin'de bol miktarda bulunan üçüncü parti mağazalar, kötü amaçlı yazılımlar içerebilmekteler ve bu da tüketicileri risk altında bırakıyor.

Williams'ın bir pazarlama firması ile yaptığı bir araştırmada, insanların reklam engelleyicileri kullanmaları için asıl sebep belirlenmiş durumda: Rahatsız edicilik.

Williams, yaptığı açıklamayı bitirirken, firmanın alınan kararlara uyacağını ve gerekirse ürünlerini Çin'den çekeceğini söylerken, seçim hakkının önemini de bir kez daha belirtiyor.

Okuyucu Yorumları