Çin’in sır gibi sakladığı uzay uçağının, uzaya gidip 5 gün boyunca uçtuğu ortaya çıktı

Çin’in büyük bir gizlilik içinde geliştirmekte olduğu uzay uçağı, bir kez daha uzaya fırlatıldı. Üstelik bu kez kendi rekorunu kırmayı başardı.

Çin’in çok gizli uzay uçağı uzaya gitti, döndü

Geçtiğimiz günlerde Çin'in en güvenilir roketlerinden biri olan Long March 2F, gizli bir uzay uçağıyla birlikte Gobi Çölü'ndeki bir uzay limanından havalandı. Çin'in devlet haber ajansı Xinhua fırlatma hakkında kısa bir rapor yayınladı ve yeniden kullanılabilir test uzay aracının bir süre yörüngede kalacağını söyledi.

Bu, Çin'in, boyut ve kapsam olarak ABD Uzay Kuvvetleri'nin deneysel X-37B aracına benzer, küçük bir uzay uçağı olduğuna inanılan uçağı ikinci kez fırlatışı. Mürettebatsız X-37B, NASA'nın uzay mekiğine benziyor, ancak 10 metreden daha kısa. Aracın kargo bölmesi, standart bir buzdolabı boyutunda bir yükü uzaya götürebiliyor.

Çinli uzay geliştirme yetkilisi Cheng Hongbo, 2017'de verdiği bir röportajda, uzay uçağının 20 uçuşa kadar kapasiteye sahip olacağını söyledi. Çin uzay uçağını ilk olarak Eylül 2020'de kısa bir uçuşla fırlattı. Uçak, iki gün sonra Batı Çin'de Lop Nur olarak bilinen tuz gölü yatağındaki kuru bir piste indi.

Bu habere konu olan uçuş, 4 Ağustos'ta başladı, beş gün sürdü ve ilk test uçuşunun süresini ikiye katladı. Çin uzay programında uzmanlaşmış bir muhabir olan Andrew Jones, uzay uçağının çok fazla uçtuğunu da belirtiyor. Bu sefer, 346 km'ye 593 km'lik daha eksantrik yörüngede, ekvatorun 50 derece üzerinde...

Amerika Uzay Kuvvetleri Space Force, X-37B aracının inişten sonra görüntülerini geleneksel olarak yayınlıyor, ancak şu ana kadar Çin, uzay uçağının herhangi bir görüntüsünü veya videosunu yayınlamadı.