Çinko Piller, Güvenli Bir Alternatife Dönüşebilir!

Lityum iyon pillerin pil ömrü, yanma riski gibi sorunlarını yeni geliştirilen "çinko-su" piller çözebilir!

Çinko pillerden yeni umut

Modern telefonlar kullandıkları en yeni teknolojilere rağmen çoğunlukla bir günlük pil ömrü sunmakta zorlanıyorlar. Pillerin zamanla eskimeleri hatta patlamaları ise daha büyük birer sorun.

Maryland Üniversitesi'nden araştırmacılar, su ve çinko tabanlı bir pille tüm bu sorunları çözecek bir pil geliştirdiler. ABD Ordusu Araştırma Laboratuvarı ve Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü ile geliştirilen pilin detayları, Pazartesi günü Nature Materials'ta yayınlandı.

Çinko ve su karışımı özellikle Samsung Galaxy Note 7'nin patlaması gibi güvenlik sorunlarının önüne geçiyor. Araştırmacılara göre yeni pilin lityum iyon piller kadar alev alma riskinin bulunmadığını söylüyor.

Çinko piller aslında yeni değiller ve güvenli ve uygun fiyatlı oldukları da biliniyor. Ancak kısıtlı hayat döngüsü ve düşük enerji yoğunluğu, çinko pilleri çekici olmaktan uzaklaştırıyor. Lityum iyon piller ise bu alanlarda etkili, ancak güvenlik konusunda çok iyi bir sicili yok. Yeni "sulu çinko" pilin iki pilin de en iyi özelliklerini bir araya getirdiği iddia ediliyor.

Araştırmacılar, ilk kez lityum iyon pilin güç yoğunluğu ile yarışacak, ancak patlama riski bulunmayan bir pil geliştirdiklerini söylüyor. Pilin zamanla tüketici elektroniklerine ulaşacağına inanan araştırmacılar, çinko-su pilin uzay araçları, askeri alan ve okyanusun derinlikleri gibi patlamanın felaket geritereceği yerlerde kullanılabileceğini düşünüyorlar.

Okuyucu Yorumları