Çinli devden Hem asfalt, hem de internet canavarı!

Çinli internet devinin sürpriz bir biçimde üretimine başladığı RX5 isimli araç, sadece asfalta değil, internete de hükmedecek!

Hem asfalt, hem de internet canavarı!

Görünene göre Çinli elektronik ticaret devi Alibaba da otomotiv sektörüne adım atıyor ve bu ilk adımı "internet arabası" ile atacak.

Firmanın yaptığı açıklamaya göre bahsi geçen orta boyutlu SUV, Çin'in en büyük dört otomobil üreticisinden biri olan SAIC ile beraber üretilecek; 148.800 yuan karşılığında (yaklaşık 22.300 dolar) satılacak. Aracın satışının Ağustos ayında başlaması planlanıyor ancak uluslararası erişim henüz gizemini koruyor.

RX5'i diğer SUV'lardan ayıran özellik ise, Alibaba'nın işletim sistemi YunOS olmakta. Bu sistem, kullanıcıların otopark, yakıt, fast food gibi ödemelerini araçlarından çıkmadan Alipay yardımı ile yapmalarına imkan tanımakta.

RX5'in bulut bağlantısı sayesinde de her kullanıcı bir "internet ID" sahibi olacak ve bu ID sayesinde sıcaklık, müzik çalma listeleri gibi özellikleri kişiselleştirebilecekken, aynı zamanda araç kendilerine restoranlar gibi ilgilerini çekebilecek alanları, geçmiş ziyaretlerine göre önerebilecek.

Alibaba'nın otomotiv sektörüne adım atması, en azından firmanın boyutundan dolayı oldukça önemli bir gelişme. Geçtiğimiz yıl sahip olduğu 15.7 milyar dolar geliri ile Alibaba, Dünya'nın en büyük e-ticaret markalarından biri ve Tencent ile Baidu'nun yanında Çin'in en büyük üç internet firmasından biri olarak gözükmekte.

Araç, standart eğlence ve gezinti özelliklerinin yanı sıra işletim sistemine arayüz oluşturmak için üç adet LED ekran ile sunulmakta. Ayrıca araç, Çinli tüketicileri düşünerek üretilmiş olmasından dolayı, yolcuk kayıtlarının yapılabileceği veya selfie'lerin çekilebileceği, ayrılabilir 360 derecelik kameralar ile donatılıyor.

İlginç bir şekilde Alibaba, RX5'e otonom sürüş yeteneğini ekleme niyetinde değil; en azından şimdilik...

Okuyucu Yorumları