Çocuklar da teknoloji istiyor

Yeni nesil, hediye olarak bisiklet ya da su tabancasından çok işlemci ya da bellek istiyor.

Nesil değişti...

Bilgisayarların yaygınlaşmasının, çocukların, bisiklet ve oyuncak gibi hediyeler yerine taleplerini son dönemde daha yüksek fiyatlarla satılan kart, RAM, işlemci, büyük ekran LCD gibi ek donanıma yönelttiği bildirildi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bir zamanlar çocukların hayallerini süsleyen bisiklet ve oyuncak gibi hediyeler, günümüzde yerini dijital ürünlere bıraktı.

Fiyatlarının ucuzlamasıyla bilgisayarların hemen her eve girmesi sonucu, çocuklar sanal oyunlarla tanıştı. Giderek büyüyen bir sektör haline gelen bilgisayar oyunları ise daha gerçekçi grafikler ve ses efektlerini sunmak için daha güçlü bilgisayarlar istediğinden, çocuklar da anne ve babalarından hediye olarak buna yanıt verecek ek donanım ve parçalar istemeye başladılar.

Adana'da kurulu bir bilgisayar firmasının yöneticisi Alparslan Yalnızyiğit, artık yeni nesillerin bisiklet ve oyuncak gibi "ucuz' hediyelerden çok bilgisayarları tercih ettiğini ifade etti.

Bilgisayar oyunlarında ise tam kapasiteye ulaşmakta en önemli parçanın ekran kartı olduğunu söyleyen Yalnızyiğit, "fiyatı 40 YTL'den başlayıp bin 300 YTL'ye ulaşan ekran kartları var. Hatta bu kartlar bilgisayarlara çift olarak da takılabiliyor. Ancak, güncel bilgisayar oyunlarını oynatabilecek ve fazla 'cebe dokunmayan' ekran kartı aranıyorsa, fiyatı 200 YTL civarında olanlar tercih edilebilir" dedi.

Bilgisayar oyunlarını oynayabilmek için bilgisayarın yeterli RAM'e yani belleğe de ihtiyacı olduğunu ifade eden Yalnızyiğit, şöyle devam etti: "RAM fiyatları ekran kartlarına göre daha makul. Günümüzde bilgisayarların genellikle 1 gigabyte RAM'e sahip olduğu düşünülürse, oyunları rahat şekilde oynatabilmek için bunu 2 gigabyte'a çıkarmak gerekli. Alınacak ek 1 gigabyte'lık performanslı RAM'lerin fiyatları da 40 YTL'den başlayıp, modeline göre 400 YTL'ye kadar çıkabiliyor. İdeal olanlar ise 100 YTL civarındakiler.

Oyunları daha iyi oynamak için işlemcinin de yeteli olması gerekiyor. Güncel oyunları iyi bir performansla oynatabilecek işlemcilerin fiyatları da 200 YTL civarında bulunuyor. Oyunların en önemli yanı olan görselliği daha iyi yaşamak için de çocukların ilgisini en çok büyük ekran boyutlarına sahip LCD monitörler çekiyor. 19 İnç LCD monitörler 285 YTL'den, 22 inç LCD monitörler ise 370 YTL den başlayan fiyatlarla alınabiliyor."

Yalnızyiğit, daha profesyonel oyuncuların ise daha gerçekçi görüntü ve ses sunan 300 YTL fiyatlı "fizik kartları" ya da 50-200 YTL arasında değişen fiyatlı, özel fare ve klavyeler, oyun kolları ve oyuncu direksiyonlarını aldığını kaydetti.

İlgi alanlarına göre farklı seçenekler

İlgi alanlarına göre farklı seçenekler

Yalnızyiğit, oyun sevmeyen çocukların ise kişisel bir dizüstü bilgisayara sahip olmak istediğini; kendi dijital müziklerini yapabilecekleri ekipmanları, dijital bir fotoğraf makinesi, mp3 ya da mp4 çalar, interaktif eğitim paketleri, kaliteli ses sistemleri gibi donanım ve yazılımlara ilgi duyduğunu kaydetti.

Bu kitlenin en büyük tercihlerinin başında eskiden yüzlerce kaset ya da CD'ye sığan eğitim paketlerinin tek bir DVD'ye sığması ile oluşan görsel video anlatımlı interaktif eğitim paketleri geldiğini kaydeden

Yalnızyiğit, "internet üzerinden 20 YTL civarında sipariş verilebilen bu paketleri kullanabilmek için büyük boy bir LCD monitör, kaliteli bir kulaklık ya da 5.1 kanal ses sitemi gerekiyor. Bu kapsamda 100-150 YTL fiyatlı ses sistemleri tercih edilebiliyor" dedi.

Yalnızyiğit, donanımlardaki birinin modelinin yükseltilmesinin daha sonra bağlantılı sistemlerde de yenilemeye yönlendirdiğini ve bu sürecin bilgisayar kasasının kaldırabileceği noktaya kadar gittiğini, ardından da yenisinin alınması noktasına gelindiğini, böylelikle de geleneksel oyuncaklara göre fiyatların katlanarak arttığını anlattı.

Okuyucu Yorumları