"Çocuklara interneti kapatmayın, takip edin"

Çocuğunuzun internette güvenli olmalarını sağlamak için nelere dikkat etmelisiniz?

"İnterneti yasaklamayın..."

12 Ocak 2014 Pazar günü, İELEV Eğitim Kurumları Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi, çağımızın vazgeçilmez gelişim aracı bilgisayar ve internetin kötüye kullanımı hakkında velilerin soru ve sorunlarını aydınlatan "İnternetin Kötüye Kullanımı, Siber Psikolojiyi Yönetmek" adlı bir seminer çalışması gerçekleştirdi.

Seminerde söz alan Uzman Psikolog Alper Aksoy, bilgisayar ve internetin yaşamımızda önemli bir yere sahip olduğu gerçeğinden yola çıkarak, bilgisayar ve internet kullanımının bağımlılık haline gelmesi üzerinde durdu. Diğer bağımlılıklarda olduğu gibi, bağımlılığı oluşturan durumu tamamen yasaklamanın, bilgisayar ve internet bağımlılığı tedavisinde de bir çare olmadığını söyleyen Aksoy, "Bilgisayar ve internet bağımlılığı tedavisindeki amaç kişinin bir daha kullanmaması değil, kullanımını kontrol etmeyi öğrenmesidir" dedi.

Uzman Psikolog Alper Aksoy, internette çocuklarımızın öğrenebileceği pek çok şey olduğunu, bunun yanı sıra internetin yeni insanlarla sohbet etme, eğlenme, oyun oynama gibi fırsatları da beraberinde getirdiğini söyledi. Aksoy, velilere çocukların internette güvenli olmasını sağlamaları için aşağıdaki tavsiyeleri sıraladı:

• Öncelikle internette tehlikeli programları ve sayfaları engelleyen filtreler alabilirsiniz. Bunun için bilgisayar satın aldığınız uzmanlara danışabilirsiniz.
• Çocuğunuza internette de birtakım tehlikeler olduğunu anlatın.
• Çocuğunuza, internetteyken kendini güvende hissetmesinin önemli olduğunu belirtin.
• İnternette birtakım tehlikelerle karşılaştığında sizinle paylaşmasını ve sizin fikrinizi almasını teşvik edin.
• Çocuğunuzun interneti hangi amaçlarla kullandığı hakkında bilgilenin.
• Çocuğunuza internette ne kadar kalacağıyla ilgili sınırlar koyun.
• İnterneti kullanırken herhangi bir sayfada ismini, şifrelerini, adresini, telefon numarasını ve okulunun adı gibi bilgileri kimseye vermemesini ve bu konularda çok dikkatli olmasını sık sık hatırlatın. Bu bilgilerin nerelere gideceğini hiç bilemeyeceğimizi belirtin.
• Eğlence, sohbet etme gibi amaçlarla interneti kullanması konusunda yasaklar getirmeyin. Çünkü bunlar internette en çok merak uyandıran sayfalardır. Ona güvenliğini korumak için kimliğini gizli tutması gerektiğini belirtin.

Okuyucu Yorumları