Çocukları İzleyen Binlerce Uygulama Bulundu

Araştırmaya göre Android'de bulunan 3.300 uygulama, çocukları kuralları çiğneyecek şekilde takip ediyor!

Çocuk uygulamalarındaki risk

Maalesef bazı uygulamalar, yasaların izin verdiği oranın dışında çocuk kullanıcılardan veri topluyor. Peki bu ne kadar sık yaşanıyor? Bu soruya cevap vermek isteyen araştırmacılar, Google Play Store'da bulunan 3,337 aile ve çocuk hedefli Android uygulamalarının, ABD'de bulunan 13 yaşından küçük kullanıcıların verilerini toplamayı sınırlandıran yasayı çiğnediğini fark etti. Bu uygulamaların küçük bir kısmı göze batan ihlallerde bulunuyor, geri kalan diğerleri ise kuşkulu olarak sınıflandırıldı.

Toplamda 5,855 uygulama araştırıldı, bunlardan 281'i ebeveyn izni olmadan konum verisini topluyor. 1,100 adet uygulama bireylere indirgenebilecek bilgileri topluyor, 2,281 uygulama ise Google'ın kimliğe indirgenebilir verilerin paylaşımı ile ilgili yasakları çiğniyor. Uygulamaların yaklaşık %40'ı gerekli önlemleri almadan verileri transfer ediyor. Facebook ile bağlantılı 1,280 uygulama ise platformun 13 yaşından küçüklerin erişimini azaltacak sosyal ağ kodunu kullanmıyor.

Araştırmacılar, uygulamaların bariz şekilde yasal sorumluluğa girmediğini belirtiyor. Bu yüzden, eğer kötü niyetli uygulamalar olmasalar bile bunu hükumetlerin kontrol edip, ne yapılması gerektiğine karar vermesi gerekiyor.

Okuyucu Yorumları