Çocukların özeli yok! İşte takip yöntemi

Çocukların ve ergenliğe giren gençlerin aileleri tarafından "kendi güvenlikleri için" takibi...

Çocukların özeli yok!

Bu haberde Trend Micro Kıdemli Güvenlik Danışmanı Rik Ferguson'un çocukların internette güvenliği konusundaki yazısını sizlerle paylaşıyoruz. İşin etik yönünü değerlendirmek, doğru ya da yanlış bulmak değerli okurlarımıza kalmış. Görüşlerinizi forumda paylaşabilirsiniz...

"Çocuğunuzun güvenliğinin bedeli nedir?"
Bu, genellikle ebeveynler açısından yanıtlanması çok zor bir sorudur. Çocuklarımın internet aktivitesine ne dereceye kadar müdahale edebilirim? Onların online açıdan güvende olmalarına, aynı zamanda da kendilerini hâlâ bağımsız hissetmelerine ve belki daha da önemlisi, büyüme çağındaki çocuklar için çok önem taşıyan gizliliği korumalarına yardımcı olduğumdan nasıl emin olabilirim? Çocuğunuzun özel konuşmalarının satışa çıkarılmasını adil bir bedel olarak düşünür müydünüz?

Çocuklarımızı online ortamda korumaya çalışırken uygulamayı düşünebileceğimiz farklı seviyeler vardır; kategori bazında URL filtreleme, çocuklarınızın istenmeyen içerikleri kazara ya da kasıtlı olarak ziyaret etmelerini önleyebilir; veri koruma işlevselliği, hassas ya da uygunsuz bilgileri yani adresleri, telefon numaralarını, hatta ebeveynlerin kredi kartı numaralarını kastediyoruz; online ortamda açığa vurmalarını engeller.

Uzaktan takip yöntemleri

Uzaktan takip yöntemleri
Çocuklar büyüdükçe tehlike azalıyor mu artıyor mu?

Aynı zamanda bazı ebeveynler, kendilerine, bütün anlık mesajlaşma konuşmalarının tam içeriğini kaydetmekten, çocuklarının bilgisayar aktivitesini gerçek zamanlı videoyla uzaktan izlemeye kadar her şeyi yapma imkanı veren yazılımları yükleme eğilimi gösteriyorlar.

Burada bahsettiğimiz yazılıma Sentry Parental Controls (Sentry Ebeveyn Denetimi) adı veriliyor. Yazılım, yakın geçmişe kadar SearchHelp Inc. adıyla bilinen bir şirket tarafından geliştirilmiş. Ebeveynlere, çocuklarının, bilgisayarlarını nasıl kullandıklarını, kimlerle ve nasıl etkileşim kurduklarını yakından izleme becerisi kazandırıyor.

Elbette, çocuklarınızın günlüklerini okumanın ya da telefon konuşmalarını dinlemenin online eşdeğerini yapmanın kabul edilip edilemeyeceği konusunda çok geniş bir etik tartışma var; ama belki de bunu bir başka zamana bırakmak lazım.

"Çocuklar konuştuklarında biz dinleriz"

Çocuklar büyüdükçe tehlike azalıyor mu artıyor mu?

Sentry Parental Controls, takip yazılımının topladığı verileri kullanma şekliyle, son günlerde haberlerde geniş yer aldı. Bu toplanan veriler, kısmen, ECHOMETRIX adlı yeni şirketin sunduğu ikinci bir servisi teşvik ediyor. Yeni şirketin mottosu ise "Çocuklar konuştuklarında biz dinleriz".

İlk olarak ZDNet'te Almanca yayınlanan bir hikayede, Larry Magid, Sentry Parental Controls tarafından toplanan verilerin, Pulse adlı yeni bir servis kanalıyla abonelere kısmen satıldığını bildiriyor.

Pulse, bu yıl Haziran sonunda markasını değiştiren ECHOMETRIX tarafından pazara sürüldü ve "190 milyar dolarlık gençlik pazarını yönlendiren gerçeği ortaya çıkaran gerçek zamanlı bir dijital içerik platformu" sunmayı vaat ediyor. Hatta, şu şekilde böbürlenecek kadar ileri gidiyorlar: "Ayrıcalıklı anlık mesajlaşma sohbetlerine dahil olma becerisi, Pulse servisini, gençlerin zihniyetini çok daha doğru tahmin eden bir araç olarak konumlandırıyor."

Zaten esas nokta da bu, yani söz konusu sohbetlerin içeriğinin "ayrıcalıklı" olması değil mi? Bu da ayrıcalıklı bilginin ticari kazanç için kullanılamayacağı gerçeğini takip etmiyor mu?

"Gerekli ahlaki sıçrama"

Çocuklar büyüdükçe tehlike azalıyor mu artıyor mu?

Almanca makalede, ECHOMETRIX'in CEO'su Greene, Pulse tarafından toplanan ve analiz edilen verilerin anonim hale getirildiğini ve hiçbir bireysel kullanıcının kimliğinin açıklanma riskinin bulunmadığını belirtiyor. Aynı makalede, Trend Micro Eğitim Direktörü David Perry ise şunları söylüyor: "Bu bizim casus yazılım diyeceğimiz türden önemli bir vakadır." Şunu sormakta fayda var; sohbet verileri anonim hale getiriliyor, peki aynı zamanda sterilize ediliyor mu? Sohbetin kendisi, kişiye özel tanımlanabilir bilgi içeriyor olabilir mi? ECHOMETRIX'te sürekli kullanılan bir ifade de "kullanıcının ürettiği, filtrelenmemiş içerik". Ürünlerinin, "talep edilmemiş ham konuşmaları gerçek zamanlı olarak sunduğunu" söylüyorlar.

Öyleyse sormak gerek; çocukların online güvenliğinin bedeli nedir? Bir ebeveyn olarak çocuklarınızın iletişimini kelimesi kelimesine takip etmek için gerekli ahlaki sıçramayı yapmaya hazırsanız, bu iletişimi bir yabancıyla kasten paylaşmaya da hazır mısınız? Bu iletişimin kâr elde etmek amacıyla kullanılmasına hazır mısınız?

Rik Ferguson Echometrix diyor...

Rik Ferguson Echometrix diyor...
Bu özel yazının sahibi olan, Trend Micro'dan Rik Ferguson

CEO Jeffrey Greene'ye göre, "Şirket adının ECHOMETRIX olarak değiştirilmesi, şirketin ne yaptığını daha iyi yansıtıyor. Çocukların ne söylediklerini aksettiriyoruz ve ölçüyoruz."

Ailenizi online ortamda korumak istiyorsanız, itibarlı bir güvenlik yazılımı üreticisiyle temasa geçebilirsiniz. "Kullanıcıların ürettiği dijital sosyal medya içeriğine yönelik fikir madenciliği ve duygu analizi uygulamaları"na ihtiyacınız varsa, o zaman ECHOMETRIX size yardım edecek daha uygun bir seçenek olabilir.

Çocuklarınızın online ortamdaki güvenliği hakkında endişeleriniz varsa, Trend Micro'nun İnternet Güvenliği Merkezi'nde çok sayıda yardımcı bilgi ve ücretsiz araç bulabilirsiniz.

Basın bülteninden derlenmiştir

Okuyucu Yorumları