Çok çekirdekli işlemci testinde XP farkı

Çok çekirdekli işlemcilerin hangi işletim sisteminde daha iyi çalıştığı ölçüldü. İşte sonuçlar...

Bugünün kralı yine XP!

İşlemci teknolojisi ilerledikçe, daha çok işlemci ile daha çok performansa ulaşma imkanı da ortaya çıkıyor. Fakat en iyi performansa erişebilmek için işlemci teknolojisi tek değişken değil. İşlemcinin çalıştığı işletim sisteminin de performansı çok önemli. Bu yüzden infoworld tarafından yapılan bir araştırmada Windows XP, Vista ve Windows 7 yarıştırıldı. İlk ortaya çıkan veriler, Vista ve Windows 7'nin bu anlamda birbirlerine çok benzer olduğunu ortaya koydu. XP'nin işlemci kapasitesine yaklaşımı ise, diğer iki sistemden çok farklı. Buna rağmen testler bugünün şartlarında çok çekirdekli işlemcilerden en iyi performansı alan sistemin Windows XP olduğunu ortaya koydu.

Fakat araştırmada daha ilginç başka sonuçlara da ulaşıldı. Test sonuçlarına göre, her ne kadar XP bugünün şampiyonu olsa da, zaman içerisinde tahtını Windows 7'ye bırakmak zorunda kalacak. Çünkü Vista ve Windows 7, bugün pek yaygın olmayan 16 ve 24 çekirdekli işlemcilerden XP'ye oranla çok daha yüksek performans almayı başarabiliyor. Başka bir deyişle, her şeye rağmen, Vista ve 7'nin fabrika çıkışı olarak çoklu çekirdek için optimize edilmiş olduğu gerçeğini yadsımak pek doğru olmaz.

Kısacası araştırmalar Windows XP'nin işlemci yönetimi konusunda şimdilik rakipsiz olduğunu söylüyor. Windows 7 ise ancak bir süre sonra farkını ortaya koymaya başlayabilecek.

Okuyucu Yorumları