"Çok yakınımızdaki" yaşanabilir gezegen!

"Çok yakınımızda", üzerinde yaşanabilecek bir gezegen olduğunu biliyor musunuz?

En yakın yaşanabilir gezegen

Uzun yıllar boyunca gökyüzüne baktığımızda sadece yıldızları ve Güneş Sistemi'ndeki yakın gezegenleri görebiliyorduk. Yirmi yıl önce dış gezegenleri ve daha sonrasında da muhtemelen yaşanabilecek dış gezegenleri bulmaya başladık. Şimdi ise astronomlar, yaşanma ihtimali bulunan en yakın gezegeni bulmuş durumda.

"Süper-Dünya" olarak adlandırılan "şanslı" gezegen, sadece 14 ışık yılı uzaklıktaki Wolf 1061 kırmızı cüce yıldızının etrafında yörüngede bulunuyor. University of New South Wales'den Duncan Wright'ın söylediğine göre Wolf 1061'den daha yakın yıldızların yörüngelerinde bazı diğer gezegenler bulunmuş olsa da, bu gezegenlerde yaşanılabileceği düşünülmüyor. Wright, Astrophysical Journal Letters'da yayınlanacak olan araştırmanın baş yazarı.

Wright, Wolf 1061c olarak adlandırılan gezegenin, yıldızın "Goldilocks alanı" olarak belirlenmiş olan ve sıvı suyun bulunması için doğru sıcaklık sunan bölgesinde yörüngeye sahip olduğunu söylüyor. Ayrıca Wright, uzayın devasa boşluğu içerisinde bize bu kadar yakın olan bir yıldızın yaşanabilir bir gezegen sunmasının oldukça etkileyici olduğunu da sözlerine ekliyor.

Tabii ki bu noktada "yakın" kelimesinin göreceli olduğunu da belirtmek gerekiyor. Eğer ışık hızında seyahati gerçekleştirmeyi başarabilirsek, Wolf 1061c'ye ulaşmamız 14 yıl sürüyor.

Ancak bu gezegenin yaşanabilir diğer dış gezegenlerden çok daha yakın olduğunu hatırlatalım. Genellikle bu gezegenler bize yüzlerce ya da binlerce ışık yılı uzaklıkta bulunmakta. İlgi çekici bir diğer istisna ise Gliese 667 Cc gezegeni ve kendisi bize sadece 22 ışık yılı uzaklıkta...

Okuyucu Yorumları